Godzilla Minus One

Japansk drama, 2023, vi anbefaler fra 13 år

ANMELDELSE: Denne filmen om det kjente monsteret byr på fenomenale spesialeffekter og historiefortelling av svært høy kvalitet.

*Godzilla Minus One har anbefalt aldersgrense 13 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (12).

Den nyeste filmen om det kjente monsteret Godzilla er helt fristilt fra de nylige Hollywood-filmene, og handler om hvordan Godzilla først angrep Tokyo. Filmen har fått mye skyt for sin bruk av spesialeffekter, og dette er vel fortjent. Likevel er fokuset mer på drama enn på action, og filmen gir et troverdig bilde av den japanske etterkrigstiden. Tematisk handler filmen om at en må jobbe seg gjennom ens traumer for å være klar for å møte fremtiden.

Handling

Året er 1945, og andre verdenskrig nærmer seg slutten. Kamikaze-piloten Kōichi Shikishima forlater et oppdrag, med unnskyldningen at flyet trenger reparasjoner. Når natten faller på, blir de angrepet av et mystisk stort monster, som lokalbefolkningen kaller Godzilla. De eneste overlevende er Kōichi og en reparasjonsarbeider, som beskylder Kōichis feighet for ulykken.

I 1947 er krigen over, og Japan i ferd med å gjenoppbygges. Kōichi sliter med traumer, og han tar seg av en familieløs ung kvinne som har adoptert en foreldreløs jente. Han tjener til å forsørge dem ved å jobbe med minerydding i japanske kystområder. En dag får de i oppdrag å undersøke et skip som har havarert på mystisk vis. Når han ser vraket skjønner Kōichi med en gang hvem som har vært på ferde: Godzilla. Japan er nå under en stor trussel, men for Kōichi er også dette personlig. Nå har han endelig en mulighet til å avslutte militærtjenesten han aldri helt klart å gi slipp på.

Godzilla Minus One

Regi: Takashi Yamazaki
Sjanger: Drama
Skuespillere: Ryunosuke Kamiki, Minami Hamabe, Yuki Yamada, Munetaka Aoki, Hidetaka Yoshioka, Sakura Ando, Kuranosuke Sasaki, m.fl.
Språk: Japansk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 2t 5min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Godzilla Minus One vant en Oscar for beste visuelle effekter, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Her er det lagt mye innsats inn i at Godzilla i nesten alle scener blender godt inn med resten av scenen. Sceneoppsettet ellers er svært dynamisk og hensiktsmessig, og fargesammensetningen er passende. Musikken er svært bra tilpasset filmen, og flere av stykkene står også godt for seg selv. Skuespillet er overbevisende, om kanskje noe fremmed i stil for et norsk publikum, og manus er konsist og effektivt. Filmens tempo er bra avpasset, og den klarer å holde seerens oppmerksomhet fra start til slutt.

Mens det er Godzilla selv som gir filmen dens navn, er det de øvrige karakterene som får mest fokus. Fortellingen om hvordan Kōichi klarer å skape en avslutning på hans eget oppdrag, samtidig som han lærer å verdsette sitt eget liv er rørende. Alle de andre karakterene rundt han er også alle interessante på sine egne måter. Her får vi et overbevisende bilde av etterkrigstidens Japan, hvor alle som en sliter med å legge fra seg fortiden samtidig som de må tilpasse seg en verden av økende kompleksitet.

Og det er dette Godzilla Minus One handler om: at fortidens arr og traumer ikke bare kan legges fra seg. En må arbeide seg gjennom dem. Vi ser dette tydeligst for Kōichi, men resten av dem som er med å bekjempe Godzilla anser det også som en slags avslutning på deres militærtjeneste. Mekanikeren som reparerer Kōichis fly, på sin side, har endelig muligheten til å lage et jagerfly der piloten ikke dør med flyet. Gjennom å sloss mot Godzilla, blir de alle i stand til å legge fortiden bak seg, og ta et skritt fremover mot en lysere fremtid.

Egnethet

Godzilla Minus One handler om et stort monster uten noen form for respekt for menneskeliv. Mange mennesker blir derfor drept på brutalt vis. Det er likevel ikke veldig mange grafiske scener, med unntak av en enkelt scene hvor Kōichi er dekket av blod. Filmen behandler også selvmord tematisk, men konkluderer tydelig med at livet er verd å leve.

*Godzilla Minus One har anbefalt aldersgrense 13 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (12).

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Godzilla Minus One:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Netflix / GODZILLA OFFICIAL by TOHO