Gran Turismo

Amerikansk drama, 2023, vi anbefaler fra 9 år

ANMELDELSE: Den sanne historien om hvordan en gutt som var god i bilspill ble en av verdens beste kappkjørere. Her er det mange imponerende scener og mye fart og spenning. Absolutt en film verd å se.

En sann historie om drømmen som ble til virkelighet. Både ungdomens drømmer og de voksnes realisme blir godt ivaretatt. Manuset er ikke alltid perfekt, men det leverer hvor det gjelder.

Handling

Britiske Jann Mardenborough er vokst opp med å spille dataspillet Gran Turismo. Han er ganske god, men faren – som er tidligere fotballproff – skulle ønske sønnen brukte tiden sin på en mer fruktbar sport.

På andre siden av verden får en ansatt hos bilprodusenten Nissan grønt lys for et nytt markedsføringsstunt. De skal arrangere en konkuranse i Gran Turismo, der vinnerene får muligheten til å bli trent i profesjonell kappkjøring.

Men selv om dette virker som en gylden mulighet for den unge Mardenborough, er det kanskje større forskjell enn man skulle tro mellom spill og virkelighet. Ute på banen har man ikke uendelig med forsøk, og om man gjør en feil kan ekte liv stå i fare. Det hjelper heller ikke at ingen av de etablerte aktørene ønsker han velkommen på banen. Hvordan skal unggutten takle dette?

Gran Turismo

Regi: : Neill Bloomkamp
Sjanger: Drama
Skuespillere: Archie Madekwe, Orlando Bloom, David Harbour, Djimon Hounsou, Geri Horner, m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 14min.
Produksjonsår: 20234

Vurdering

I motsetning til de fleste filmer som deler titler med videospill, foregår ikke denne fortellingen i en spillverden. Med unntak av et par scener som skal sammenligne spillet med virkeligheten, prøver derfor det meste å fremstå realistisk. Her er det ikke tatt i bruk veldig kreativ filming, men bruken av både kameravinkler, farger og lys er likevel imponerende. Musikken på sin side føles tidvis noe tilfeldig valgt, men den passer i grunn som oftest.

Hovedkarakterene i filmen er både interessante for seg selv og har et spennende samspill seg imellom. Her er manuset på sitt sterkeste. De utvikler seg og lærer mye av hverandre. Bikarakterene føles noe svakere, og ingenting i tilknytning til Mardenboroughs kjæreste bidrar til filmen øvrig. Med unntak av disse scenene holder filmen likevel et godt og solid tempo.

I tillegg til å formidle en historie som kan være til både fascinasjon og inspirasjon for mange, har Gran Turismo et budskap om å stå på til tross for motgang. I tillegg er filmen flink på å unngå grøften der man appellerer til dataspill-fansen ved å si at spillferdigheter er like gode som virkelige ferdigheter. Gran Turismo er tydelig på at mens man kan lære mye om virkeligheten gjennom spill, er det noen ting som kun kan erfares av en som sitter i en virkelig racerbil. Mardenborough bruker mye av spillkunnskapen til å bli en bedre sjåfør, men han blir ikke konkuransedyktig med de beste før han har øvd mye med en virkelig bil.

Egnethet

Gran Turismo handler om en ekstremsport, der det er høy risiko for alvorlige ulykker. Noen slike vises, mest ekstrem av disse er en ulykke der hovedpersonen er fører i en ulykke der noen omkommer. Alvorlige skader vises ikke bilder av. Dette er en fin film for eldre barn og ungdom, men det kan absolutt være en spennende fortelling for de voksne også. At filmen er basert på virkelige hendelser gjør den kanskje ekstra interessant.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om «Gran Turismo»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: SF Norge / Sony Pictures Entertainment