Green Book

Amerikansk drama, 2018, vi anbefaler fra 9 år

ANMELDELSE: En fin historie med viktig tematikk om rasisme og raseskille i USA på 1960-tallet, men dessverre når filmen ikke helt opp til det nivået den kunne ha gjort.

Amerikansk drama fra 2018, inspirert av en sann historie fra 1960-tallets USA.

Handling

Tony «Lip» Vallelonga er fra det italiensk-amerikanske miljøet i New York, og sliter med å finne og holde på en jobb for å forsørge sin kone og to barn etter at nattklubben han jobber for stenger ned. Han får jobb som sjåfør for Dr. Don Shirley, en afroamerikansk pianist i verdensklasse, som skal på turne i sørstatene i USA på 1960-tallet. Tony er til å begynne med ikke helt komfortabel med å jobbe for en svart mann, og de to har mange store motsetninger i personlighet. Men mange timer sammen i bilen på veiene, og utfordringer de møter på veien, gjør at de to er nødt til å bli bedre kjent med hverandre og lærer å respektere og bry seg om hverandre.

Green Book

Regi: Peter Farrelly
Sjanger: Drama
Skuespillere: Mahershala Ali, Viggo Mortensen, Linda Cardellini, m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 9min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Denne filmen tar opp viktig tematikk når det kommer til rasisme og raseskille. Filmen fokuserer også på to sterke personligheter; to sta menn med mye stolthet som må lære å sette egne fordommer om hverandre til side i løpet av filmen. Hvis man vil lære ungdommer om hvordan situasjonen var i USA mellom svarte og hvite på 60-tallet, så kan dette være en god film å bruke for å vise diskrimineringen og skillet mellom personer på denne tiden, og som fortsatt eksisterer til en viss grad også i dag. Budskapet om å se forbi rase og klasse er viktig, og vil nok alltid være aktuelt.  Filmen gjør mye bra. Det er mange fine scener mellom de to hovedpersonene, som er både rørende og morsomme. Spesielt når Shirley hjelper Tony med å skrive brev hjem til familien. Det er også flere scener som med vilje er ubehagelige og vanskelige, og som virkelig viser den dagligdagse rasismen og forholdene Shirley jobber under, og restriksjonene han ikke kan overkomme uansett hvor god han er eller hvor hardt han jobber.

Men filmen når aldri helt de høydene den kunne nådd, og den er noe lenger enn den behøver å være. Det blir litt mye dødpunkter mellom høydepunktene, og filmen blir etter hvert noe repetitiv. Det føles også litt feil at en film som i så stor grad handler om rasisme og en såpass suksessfull og dyktig afroamerikaner, likevel handler mest om den hvite hovedpersonen. Det virker å være meningen at filmen skal handle om to personer og vennskapet som utvikler seg mellom dem, men det er Tony som får mest oppmerksomhet og utvikling som karakter. Dette gjøres bra, og Tony er en interessant person, men det hadde blitt en enda bedre film hvis Shirley fikk like mye fokus og vi fikk vite mer om ham og hans bakgrunn. Spesielt det lille vi får se av Shirleys indre konflikter rundt egen identitet i forhold til rase og den livsstilen han lever som klassisk pianist er veldig interessant, og filmen styrer alt for raskt vekk fra denne problematikken igjen. Man får aldri helt den innsikten i Shirley som man kunne ønsket, og som man får med Tony. Likevel er det mye bra man sitter igjen med fra denne filmen, og den har et viktig budskap å komme med.

Egnethet

Filmen viser aldri noe veldig nærgående eller detaljert når det kommer til vold, men det er noen faresituasjoner og trusler, og tematikken er til tider ubehagelig.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte scener med kortvarig voldsinnslag og trusler gjør at denne filmen får 9-årsgrense.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Green Book her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser