Gutten og hegren

Japansk animasjonsfilm, 2023, vi anbefaler fra 9 år

ANMELDELSE: Miyazakis siste film er et mesterverk av en animasjonsfilm. Filmen har en fantastisk atmosfære og imponerende animasjon.

Ti år etter han offisielt pensjonerte seg, kommer den verdensberømte animasjonsregisøren Hayato Miyazaki og Studio Ghibli tilbake med Gutten og hegren. Her får man mesterfull animasjon, en spennende fantasiverden og interessante karakterer fra industriens ypperste veteraner.

Handling

Mahito vokser opp i Tokyo under andre verdenskrig, men når byen blir bombet, og Mahitos mor omkommer, flytter han og faren ut på landsbygda. Der møter Mahito farens nye kone – den gravide Natsuko, morens søster – som bor på en stor eiendom sammen med en håndfull eldre husholdersker.

På eiendommen er det et gammelt forfallent tårn. I dette tårnet bor det en hegre. Denne hegren har alltid holdt seg for seg selv, men nå som Mahito er kommet, plager den ham konstant. Han klarer likevel ikke å komme seg inn i tårnet, og han får beskjed om å ikke prøve igjen. Natsuko blir syk, men en dag forsvinner hun likevel inn i skogen. Når Mahito prøver å følge etter, ender han opp ved en skjult inngang til tårnet. Hva skjuler seg der inne, og hvorfor ville Natsuko dit?

Gutten og hegren

Regi: Hayao Miyazaki
Sjanger: Animasjon
Språk: Japansk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 2t 4min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

For dem som er kjent med Studio Ghibli eller Hayao Miyazaki, vil nok forventningene til Gutten og hegren være svært høye. Og Miyazakis siste film skuffer ikke. Her får vi både de eksentriske karakterene og underfulle verdenene som regissøren er kjent for, samtidig som animasjonen kanskje overgår Ghiblis tidligere høydepunkt. Musikken komponert av Joe Hisashi er både svært godt passende og kompetent laget – selv om det kanskje ikke er hans beste verk.

Som en kanskje forventer, har alle karakterer – uansett hvor liten rolle de har – sine særegenheter, som kommer godt til uttrykk når de samhandler med hverandre. De to eneste karakterene som utvikler seg er selve gutten og hegren, men mer utvikling hos andre karakterer savnes ikke. Fortellingen i seg selv flyter fint, men mange referanser til både japansk kultur, tidligere Ghibli-filmer og Miyazakis eget liv, kan være vanskelige for Ola Nordmann å henge med på. Mens disse kan oppleves som noe forvirrende, setter de ikke kjepper fortellingens tempo.

Som i mange av Miyazakis tidligere filmer, er det ikke alltid like lett å forstå moralen bak det hele. Her finnes mange kreative tolkninger, men de som synes tydeligst er et tema om å overkomme sorg etter tap og hvordan de eldre må overlate fremtiden til den kommende generasjon. Begge disse to er viktige opp igjennom filmen, men det er mange andre detaljer som kan tenkes å hinte mot annet tematisk innhold.

Egnethet

Filmen inneholder mange dramatiske scener, en scene med blodig selvskading og flere scener som handler om spising av menneskeliv. Dette foregår i en animert verden, og mange av scene involverer fantasifigurer.

I tillegg behandler filmen tematikk om båe død og traumer, som seeren kan finne tungt. Aldersgrensen er derfor ni år.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Filmen har en mørk stemning og inneholder partier med truende situasjoner og skremmende skikkelser. Den får derfor 9-årsgrense.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Gutten og hegren:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Studio Ghibli / Arthaus Norge