Hopper – Jakten på mørkets hamster

Fransk/belgisk animasjonsfilm, 2022, passer fra seks år

ANMELDELSE: Den unge kyllingharen Hopper opplever et morsomt eventyr og finner seg selv i denne animasjonsfilmen som passer fint for barn fra skolealder, men merk at det er en del dramatiske scener.

Dette er en typisk animasjonsfilm med mye spenning og humor som passer fint for unge seere. I utgangspunktet skiller ikke filmen seg nevneverdig ut fra mengden av animasjonsfilmer, men et fint budskap om å omfavne sine særegenheter hever helhetsinntrykket. Filmen har flere nifse scener som kan oppleves litt skumle for barn rundt aldersgrensen på seks år.

Handling

Den unge Hopper er en helt vanlig ungdom, men han er også ganske spesiell. Hopper er nemlig halvt hare og halvt kylling, med kyllingføtter, fjær på hodet og superlange ører. Hopper synes ikke dette er noe stas, og han blir også mobbet litt for det litt merkelige utseendet. Han prøver å skjule særegenhetene sine ved å gå med hatt, frakk og harelabbsko, slik at alle skal tro han er normal.

Hopper er adoptivsønnen til rikets konge, som er en berømt eventyrer. Og helt siden han var liten, har Hopper drømt om å gå i farens fotspor. Han leser alt han kommer over av eventyrbøker, og han trener slik at han kan bli tatt opp i det kongelige eventyrselskapet, slik at han kan bli berømt og sett opp til på samme måten som faren.

Men det er ikke helt enkelt å være eventyrer, og når den slemme broren til faren setter i verk sin skumle plan, så trekkes Hopper inn i en farlig jakt på den legendariske mørkets hamster. Og med ett er det bare Hopper og vennene hans som kan stoppe den onde broren og redde riket.

Hopper – Jakten på mørkets hamster

Regi: Ben Stassen, Benjamin Mousquet
Sjanger: Animasjon, eventyr, komedie
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Frankrike, Belgia
Spilletid: 1t 31min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Hopper – Jakten på mørkets hamster er i utgangspunktet en animasjonsfilm som ligger på et nivå under de beste filmene i sjangeren, som for eksempel Pixar sine produksjoner. Animasjonen er god, men den utmerker seg ikke, karakterene er artige, men de er ikke spesielt minneverdige, og handlingen er helt på det jevne – god underholdning, men ikke mye mer enn det.

Det som hever filmen er kjernen i historien, som fremstår som godt bearbeidet. Noe av grunnen til det ligger kanskje i at filmen er basert på en serie grafiske romaner; «Chickenhare» av Chris Grine. Hele Hopper sin personlighet bunner i Hopper sitt dårlige selvbilde fordi han er halvt hare og halvt kylling. Han prøver å skjule det han ser på som skavanker, og klarer ikke å se det positive i at han er den personen han er.

Hele historien utvikler seg så ut fra dette; med mindre Hopper klarer å forsone seg med den han er, se verdien i at han er spesiell, så vil han ikke klare å utrette noe godt. Dette ligger til grunn for alt som skjer i dette begivenhetsrike eventyret som utspiller seg i ekte Indiana Jones-stil.

Hoppers karaktertrekk gjenspeiles også i de andre karakterene. Likheten og samtidig kontrasten til den slemme Harold er veldig tydelig – her ser vi to skjebner med noenlunde likt utgangspunkt som gjør sine valg og som får vidt forskjellige konsekvenser for hvem de er som person. Samtidig er stinkdyret Meg, som også deler personlighetstrekk med Hopper, viktig for at Hopper sakte, om enn litt motvillig, begynner å endre synet på seg selv.

Resultatet blir en film som har et solid budskap om å omfavne sine særegenheter og gjøre dem til spesielle evner, samt om å frigjøre seg fra negative tanker og selv bestemme hvordan man ser på seg selv. Samtidig ser vi også at dette ikke er lett. Hopper gjør ting bare verre før han begynner å innse feilene sine, og det går til og med så langt at han nærmest er villig til å drukne i kvikkleire før han viser hvem han virkelig er.

Egnethet

Aldersgrensen er satt til seks år, og med tanke på at dette først og fremst er en morsom og eventyrlig film, så passer filmen i utganspunktet fint for barn fra skolealder. Men vær oppmerksom på det er flere dramatiske og mørke scener enn gjennomsnittet i denne typen filmer. Karakterene befinner seg stadig i farlige situasjoner, og det er også flere skremmende karakterer som dukker opp underveis. For noen barn rundt aldersgrensen kan nok dette oppleves dramatisk til tider, spesielt hvis man ikke har sett mange av denne typen filmer tidligere. Men som nevnt, filmens helhetlige stemning er preget av humor og eventyr, så for mange barn vil nok dette være fin underholdning.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne animasjonsfilmen inneholder enkelte dramatiske scener med nifse elementer. Da dette foregår i et tydelig eventyrunivers med humoristiske innslag, får filmen aldersgrense 6 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Hopper – Jakten på mørkets hamster»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Ymer Media AS