How to Blow up a Pipeline

Amerikansk thriller, 2022, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: En god og spennende thriller som har et tydelig ideologisk budskap, presentert på en svært kompetent måte.

Basert på Andreas Malms bok fra 2021, forsøker How to Blow up a Pipeline både å gi deg en innføring i emnet tittelen beskriver, samt å gi deg eksempler på hvorfor nettopp du bør være motivert til noe lignende. Her har filmskaperne forstått at effektiv tidsbruk er nøkkelen til å oppfordre til sabotasje av nasjonal infrastruktur.

Handling

Åtte mennesker finner sammen for å sprenge et oljerør i Texas, USA. De har alle forskjellige grunner til å være der. Noen vil hevne seg, noen vil spre bevissthet, noen vil bare se noe sprenge og Dwayne vil ha tilbake tomten sin. Sammen har de lagt en utspekulert plan for hvordan de skal utføre en sabotasjeaksjon for å på best mulig måte oppnå målene deres.

How to Blow up a Pipeline

Regi: Daniel Goldhaber
Sjanger: Drama, thriller
Skuespillere: Kristine Froseth, Ariela Barer, Lukas Gage, Forrest Goodluck, Sasha Lane m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 43min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

How to blow up a Pipeline er filmtekninsk veldig stram. Tiden er veldig bra utnyttet til å vise deg nøyaktig hva du trenger for å skjønne nøyaktig hva karakterene gjør og nøyaktig hvorfor de gjør det. I bakgrunnen er musikken spenningsfull og dramatisk, og komplementerer filmen kjempebra hele veien.

Alle de åtte karakterene har hver sine motivasjoner til å sprenge dette røret, og vi får innsikt i deres bakgrunn én etter én innimellom utførelsen av aksjonen. De endrer seg ikke noe i løpet av filmen, men det virker å være et poeng at de ikke skal det. Motivasjonene som ligger til grunn er presentert som legitime. Dialogen er for det meste realistisk og skuespillerne gjør en god og gjennomført jobb.

How to Blow up a Pipeline ønsker ganske tydelig å motivere til sabotasje. Hva som definerer en terrorhandling er ikke alltid så lett å si, men mange vil nok mene dette går innenfor. Det er en tydelig ideologisk film, og den fører nokså solide argument for dens ideologi. Det virker som om målet er at alle som kjenner seg igjen i hovedkarakterene selv skal gå ut å sabotere for oljeindustrien. Hvor oppbyggelig dette budskapet er kan absolutt diskuteres, men det blir presentert på en sterk og effektiv måte.

Egnethet

How to Blow up a Pipeline inneholder enkelte scener der liv og helse står i alvorlig fare. Den håndterer også tidvis ganske alvorlig og dyster tematikk. Filmen inneholder også en oppskrift for hvordan en hjemmesnekrer kraftige eksplosiver, og den forsøker å oppfordre seeren til selv å gjøre noe lignende: sabotasje på nasjonal infrastruktur.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Filmen har en gjennomgående mørk og intens stemning i tillegg til alvorlig tematikk, og den får derfor 12-års aldersgrense.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om «Guardians of the Galaxy Vol. 3»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Selmer Media / Neon