Inshallah en sønn

Jordansk dramafilm, 2023, vi anbefaler fra 9 år

ANMELDELSE: En sterk og viktig film om en kvinnes liv og rettigheter i Jordan, når mannen hennes dør og hun ikke har en sønn til å arve. Vi anbefaler fra 9 år.

En sterk og viktig dramafilm fra 2023, om kvinners rettigheter og liv i Jordan. Språk er arabisk, med norsk tekst. Vi anbefaler fra 9 år.

Handling

Nawal er relativt lykkelig med sin mann og datter, selv om de sliter med å bli gravid med nummer to. Så dør mannen, og alt snus opp ned. I Jordan har kvinner få rettigheter, og med bare en datter og ingen sønn, så er Nawal nærmest uten rettigheter i det hele tatt. Mannens løgner og hemmeligheter kommer frem, og han hadde ikke sørget for henne slik hun hadde trodd. Mannens bror har nå kontroll økonomisk og Nawal står i fare for å miste leiligheten, noe som også vil bety at svogeren får foreldrerett til datteren hvis hun ikke har et hjem å tilby. I desperasjon for å ikke miste alt, sier Nawal at hun er gravid, i håp om at en sønn som arving kan redde situasjonen.

Inshallah en sønn

Regi: Amjad Al Rasheed
Sjanger: Drama
Skuespillere: Mouna Hawa, Hitham Omari, Yumna Marwan m.fl.
Språk: Arabisk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Jordan
Spilletid: 1t 53min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Dette er en sterk og viktig film, om en noe annerledes kultur enn det vi er vant til i den vestlige verden i dag. Nawals historie viser hvor hjelpeløse kvinner er i et samfunn og rettssystem hvor kvinners rettigheter er knyttet til menn, når mannen dør og det ikke finnes en sønn til å arve. Nawal er tydelig hovedpersonen og fokuset for filmen, men vi får også se inn i livene til flere andre kvinner, da spesielt tre generasjoners kvinner i huset hvor Nawal jobber som hjemmesykepleier for bestemoren. Nawal blir involvert i deres liv og dynamikk, og det blandes sammen med hennes egen situasjon. Hennes forhold til den pleietrengende bestemoren og barnebarnet som er i et ulykkelig ekteskap blir ganske sterke og skildres på en fin måte.

Filmen kunne for underholdningens skyld kanskje vært litt kortere, for noen vil den nok bli litt kjedelig underveis. Men samtidig så er dette en film som vil være realistisk og ekte, og det er få scener som egentlig kan unnværes uten at det tar vekk fra utviklingen av Nawals historie og forholdene til dem rundt henne. Datteren til Nawal, Nora, kunne godt vært en litt mer utviklet karakter. Hun blir delvis statist i noen scener, og man får litt for lite innsyn i hva hun tenker og føler om situasjonen, noe som gjør at forholdet mellom mor og datter ikke får helt den emosjonelle kraften det kunne ha hatt. Det er likevel noen fine scener mellom de to, og kjærligheten for datteren er en sterk drivkraft for Nawal mens hun prøver å finne løsningen for å beholde hjemmet deres og holde dem samlet.

Filmen forklarer ikke mye av situasjonen og kulturen rundt handlingen, men det er likevel ganske enkelt å forstå hva som foregår og sette seg inn i dette. Det er også mye man kan lære om kulturen, og filmen gir et fint innblikk inn i dette. Både ungdom og voksne kan lære noe fra denne filmen, og det er nok å diskutere og ta opp i etterkant, denne kan passe bra til undervisningsformål.

Egnethet

Det er lite av vold eller sex i denne filmen, men det finnes noen få scener som hinter om dette. Stemningen generelt er noe dyster og nedtrykt, siden den handler om vanskelige situasjoner. Vi anbefaler fra 9 år.

Aldersgrense med begrunnelse: 9 år

Noe utrygge og/eller noe ustabile/truende familierelasjoner og/eller voksne kan virke skremmende på de minste barna.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Inshallah en sønn her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser