Knutsen & Ludvigsen 2 – Det Store Dyret

Norsk animasjonsfilm, 2020, tillatt for alle

Knutsen og Ludvigsen 2

Flott animasjon, artige sanger og ein helsprø historie er ingrediensene når Knutsen og Ludvigsen er tilbake, men det gode budskapet mangler.

Absurd og tullete moro i vellaget oppfølger, men når historien bare er tull og tøys kan det ikke bli toppkarakter.

Handling

Når det dukker opp en streng Konduktør i tunnelen til Knutsen og Ludvigsen, da starter et helsprøtt eventyr for de to kameratene. Konduktøren har nemlig med seg et brev som gir henne lov til å kaste dem ut fra hjemmet sitt. Knutsen og Ludvigsen vet ikke sin arme råd, men så husker de Kaptein Knutsen, bestefaren til Knutsen, som var sjørøver i sine yngre dager.

Knutsen og Ludvigsen legger ut på søken etter den gamle kapteinen og ryggsekksteinen hans, og det blir en særdeles absurd og helsprø reise – der et stort dyr med mange hoder lusker i bakgrunnen.

Knutsen & Ludvigsen 2 – Det Store Dyret

Regi: Rune Spaans og Gunhild Enger
Sjanger: Animasjon
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 20min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Denne oppfølgeren er laget etter samme lest som den første Knutsen & Ludvigsen-filmen. Her er det mye absurd humor og en overflod av tull og tøy og pussige innfall. Det er ikke lett å spå hvilken retning historien skal ta, det er nå helt sikkert. Av den grunn oppleves filmen frisk og freidig, og vil helt sikkert underholde et stort publikum, og både unge og gamle. Blant de unge vil kanskje den åpenlyse oppbyggingen av historien som et dataspill, med mange ulike og artige «spillverdener», falle i smak, mens de voksne kan kose seg med et utall populærkulturelle referanser som bare foreldregenerasjonen vil forstå.

Dessverre mangler historien substans, og det trekker mye ned. Det er ikke lett å trekke noe fornuftig budskap ut av dette. I tillegg virker mye av handlingen og rammen rundt historien helt vilkårlig, og uten motivasjon og fornuftig mening. Her har man mye å lære av noen av animasjonsfilmene til Pixar, som klarer å mikse det absurde med et solid budskap.

Men dette er likevel en fin underholdningsfilm, og om budskapet trekker ned, så trekker de mange flotte sangene opp igjen. Her er det utrolig mange flotte sanger å kose seg med. Og stemmeskuespillere gjør en strålende jobb, samtidig som Qvisten Animasjon igjen viser sin sterke kompetanse på å lage animasjonsfilm.

Egnethet

Det er ingen spesielt skumle scener her, bare litt dramatikk av og til. Aldersgrensen er tillatt for alle, og vi tror hele familien kan kose seg med denne filmen. Det er en tydelig referanse til narkotikabruk og rus når Knutsen og Ludvigsen spiser noen lakrisbåter, og til alkohol når de drikker tran. Små barn vil nok ikke forstå dette, men vi synes scenen med narkotikarus gjerne kunne vært gjort annerledes, da det vel ikke er helt på jordet å tolke alt som skjer etterpå som en eneste stor rustripp?

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder ingen skadelige scener. Den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Knutsen & Ludvigsen 2 – Det store dyret»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser