Lærerværelset

Tysk drama, 2023, anbefales fra 12 år

ANMELDELSE: En konsis film som skildrer utfordringer ved læreryrket på godt vis. En uhyggelig stemning gjør at dette ikke er noen familiefilm.

Læreryrkets utfordringer er populært tema for tiden, og Lærerværelset forsøker å belyse nettopp dette. Dette er en film av god produksjonskvalitet, som er dedikert til hva den ønsker å formidle. En gjennomgående uhyggelig stemning og en del fokus på arbeidslivsproblematikk kan derimot gjøre filmen lite givende for de yngre barna.

Handling

En barneskole i Tyskland har nylig hatt utfordringer med små-tyveri. Administrasjonen mistenker elevene, og gjennomfører flere forsøk på å presse informasjon ut av dem. Lærer Carla Nowak er nødt til å overvære utspørringene, og opplever sterkt ubehag knyttet til det hele. I tillegg opplever hun ofte at undervisningstimene forstyrres av administrasjonens inngrep.

En dag bestemmer hun seg for at nok er nok: Hun skal komme til bunns i mysteriet selv. Hun skrur på laptop-kameraet og forlater plassen sin i lærerværelset. Når hun kommer tilbake er hun blitt frastjålet litt penger, og videoen peker på en mistenkt – blant skolens ansatte. Likevel er det to tydelige problemer: Videoen viser ikke noe ansikt, og den er tatt ulovlig. Den mistenkte er også mor til en av Nowaks elever. Nowak opplever snart å bli innviklet i en komplisert byråkratisk prosess, hvor både elever, lærere og foreldre, alle har sine egne interesser og rettigheter. I alt dette oppstyret blir det vanskelig å sikre elevens beste.

Lærerværelset

Regi: Ilker Çatak
Sjanger: Drama
Skuespillere: Leonie Benesch, Anne-Kathrin Gummich, Rafael Stachowiak
Språk: Tysk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Tyskland
Spilletid: 1t 38min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Filming og scenesammensetting er ikke av den mest kreative sorten, men det er absolutt gjort kompetent arbeid. De få lokasjonene – alt foregår inne på skolen – skaper god oversikt for seeren. Skuespillet holder et jevnt høyt nivå, og klarer å minne om et nokså realistisk skolemiljø. Musikken er ikke særlig bemerkelsesverdig, men komplimenterer filmen godt. Fortellingens tempo er svært bra avpasset.

Vi møter på flere interessante karakterer, men den eneste utviklingen ser vi i Nowac selv. Hun går fra å passivt ergre seg over administrasjonens virksomhet til å demonstrere mer aktivt. At ingen andre karakterer utvikler seg, betyr derimot ikke at de ikke er viktige. De er der enten for å skape et mer realistisk skolemiljø, eller fordi de er instrumentale deler av problemstillingen. Dialogen karakterene imellom er også bra skrevet, om kanskje tidvis noe direkte.

Temaet til Lærerværelset er den utfordrende situasjonen lærere står ovenfor i den moderne skolen. Her må de forholde seg til alle mulige slags regler, lover og rettigheter. Mange avgjørelser som angår enkeltelever gjøres av mennesker de nesten aldri har sett før. I dette byråkratiet er det utfordrende – selv for de mest dedikerte lærere – å klare å holde fokus på elevenes trivsel og læring. Filmen belyser disse utfordringene på en god måte, men presenterer ingen løsning. Nowac er som lærer maktesløs. Dette er systematiske problemer.

Egnethet

I en sanntid hvor læreryrkets utfordringer diskuteres mye i både politikken og i media ellers, er dette definitivt en film som mange kan ha interesse av. Likevel kan en spørre seg om hvor stort utbyttet vil være for de yngre barna. Dette er heller ikke noen hyggelig film, og det er ingen norsk tale. Målgruppen er slik tydelig et eldre publikum.

Med unntak av en enkelt konkret voldshandling og et følgende sår, er filmen fri fra innhold av alvorlig visuell karakter. Det er i tillegg mye konflikter mellom voksenpersoner som absolutt skaper en uhyggelig stemning. Dette er likevel en viktig del av filmen. Vi vurderer det slik at Lærerværelset vil ha et betydelig redusert utbytte for barn under 12 år.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

6 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Lærerværelset:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Madman Films