Lars er LOL

Norsk drama, 2023, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: En solid norsk film som tar for seg både annerledeshet og mobbing på en god og virkelighetsnær måte.

I denne filmen – basert på Iben Akerlies bok ved samme navn – møter vi Amanda, som blir venner med Lars; den nye gutten i klassen med Downs syndrom. Lars er LOL tar for seg relevant problematikk både om hvordan vi ser på mennesker som er annerledes fra oss selv, men også om mobbing generelt. Dette er en god film som kanskje er mest relevant for barn i grunnskolealder, men som selv de voksne kan finne interessant.

Handling

Sommerferien er endelig over og Amandas klasse skal bli faddere for førsteklassingene. Det vil si: Amanda skal ikke få en førsteklassing. Den nye gutten Lars har nemlig begynt i klassen. Han har Downs syndrom, og læreren ber Amanda være fadder for ham. Hun har ikke spesielt lyst, men hun tør heller ikke takke nei.

Det Amanda ikke var forberedt på var at hun og Lars skulle bli gode venner. Amanda kommer ofte på besøk til Lars, og de leker mye sammen. Det hele tar derimot en utfordrende vending når jentene i klassen lager en blogg for å henge ut Lars. I tillegg må Amanda passe på å se bra ut foran Adam, som hun er stormforelsket i.

Lars er LOL

Regi: Eirik Sæter Stordahl
Sjanger: Drama
Skuespillere: Lilly Winger Schmidt, Adrian Øverjordet Vestnes, Norah Lulu Ali-Amoafo, Agnes Grønneberg Hagen, Ilias Bouyambib, Carmen Grimseth, Mikeline Loe Eid, m.fl.
Språk: Norsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 29min
Produksjonsår: 2023

Vurdering

På det rent tekniske skiller Lars er LOL seg lite fra de fleste andre norske spillefilmer. Det er et generelt kompetent kameraarbeid, men ikke særlig mye kreativitet. Skuespillerne gjør en grei jobb, og postproduksjonen er svært god. Musikken passer til filmen, men er ikke veldig minneverdig, og historien fortelles i et passende tempo.

Alle karakterer opptrer troverdig, og de bærer alle interessante særpreg. Det skjer mye personlig utvikling hos hovedpersonene, og denne utviklingen virker realistisk. Dialogen er fin, og skuespillerne leverer den kompetent. Selv om ikke alle kan kjenne seg igjen i temaet for dramaet, er selve dramaet presentert slik at de fleste som har gått på skolen noen år kan kjenne det igjen.

De to viktigste temaene i Lars er LOL er at det går an å være venner med folk med Downs syndrom og at mobbing ikke er særlig hyggelig. Begge tema presenteres godt. Det kommer veldig tydelig frem at vennskapet mellom Amanda og Lars er realistisk, og det er enda tydeligere hvor vondt det er for alle som er involvert i mobbesaken.

Egnethet

Det er ingen scener med fysisk vold i filmen, men mobbingen, netthetsen og trakasseringen som vises kan nok virke ubehagelig for enkelte – spesielt de aller yngste. Det er også en scene hvor Amandas far virker negativ til at Amanda skal være fadder til Lars. Han fremstilles derimot ellers ikke som særlig ansvarsfull.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Filmen inneholder ingen scener som anses truende og skremmende for barn, men noen scener med mobbing gjør at filmen får 6 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Lars er LOL:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Nordisk Film Norge