Lassie – På nye eventyr

Tysk eventyr, 2023, passer fra 6 år

ANMELDELSE: Den nye filmen om Lassie byr på god underholdning for hundeelskere. En middelmådig produksjon gjør seg likevel merkbar.

Den nyeste filmen om Lassie byr på både detektivarbeid og vennskap. Hundene er godt trent, og mang en hundeelsker vil nok ha glede av dem. Likevel er det en del svake sider ved produksjonen. Selve handlingen er heller ikke noe prisverdig, men den har i hovedsak en god tematikk.

Handling

Mens resten av familien er på sydenferie, tar Flo med seg Lassie til tante Cosima, som bor i Südtirol. Her skal de tilbringe ferien sammen med Cosimas to barn, Kleo og Henri, samt deres Jack Russell Terrier, Pippa. Flo og Kleo sliter med å komme godt overens, men de har ikke tid til å krangle lenger når Pippa stjeles av hundetyver.

Nå må Flo, Kleo og Henri samarbeide om å finne hundetyvene og befri Pippa. Flo er ikke veldig begeistret for å utsette Lassie for mer fare, men han skjønner at Kleo er like glad i Pippa som han selv er i Lassie. Her må de risikere mye for å få en sjanse til å ta tyvene.

Lassie – På nye eventyr

Regi: Hanno Olderdissen
Sjanger: Eventyr
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Tyskland
Spilletid: 1t 32min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

I Lassies nyeste eventyr, er det – fra filmteknisk hold – hundene som imponerer mest. Mens de menneskelige skuespillerne ikke alltid virker like troverdige, er det tydelig at en stor innsats er blitt lagt ned i å trene hundene. Det brukes derfor lite spesialeffekter. Kameraarbeidet er ganske tradisjonelt, og presterer for det meste godt. I enkelte actionscener kuttes det litt for fort. Musikken er ikke minneverdig, men fortellertempoet er passende.

Fortellingen er ganske enkel – tyver fanges og vennskap dannes – men om man er mer ute etter en hundefilm enn noe komplekst drama, trenger ikke dette å være en dum ting. De norske stemmene kan føles ganske stive, men det er vanskelig å si om dette er en feil ved den norske versjonen eller originalen. Ingen av karakterene går gjennom noen stor utvikling, med unntak av at de er litt bedre venner til slutt.

Tematisk forsøker filmen å formidle en generell kjærlighet for hunder, i tillegg til et enkelt budskap om at samarbeid er viktig. Den faller også i den samme fellen som mange andre barnefilmer: den idealiserer å ordne opp på egen hånd i konflikter en gjerne burde overlate til myndighetene. En kan ende opp med et inntrykk av at myndighetene ikke er godt for noe. Hundene hjelper også i flere scener til med ting de ikke er i stand til i virkeligheten. Dette kan bidra med litt urealistiske forventninger når det kommer til kjæledyr.

Egnethet

Det er flere dramatiske scener i filmen, som kan virke skremmende for de aller minste. Disse innebærer å kidnappe og å holde dyr i fangenskap, i tillegg til en innbruddscene.

Filmen er ganske åpenbart laget for barn som er glad i hunder, og den har nok en betydelig redusert underholdningsverdi for dem utenfor denne målgruppen. For dem i målgruppen kan den derimot by på god underholdning.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

 6 år

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Lassie – På nye eventyr:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: SF STUDIOS Norge