Legenden om de små heltene

Fransk animasjonsfilm, 2023, vi anbefaler for hele familien

ANMELDELSE: En fin og spennende animasjonsfilm om en liten mus på eventyr. Familiefilm som leker med greske myter og legender på en morsom og underholdende måte.

Animasjonsfilm fra 2023, som bruker gresk mytologi som bakgrunn for sitt eget eventyr. Tillat for alle aldre.

Handling

Musen Mia er besatt av historier og legender om eventyrere, spesielt Jason og argonautene. Fra en ung alder drømmer hun om sine egne reiser og eventyr, og forguder de gamle heltene. Hennes adoptivfar, katten Sam, er mindre begeistret for hennes mål om å legge ut på egne eventyr. Deres lille øy, Yolcos, har lenge vært beskyttet på grunn av Jasons gylne skinn, men deres nye flotte statue av Zeuz gjør havguden, Poseidon, sint. Det hjelper ikke at Zeus skryter noe voldsomt av den heller. Poseidon føler at det er ham de burde hylle, og bestemmer seg for å gi befolkningen en tidsfrist til å også bygge en like stor og fin statue av ham, eller så vil han slippe løs en svær bølge som vil ødelegge hele byen. Men Mia har en plan, hun har sett et kart over en øy med skatter som de kan bruke for å utsmykke statuen, og vil sende argonautene ut på et nytt eventyr. Men Jason er en gammel mann, og argonautene er heller ikke hva de var. Mia må selv bli med på eventyret, noe Sam ikke er særlig fornøyd med.

Legenden om de små heltene

Regi: David Alaux, Eric Tosti, Jean-François Tosti
Sjanger: Animasjon
Skuespillere: Einar Tørnquist, Sidney Lange, Espen Beranek Holm m.fl.
Språk: Norsk tale
Nasjonalitet: Frankrike
Spilletid: 1t 35 min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Legenden om de små heltene leker mye med gamle greske myter og legender, på en fin og underholdende måte. Selv om det gjøres mange friheter og det er mye parodisk i gjennomførelsen, så har filmen også noe undervisningspotensiale på dette emnet også. Det finnes gode muligheter for at barna vil lære mer om gresk mytologi etter å ha sett denne filmen. Det er dyrene som er i sentrum, og de har deres egne lille samfunn rundt menneskene i byen, til og med sin egen skole. Gjengen som drar ut på eventyr sammen er en god samling med karakterer, både mennesker og dyr, som man fort blir glad i. Animasjonen er bra gjennomført, og det er nok av visuelt imponerende scener. Filmen bruker også musikk bra hele veien gjennom. Humoren er til tider kanskje litt barnslig, men stort sett en enkel og grei humor som også voksne og eldre barn kan underholdes av.

Filmen handler i stor grad om familie, vennskap og lagarbeid. Alt som oppnås, oppnås sammen. Det legges også vekt på at en familie kan ha mange former. Sam er en katt, men vegetarianer og har adoptert den lille musen Mia. Han gjør alt han kan for å holde henne fornøyd i deres trygge hjem, men Mia drømmer stadig om å dra ut på eventyr og se den store verden, og er ikke så bekymret for farene som finnes der ute. Som barn legger hun drømmene på vent en stund, men som voksen når hjemstedet deres er i trøbbel, er det Mia som har kunnskaper og ideer som kan hjelpe, og Sams bekymringer bare vokser. Bestevennen til Mia, rotten Luigi, har en mindre rolle i handlingen, men også han drømmer om ting som er vanskelig å oppnå; å bli en del av rottenes ninja-gruppe. Med Mia og Luigi blir et tema i filmen at det er viktig å holde på drømmene sine, selv om det av og til tar tid og hard jobbing for å få det til. Som hovedperson er Mia en fin rollemodell, med gode holdninger og en vilje til å gjøre det som skal til. Selv om hun er liten, kan hun klare å oppnå store ting.

Egnethet

Filmen er tillatt for alle og kan sees av barn i alle aldre. Noe skremmende figurer og farer, men det blir aldri for voldsomt eller alvorlig. Animasjonsstilen gjør også at det ikke føles veldig realistisk. Passer bra som familiefilm.

Aldersgrense med begrunnelse: Tillatt for alle
Filmen inneholder enkelte dramatiske partier og litt skumle elementer. Da dette skjer innenfor et humoristisk tegnefilmunivers blir filmen tillatt for alle.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Legenden om de små heltene her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Selmer Media