Lightyear

Amerikansk animasjonsfilm, 2022, anbefales fra 9 år

ANMELDELSE: Opprinnelseshistorien til Buzz Lightyear er spennende og morsom, men det er først og fremst det solide budskapet og den flotte animasjonen som gjør dette til en kvalitetsfilm. Aldersgrensen er ni år på grunn av en rekke dramatiske scener.

De fleste vet vel hvem Buzz Lightyear er, lekefiguren fra Toy Story-filmene som tar oss med på fantastiske eventyr sammen med Woody og resten av gjengen. I denne filmen fortelles historien om den Buzz Lightyear som var til inspirasjon for leketøyet.

Sammenlignet med Pixar sine aller beste filmer når ikke Lightyear helt opp, men dette er likevel en kvalitetsfilm som anbefales for både unge og voksne.

Handling

Buzz Lightyear er en berømt romspeider, som sammen med teamet sitt reiser rundt i universet og utforsker galaksene. Men da Buzz strander på en skummel planet, endrer livene deres seg dramatisk. Buzz føler at det hele var hans feil, og bestemmer seg for å fullføre oppdraget og få alle trygt hjem for enhver pris.

Men dette skal vise seg å bli ekstremt utfordrende, samtidig som det oppstår en lang rekke komplikasjoner og uventede hendelser underveis.

Lightyear

Regi: Angus MacLane
Sjanger: Animasjon, eventyr
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 45min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Når man skal se Lightyear, vil vi anbefale å vite minst mulig om handlingen på forhånd. Historien har nemlig en spennende utvikling, og selv om dette i bunn og grunn er en helt vanlig animasjonsfilm, så byr den likevel på en rekke friske og morsomme fortellergrep som gjør at historien oppleves interessant og engasjerende – og til dels overraskende.

Kvaliteten på animasjonen er av høyeste kvalitet, og som alltid i Pixar sine filmer møter vi en gruppe sjarmerende og veldig morsomme karakterer. Robotvennen til Buzz, katten Sox, er veldig artig, og det samme gjelder den vesle gjengen Buzz samler rundt seg.

I forhold til Pixar sine aller beste produksjoner, havner ikke Lightyear helt opp på øverste hylle. Filmen er litt ujevn, og varierer mellom alt fra platte ideer til rørende livsnære poenger. Det er heller ingen tvil om at Lightyear ikke er i nærheten av å ha den samme sjarmen som Toy Story-filmene.

Filmens store styrke er imidlertid budskapet, som fremstår interessant og gjennomtenkt. Buzz sin livsfilosofi er at han vil bety noe og gjøre en forskjell. Han føler et stort ansvar for feilen han gjorde som førte til at hele mannskapet strandet på en fiendtlig planet, og han blir nærmest besatt av tanken på å sørge for at alle kommer seg trygt hjem. Men tiden går, og etter hvert kommer sentrale livsspørsmål til overflaten. Og filmen er ikke redd for å gå i dybden – her handler det om hvordan vi bruker tiden vi har, liv som ikke blir helt slik man tror og ikke minst hva som er aller viktigst i livet. Her er det veldig mye spennende å reflektere over, og filmskaperne er svært dyktige til å tydeliggjøre budskapet de har på hjertet, samtidig som seerne utfordres til å tenke selvstendig og se livet i en større sammenheng.

I tillegg har filmen blant annet flotte perspektiver på hvor viktig det er å gi hverandre rom til å gjøre feil, samt at vi er avhengige av hverandre og godt lagarbeid for å oppnå gode ting.

Egnethet

Lightyear er en morsom og underholdende film, med det er også en film som er mer dramatisk enn gjennomsnittet av animasjonsfilmer. Vi får se mange skumle karakterer, det er mange dramatiske episoder og stemningen kan oppleves som truende i lange partier. Aldersgrensen er derfor ni år. For barn fra ni år, samt for ungdom og voksne, er dette spennende og morsom underholdning med et godt budskap som anbefales.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne animasjonsfilmen inneholder lange partier med intense og dramatiske actionscener. Den har i tillegg et lengre parti med mørk stemning, skremmende skikkelser og faretruende situasjoner. Filmen får derfor aldersgrense 9 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Lightyear»:Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Disney/Pixar