Luca

Amerikansk animasjonsfilm, 2021, anbefales fra 6 år

ANMELDELSE: Morsom og sjarmerende film med et viktig og hjertevarmende budskap for barn fra seks år.

Luca hever seg godt over gjennomsnittet av andre filmer i sjangeren, og egner seg supert for en familiekveld foran skjermen. Filmen er ikke blant de beste filmene fra Pixar, men hos dem er også nivået skyhøyt.

Handling

Luca er en ung gutt – og et sjømonster – som lever på havets bunn utenfor en liten bygd i Italia. Her tilbringer han dagene med å passe på barnefiskene og drømme om verden utenfor. Foreldrene advarer ham sterkt om å søke opp mot overflaten, men fra det vesle bestemor forteller forstår han at det er noe spennende der oppe.

En dag møter Luca Alberto, og de to guttene blir venner. Og du gjettet riktig, Alberto tar Luca med til overflaten, og der skjer det noe magisk; i det de to guttene stiger opp på land blir de forvandlet fra sjømonstre til menneskegutter.

Dette blir starten på et eventyr der Luca og Alberto drømmer om frihet og en Vespa som kan føre dem på et eventyr til et bedre liv. Det vil involvere mange komplikasjoner, en frisk jente som heter Giulia, den svære faren hennes, en slem eldre gutt som heter Ercole, og ikke minst et spennende kappløp. Men om de vil klare å nå målene sine uten at noen oppdager at de er sjømonstre, det er langt fra sikkert.

Luca

Regi: Enrico Casarosa
Sjanger: ANimasjon
Språk: Norske stemme
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 31min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Pixar sitt varemerke er animasjonsfilmer av ypperste kvalitet og historier som både varmer hjertet og vekker latter. Luca er alt dette – filmen byr på flott underholdning for hele familien.

De tre hovedpersonene Luca, Alberto og Giulia føler seg alle litt utenfor, og de drømmer om bedre og mer spennende liv. Luca vil dra ut å se verden, være fri og lære alt han kan om hele universet. Samspillet mellom Luca og Alberto er flott bygget opp. De er to ulike gutter som knyttes sammen av en felles drøm, men de er også ulike og må gjennom både sjalusi og svik på veien. Men de hjelper hverandre videre, selv om de utvikler seg mot å bli ulike mennesker.

Friske Giulia er på mange måter katalysatoren som muliggjør utviklingen til de to guttene. Hun åpner øynene deres for hvilke muligheter de har, enten det nå gjelder muligheten for å vinne kappløpet eller å tilegne seg kunnskap. Samtidig sliter hun med den samme følelsen av utenforskap som guttene. Et annet felles tema som går gjennom hele filmen, og som preger personligheten og valgene til barna, er det vanskelige forholdet de har til foreldrene sine.

Disse gode karakterskildringene går hånd i hånd med det som utvikler seg til å bli et sterkt budskap om inkludering og mangfold. Luca og Alberto blir som sjømonstre et bilde på dem som utsettes for urettferdige fordommer basert på utseende og rase, og slutten av filmen er hjertevarmende i så måte.

Vi tror filmen har stort potensiale til å skape gode refleksjoner rundt viktige tema som vennskap, familie, rase, inkludering, utdanning og mye mer.

Om vi skal trekke frem noe som bidrar til at dette ikke er den beste filmen fra Pixar, så kan vi nevne mangelen på en god forklaring for premissene for historiens univers, og vi synes ikke at utviklingen av historien er utpreget original og kreativ – selv om den er bedre enn gjennomsnittet av filmer i denne sjangeren.

Egnethet

Luca er ikke blitt klassifisert av Medietilsynet. Den har fått seks års aldersgrense på norske strømmetjenester, som setter aldersgrenser ut fra det norske regelverket. Filmen har noen dramatiske scener, men det blir aldri veldig skummelt. Filmen passer fint for barn fra skolealder, og som de fleste gode animasjonsfilmer passer den like godt til ungdom og voksne.

Filmtrailer:

Les mer om «Luca»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Disney