Lundefjell – egget som forsvant

Irsk/britisk animasjonsfilm, 2023, vi anbefaler for alle aldre

ANMELDELSE: En gøy og koselig film for de minste barna om livene til lundefuglene på Lundefjell, og deres venner. Anbefales for alle aldre.

Animasjonsfilm for de minste, fra 2023, fra det irske studioet Cartoon Saloon. Basert på tv-serien Lundefjell fra 2015 som har vært vist på NRK. Filmen er tilgjengelig med norsk og samisk tale. Anbefales for alle aldre.

Handling

Lundefjell – egget som forsvant handler om livene til lundefuglene på Lundefjell og deres venner. Spesielt lille Una og hennes lillebror Baba, og nyinnflyttede Isabell og Felix (en gullfasan som er blitt adoptert inn i Isabell sin familie), og oteren Marvin som driver i land på øya. Nye lundefugler flytter inn på Lundefjell på grunn av værendringene som har ødelagt deres tidligere hjem, og hele flokken er i gang med å bygge nye reder for å gi plass til alle sammen.

Det eneste egget i kolonien deres er høyt verdsatt, og de er veldig opptatt av å holde det trygt. Isabell tar på seg jobben med å beskytte egget, og må trå til når en måke prøver å få tak i det. Una kommer til for å hjelpe, og i kaoset som oppstår får Una all æren for å ha reddet egget. Isabell, som allerede sliter med å finne en plass i sitt nye hjem, blir lei seg og opprørt over dette. I et nytt forsøk på å beskytte egget, gjør Isabell situasjonen verre og egget forsvinner. Nå må alle gå sammen om å prøve å finne det igjen, mens Isabell holder på hemmeligheten sin fordi hun er redd for å bli kastet ut.

Lundefjell – egget som forsvant

Regi: Jeremy Purcell
Sjanger: Animasjon
Skuespillere: Sval Nigar Aarskog Johannessen, Eva Nergård, Finn Arve Sørbøe m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Irland/Storbritannia
Spilletid: 1t 20min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Denne filmen er laget for de yngste barna, men blir fort blant de bedre alternativene for foreldre å se sammen med dem. Den kan nok til tider bli litt barnslig for eldre barn og voksne, men for målgruppen er denne filmen bra laget og vel verdt å se. Filmen har en veldig fin og unik animasjonsstil, som skiller seg fra det meste av moderne animasjonsfilmer. Selv om stilen er veldig enkel og nesten litt gammeldags, har den nok av farger og visuelle elementer for å holde på barnas interesse. Det er lite action, selv om filmen blir mer dramatisk mot slutten, men det skjer stadig ting og hovedpersonene er hele tiden på farten, så det blir få dødpunkter. De voksne lundefuglene kan til tider være noe vanskelige å skille mellom, men hovedfigurene og vennene deres er gitt mer unikt utseende så barn enkelt kan følge handlingen og hvem som er hvem. Filmen har også en fortellerstemme som innimellom forteller fakta om lundefugler og de andre dyrene som dukker opp. Det er også en håndfull sanger for barna å synge med på hvis de vil.

Filmen har flere sterke budskap og klare tema. Familie og venner er det viktigste, og filmen fokuserer mye på forholdene mellom figurene. Den viser også vanskeligheten av å passe inn på et nytt sted og få nye venner. Filmen gir også et klart budskap om å gjøre det riktige, og viser hvor galt det kan gå når man lyver for å beskytte seg selv. Det er mye varme og omtanke i denne filmen, med figurer som er opptatt av å ta seg av hverandre og gjøre det rette. Det vises også hvor viktig det er å ha forståelse for hverandre og se ting fra andres synspunkt. Det er fokus på samholdet innad i gruppen av lundefugler, og hvordan de tar vare på hverandre, jobber sammen og finner plass til de nye lundefuglene som kommer til. Hovedfigurene er stort sett gode rollemodeller for barna. Selv om de innimellom gjør valg som ikke er så bra, så viser filmen tydelig at dette er galt og at det får konsekvenser.

Egnethet

Det finnes noen scener under en storm som kanskje kan være litt skremmende for barna, men animasjonsstilen gjør at disse scenene ikke føles for ekte. Filmen er laget for de yngste barna, og er bra tilpasset for denne aldersgruppen.

Aldersgrense med begrunnelse: Tillatt for alle

Filmen inneholder ingen scener som antas å være skadelig for barn. Den får derfor aldersgrense Tillatt for alle.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Lundefjell – egget som forsvant her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Arthaus