Mean Girls (2024)

Amerikansk drama, 2024, vi anbefaler for ungdom

ANMELDELSE: Et svært godt produsert musikalsk drama, som oppleves imponerende helhetlig. Veldig mye snakk om seksualitet gjør at filmen passer best for ungdom.

Tjue år etter den kritikerroste filmen Mean Girls kom ut, kommer nå filmatiseringen av musikalen som selv var basert på den originale filmen. Her hjelper både det kompetente kameraarbeidet og de medrivende sangnummerene å skape en imponerende god flyt gjennom hele filmen. Mye fokus på seksualitet gjør det likevel mulig å diskutere om filmen passer for dem under ungdomsalder.

Handling

Denne filmen følger handlingen i originalen svært tett. Seksten år gamle Cady har vokst opp i Kenya, men nå flytter hun og moren hjem til USA, så hun kan gå resten av videregående der. Hun blir fort venner med skolens outsidere, Janis og Damian, men når den tøffeste gjengen, ledet av Regina George, også viser interesse for Cady, ber Janis henne om å infiltrere den. Det er bare ett problem: Cady har forelsket seg i ekskjæresten til Regina.

Til å begynne med klarer Cady å holde dette hemmelig, men når det omsider kommer for dagens lys, oppstår en hevnspiral uten like. Det viser seg etter hvert at Cady og Regina er likere enn en kunne tro ved første øyekast. Når spiralen er kommet til dens ende er det åpenbart for alle at den kun har ført til gjensidig ødeleggelse. Kan det fortsatt være håp om tilgivelse?

Mean Girls (2024)

Regi: Samantha Jayne, Arturo Perez Jr.
Sjanger: Drama
Skuespillere: Angourie Rice, Reneé Rapp, Auli'i Cravalho, Christopher Briney, Busy Philipps, Jenna Fischer, Avantika, Jon Hamm, Tim Meadows, Bebe Wood, Tina Fey, m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 52min.
Produksjonsår: 2024

Vurdering

Mean Girls er i mange scener kreative i filmingen, og har gode scenesett og kompetent postproduksjon. Noe veldig bemerkelsesverdig er det ikke, men i kombinasjon med resten av filmens kvaliteter bidrar det til en god flyt. Siden dette er et musikalsk drama, er det mange sangnummer. De fleste har god komposisjon, og mens Cady sine har litt mye autotune er Regina sine sanger svært imponerende – skuespilleren hadde samme rolle i Broadway-musikalen. Musikken utenom er ikke den mest minneverdige, men den flyter godt inn og ut av sangnummer, og hjelper å binde filmen sammen. Hvor helhetlig filmen klarer å oppleves er imponerende. Det kunne kanskje likevel vært litt flere sangnummer, for å skille seg enda mer fra originalen.

Historien er i all hovedsak den samme som i originalen fra 2004. Her har vi flere tydelige og interessante karakterer, og de fleste har en lærerik utvikling gjennom filmen. Tydeligst er så klart Cady, som går fra å være snill og uskyldig til å ikke være det, før hun omsider lærer at godhet kanskje hadde sine fordeler likevel, men det er mye som kan læres fra resten av hovedkarakterene. Fortellertempoet er veldig godt tilpasset, men dette er nok mer på grunn av produksjonskvaliteten enn selve historien som fortelles.

Hovedtema er hvordan det lønner seg å være snill, selv om det motsatte kan friste. Det er også viktige tema om at det aldri er for sent å be om tilgivelse, samt at det er viktig å være villig til å tilgi dem som har gjort deg vondt. Mens Reginas eks-kjæreste virker litt vel lett å bli kjæreste med, bidrar resten av filmen godt til å formidle disse budskapene.

Egnethet

Mean Girls er det mye vond sosial stemning, utskjelling og annen ufin kommunikasjon mellom ungdommer. I tillegg omtaler filmen svært mye seksuell tematikk. Mens dette nok speiler norske ungdomsmiljø ganske passende, er det mulig å diskutere om dette er veldig meningsfullt for barn under ungdomsskolealder.

Det er også noen scener der sekstenåringer drikker alkohol.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Filmens humor og språkbruk gjør at det blir aldersgrense 9 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Mean Girls (2024):

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Paramount Pictures