Mission: Impossible – Dead Reckoning – Part One

Amerikansk actionfilm, 2023, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: Norske dalfører og svært gode karakterer er blant ingrediensene i det siste tilskuddet til Mission: Impossible-serien. Filmen har høy underholdningsverdi, men denne første filmen av to mangler et tydelig budskap for seg selv.

Selv om filmskaperne av den nyeste Mission: Impossible filmet en orientekspress-scene på det norske Vestlandet, virker det ikke som om en svak geografisk forvirring har hindret dem i å lage en underholdende film av høy kvalitet. Så kan man jo spørre seg om de norske dalfører kanskje er et vakrere skue enn alpene uansett.

Handling

Som følge av en mystisk systemsvikt synker den toppmoderne russiske ubåten Sevastopol. Ingen overlever, og det er ingen som vet hvor vraket befinner seg.

En dag får Ethan Hunt i oppdrag av CIA å finne en nøkkel. Han bedriver egen etterretning for å finne ut at denne nøkkelen visstnok er nødvendig for å ødelegge – eller kontrollere – et KI datavirus som har oppnådd selvbevissthet. Og det er – naturlig nok – et kappløp mellom alle mulige interessenter for å få tak i denne nøkkelen. Ethan samler IMF og møter også på en ny samarbeidspartner: den internasjonale tyven Grace. Sammen må de spore opp både nøkkel og lås, så ingen misbruker dette mektige våpenet.

Mission: Impossible – Dead Reckoning – Part One

Regi: Christopher McQuarrie
Sjanger: Action
Skuespillere: Tom Cruise, Ving Rhames, Henry Czerny, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Frederick Schmidt, Hayley Atwell, m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 43min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Mission: Impossible er kanskje mest kjent som den filmserien der Tom Cruise gjør sine egne stunt og alt er filmet i virkelige omgivelser. Dead Reaconing – Part One fortsetter denne tradisjonen på spektakulært vis. Det at alt foregår i virkelige omgivelser gjør også det kompetente kameraarbeidet enda mer imponerende. Musikken kler filmen godt, men er også ellers både smakfull og god, og tempoet er behagelig gjennom hele filmens lange spilletid.

Dem som er kjent med Mission Impossible-universet vil nok kjenne igjen mange av karakterene, og disse kommer godt til live gjennom dyktige skuespillerprestasjoner. I denne filmen møter vi også Grace (Hayley Atwell) for første gang, og hennes samspill med Ethan Hunt er en fryd å følge. Hvor gradvist hun blir overbevist om å bli med på IMFs side er utrolig bra presentert. Ellers – med ett annet unntak – er det vanskelig å vurdere karakterutviklingen, da historien ikke er ferdig enda.

Av tematisk innhold og budskap er det ikke så veldig mye å hente, bortsett fra at det er lurt å ikke bare tenke på seg selv – gjelde det egen vinning eller hevn. Det må likevel presiseres at dette er den første av to deler av denne fortellingen, og at den første filmens innhold kan tjene et større budskap i den andre. Uavhengig av dette  er Mission: Impossible – Dead Reckoning – Part One en godt laget film med svært høy underholdningsverdi.

Egnethet

Det er både drap, drapsforsøk, store alvorlige ulykker og brutal vold til stede i filmen. Disse blir ikke fremstilt groteskt under noen omstendigheter. Det er også flere karakterer som kan virke skremmende for enkelte.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Denne filmen inneholder store mengder sjangertypisk actionvold og våpenbruk. Da disse scenene er lite nærgående får filmen aldersgrense 12 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om «Mission: Impossible – Dead Reckoning – Part One»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Paramount Pictures