Mot alle odds

Fransk drama, 2023, vi anbefaler fra 9 år

ANMELDELSE: En glimrende spenningsscene trekker opp en ellers middelmådig film. Her er også et tidløst budskap om å ha sikte på fremtiden.

Denne franske filmen handler om å lære seg å leve med sikte på framtiden. Den er ikke særlig unik verken i hva den sier eller hvordan den formidler det. Likevel er det en spesiell scene som er så god at den er verdt å se for alle som er glad i spenning. Ellers er nok filmen fin for dem som enda ikke har sett for mange filmer med samme tema.

Handling

Zoe er bokstavelig tatt født i en stall. Faren driver oppdrett av veddeløpshester på en hestegård i Normandie. Rundt tiden da Zoe blir født blir en rik investor interessert i gården, og bestemmer seg å bidra økonomisk for å gjøre hestene så raske som mulig. Vi følger Zoe mens hun vokser opp i dette miljøet.

Halvveis gjennom filmen skjer noe dramatisk. Under et fryktelig uvær skader en av hestene Zoes ryggrad, så hun blir lam fra livet og ned. Den store fysiske endringen blir forsterket av den traumatiske opplevelsen, og Zoe trekker seg tilbake fra omverdenen. Samtidig sliter Zoes far med å levere de raske hestene som investoren forventer. Nå må de begge jobbe for å komme ut av gamle tankebaner.

Mot alle odds

Regi: Christian Duguay
Sjanger: Drama
Skuespillere: Mélanie Laurent, Pio Marmaï, Carmen Kassovitz m.fl.
Språk: Fransk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Frankrike
Spilletid: 1t 49min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Filmer om mennesker med nedsatt funksjonsevne er ikke sjeldne for tiden. Det er absolutt et viktig og relevant tema, men Mot alle odds gjør lite for å skille seg tematisk fra mengden. Zoe finner seg til rette med sin nye tilstand, og hun lærer seg å fokusere på fremtiden. Samtidig lærer de rundt henne litt om seg selv underveis. Alt etter boka. Det at temaet ikke blir introdusert før halvveis gjennom filmen gjør derimot at første halvdel føles noe innholdsløs.

Karaktergalleriet er bedre, men fortsatt ikke veldig unikt. Mot slutten bryr seeren seg om de fleste, og en håndfull har hatt en meningsfull endring fra start til slutt. Hestene kan det derimot bli vanskelig å skille fra hverandre. Mangelen på en tydelig antagonist gjør det derimot vanskelig å forstå helt hvor konflikten ligger. Det er også uklart om det egentlig er et problem om hestegården ikke klarer å levere som forventet.

På den mer tekniske siden leverer filmen i slik kvalitet som kan forventes fra fransk film. Det er et kompetent kameraarbeid, og et par scener med litt kreativ lysbruk. Musikken er noe bedre, men utmerker seg fortsatt ikke veldig. Det er likevel en scene som imponerer: Mot slutten av filmen skal det gjeveste rittet i Frankrike arrangeres, og en av våre hester skal delta. Her kommer både kameraarbeid, musikk, skuespill og etterarbeid sammen på en fabelaktig måte, som resulterer i en scene der selv dem som ikke bryr seg med resten av filmen blir stive av spenning. Denne scenen alene fortjener å bli studert til hver minste detalj av fremtidens filmskapere, og er en fenomenal avslutning på en ellers ganske middelmådig film.

Egnethet

Det er flere scener i Mot alle odds som kan virke ganske dramatiske. Spesielt er det scenen hvor Zoe blir skadet for livet, men det er også en scene hvor hun forsøker å drukne seg selv. Likevel skal det sies at Zoe selv er ganske ung på denne tiden, og at kanskje filmen sånn sett er mest meningsfull for barn i 10-11-års alder. Å kunne prate med en voksen om filmen i ettertid kan likevel være lurt. Det kan også være en idé å forberede barn i denne alderen litt på hva som kommer før de ser filmen.

Ellers kan man risikere at siste scene inspirerer til pengespill.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

9 år. Enkelte urovekkende scener kan virke skremmende på yngre barn.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om «Mot alle odds»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Storytelling Media