Neighbours

Sveitsisk dramafilm, 2021, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: En sterk og viktig historie som tidvis er ganske dyster, men som også har en god del varme og humor. Anbefales fra 12 år.

Sveitsisk film fra 2021, med kurdisk tale og norsk tekst. Handlingen er fra Syria på 1980-tallet. Filmen har mange sterke scener, selv om vold ikke vises i detaljer. Anbefales fra 12 år.

Handling

Den unge, kurdiske gutten Sero bor sammen med familien sin nær grensen mellom Syria og Tyrkia på 1980-tallet. Han drømmer om at de skal få tv så han kan se tegneserier som de gjør i byene, og han er ofte på besøk hos sine jødiske naboer. Ting er i endring i landsbyen deres, som i landet generelt, og naboene er bekymret for datteren sin fremtid i et land hvor jøders rettigheter minsker. Den nye læreren vil opplære barna under diktatorens lære, og har delvis brutale metoder for å få dem til å innordne seg. Situasjonen er allerede vanskelig, og Sero forstår ikke alltid hva som foregår. Ting blir fort enda verre når en tragedie rammer familien.

Neighbours

Regi: Mano Khalil
Sjanger: Drama
Skuespillere: Jay Abdo, Sherzad Abdullah, Abdeslam Suleiman Abed, Mazen Al Natour, m.fl.
Språk: Kurdisk tale m/norsk tekst
Spilletid: 2t 4 min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Dette er en sterk og på mange måter viktig film. Tidsperioden og stedet hvor handlingen foregår er ikke noe man hører så veldig mye om i vestlig media, og derfor er denne filmen veldig fin å lære av. Filmen åpner med en scene fra en flyktningleir og en voksen Sero som oppsøkes av noen som har en beskjed til ham. Man skjønner derfor ganske tidlig at lille Seros fremtid ikke er så lys.

Seros familie er kurdere, en folkegruppe som blir sett ned på og undertrykt under de nye styresmaktene. Sero blir straffet hvis han snakker kurdisk i timene, og er nødt til å lære seg arabisk. Seros familie og andre i landsbyen kommer under stadig mer press for å vise sin lojalitet, og i løpet av filmen sprer det seg gradvis nye linjer av separasjon mellom de forskjellige menneskene i den lille landsbyen som tidligere var samlet. Spesielt den jødiske familien ved siden av sitter uten rettigheter eller mulighet til å få pass og dra på lovlig vis. De ser at deres datter ikke har noen fremtid der, mens datteren selv har sine tvil om å dra. Spesielt er det Seros onkel, Amar, som gir henne en grunn til å bli.

Stort sett er dette en god film, men det er enkelte deler hvor det blir noe langtekkelig og man kanskje kan falle litt ut av handlingen. Det er også en del man som seer må tolke selv til en viss grad og som ikke vises eller fortelles fullt ut. Filmen handler i stor grad om Sero og fokuserer på ham og hans opplevelser og innblikk i det som skjer, og dette gjøres veldig bra. Det setter flere ganger de voksnes handlinger i et annet lys når de sees gjennom et barns øyne. Det kunne ønskes at man også fikk litt mer innblikk i de andre personene i filmen, men samtidig er det nok et bevisst grep. Situasjonen er også ganske dyster og deprimerende, selv om filmen også har en del humor og varme for å veie opp for dette. Tematikken står sterkt i denne filmen, og budskapet virker å være å finne kjærlighet, samhold og medmenneskelighet på tvers av skillegrenser som er laget av samfunnet. Familie står også sterkt i denne filmen og er i stor grad hovedfokus, både gjennom sorg og kjærlighet. Filmen viser også innflytelsen voksne har på barn, og hvordan barn gjentar det voksne gjør.

Egnethet

Filmen inneholder et nært og sjokkerende dødsfall. Den hinter om tortur og vold, og viser voldelige straffemetoder mot barn, utført av en voksen person. Det er også en scene som sterkt hinter om dyremishandling, selv om handlingen i seg selv ikke vises. Det er også generelt noe dyster stemning, og vanskelige tema som takles. Filmen anbefales fra 12 år.

Aldersgrense med begrunnelse:

12 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Neighbours her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Manymore