Next Goal Wins

Amerikansk drama, 2023, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: En fin film basert på en sann historie, som også har en god tematikk i bunn. Filmen gjør likevel lite for å skille seg ut.

I Next Goal Wins dramatiseres den sanne historien om hvordan FIFAs dårligste medlemsland klarte å vinne sin første kamp mot et annet FIFA-land. Det viser seg likevel at den nye treneren – som langt på vei er nøkkelen til suksessen – trenger laget mer enn laget trenger ham. Her formidles en fin historie med et positivt underliggende budskap. Det er likevel lite som hjelper Next Goal Wins i å skille seg fra mengden.

Handling

Den nederlandske fotballtreneren Thomas Rongen får sparken fra det amerikanske U-20-laget. Hans tidligere kone ordner det så han får et jobbtilbud som landslagstrener for Amerikanske Samoa. Hun mener dette kan være til hjelp for hans ustabile mentale helse. Thomas trenger arbeid, så han tar motvillig jobben. Noe håp for laget som tapte 31-0 mot Australia ti år tidligere har han derimot ikke.

Når han ankommer øygruppen i Stillehavet blir han møtt med en avslappet og positiv kultur. Dette er noe helt annet enn hva han er vant med fra toppfotballverden. Han setter seg fore å innstille disiplin i det lokale landslaget, men han forstår etter hvert at det kanskje ikke trenger å være enten-eller.

Next Goal Wins

Regi: Taika Waititi
Sjanger: Drama
Skuespillere: Taika Waititi, Elisabeth Moss, Oscar Kightley, Will Arnett, Michael Fassbender, m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 43min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Mens Next Goal Wins verken har de mest imponerende scenesettene eller det mest kreative kameraarbeidet, fremstår det meste av filmteknikken som både formålsmessig og kompetent. Musikken er ikke veldig bemerkelsesverdig. Det er tydelig at de fleste skuespillerne sitter på mange års erfaring, og tempoet oppleves passende gjennom hele filmen.

De fleste av karakterene er interessante, men det er Thomas selv som definitivt får størsteparten av fokuset. Han gjennomgår en tydelig utvikling gjennom filmen, men samlivskonflikten han har med hans tidligere kone blir aldri løst opp i. Dette kan virke litt frustrerende, men det sier jo også noe om virkeligheten: ikke alle konflikter får en løsning. Dialogen er ikke alltid like god – noen ganger er den litt spesiell med vilje, men tidvis går det for langt.

Tema i filmet er både standhaftighet og det menneskelige behovet for å ha en positiv holdning til livet. Fotballaget lærer fra Thomas hvor viktig det er å stå på, og å gjøre så godt en kan. Thomas på sin side klarer å innse at fotball i bunn og grunn er et spill – der det er meningen at en skal ha det gøy. Dette er ikke den mest banebrytende tematikken, men den har gode budskap og er presentert både kompetent og engasjerende. At det hele baserer seg på en sann historie gjør det enda mer treffende.

Egnethet

Mens det ikke er noen visuell dramatikk eller vold i filmen, er det mange scener hvor voksenpersoner kan oppføre seg truende. Det er også flere eksempler på uansvarlig bilkjøring – til dømes råkjøring, påkjøring og fyllekjøring. Personen som gjør alt dette er ikke fremstilt som noen forbilledlig rollefigur, men det fremstilles som litt kult når han klarer å unnslippe politiet.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Denne filmer inneholder noen følelsesutbrudd som kan virke skremmende på de aller yngste. Filmen får derfor 6 års aldersgrense.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Next Goal Wins:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: 20th Century Studios / Searchlight Pictures