On the Basis of Sex

Amerikansk drama, 2018, vi anbefaler for litt eldre barn

ANMELDELSE: En fin og viktig film om kampen mot kjønnsdiskriminering, basert på livet og karrieren til Ruth Bader Ginsberg. Filmen er tillatt for alle, men anbefales til litt eldre barn, ungdom og voksne.

On the Basis of Sex er en film basert på virkelige hendelser i Ruth Bader Ginsbergs liv og karriere. Filmen er tillat for alle, men anbefales til litt eldre barn.

Handling

Ruth Ginsberg er kone og mor, og vil veldig gjerne også bli advokat. Men i 1950- og 60-tallets USA er det mye lettere sagt enn gjort. Hun har kommet inn på Harvard, men også der får hun og de få andre kvinnene stadige kommentarer om at de egentlig ikke hører hjemme der. Mannen hennes blir alvorlig syk under studietiden, og den ekstremt hardtarbeidende Ruth tar på seg også hans forelesninger og studiearbeid, i tillegg til at hun også må holde familien og hverdagen deres gående. Ruth er veldig opptatt av menneskerettigheter og likhet for kjønnene. Dette er en kamp det ikke blir lett for henne å kjempe. Men hun gir seg ikke, til tross for vanskeligheten med å få jobb som kvinnelig advokat. Sammen med mannen tar hun på seg en sak som kan få store konsekvenser for rettssystemets syn på kjønnsdiskriminerende lover.

On the Basis of Sex

Regi: Mimi Leder
Sjanger: Drama
Skuespillere: Felicity Jones, Armie Hammer, Justin Theroux m.fl
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 55min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Filmens tema er ganske tydelig fra første minutt, og står sterkt gjennom hele filmen. Den er på mange måter både en påminnelse om hvor langt vi er kommet i forhold til likestilling, og hvor langt det er igjen. Ruth kommer stadig opp mot personer som ikke vil akseptere at kvinner er undertrykte og har færre rettigheter i forhold til menn. Filmen viser veldig fint hvor langvarig denne kampen er, og hvor uendelig og maktesløs den kan føles. Ruth selv er nær ved å gi opp flere ganger, men står likevel på. Hun får også inspirasjon fra andre, inkludert sin egen datter og hennes måte å takle verden på. Ruth er stadig den smarteste i rommet, men uansett hva hun oppnår så finner noen en grunn til å avvise eller nedvurdere henne. Filmen viser et sterkt forhold mellom henne og mannen, der de støtter hverandre gjennom prøvelser og utfordringer. Måten Ruth jobber på for sin egen, mannens og familiens fremtid når han blir syk er også minneverdig. Hun får ingenting gratis, og må kjempe for hvert minste fremskritt hun gjør, både for seg selv, familien og i kampen hun kjemper. Hun er definitivt en god rollemodell å ha.

Selv om Ruth Bader Ginsbergs virkelige liv og bragder er imponerende, så skjedde mye over tid heller enn i dramatiske øyeblikk som gjør seg bra på film. Det gjør at filmen til tider mangler litt underholdningsverdi, og at den hopper noe i tid. Dette i seg selv er ikke et problem, men det skjer noe plutselig og uten forklaring på en måte som gjør at man kommer litt ut av handlingen. Forholdet mellom mor og datter blir veldig viktig senere i filmen, men utviklingen av dette forholdet forsvinner litt i disse tidshoppene. Samtidig kan man forstå at fokuset i filmen er hennes karriere og kamp mot kjønnsdiskriminering, og at filmskaperne er forsiktig med hvor nærme de går på familien og privatlivet. Stort sett har de klart å balansere dette bra, og hennes familieliv gir humor og varme som kontrast til den tunge kampen hun kjemper, og motstanden hun møter. Dette er en god og viktig film.

Egnethet

Filmen er tillatt for alle. Likevel passer den kanskje best for litt eldre barn, siden en del av innhold og tema er vanskelig for yngre barn å forstå og ta inn. Det finnes mange mulige diskusjoner og samtaler man kan ha rundt denne filmen, og det er derfor en fin film å se sammen med barna.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som kan antas å være skadelig for barn. Den får derfor aldersgrense Tillatt for alle.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om «On the Basis of Sex» her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Nordisk Film Distribusjon