Operasjon Mumie – spenningsfilm for barn

Norsk drama, 2019, anbefales fra seks år

Operasjon Mumie

ANMELDELSE: Detektivbyrå nr. 2 er tilbake i en ny fin film for barn fra seks år. Denne gangen må de unge mesterdetektivene løse mysteriet om mumiens forbannelse.

Operasjon Mumie er oppfølgeren til Operasjon Mørkemann, og filmatiseringen av bøkene om Detektivbyrå nr. 2 ligger an til å bli en flott filmserie for barn i skolealder. Noe av det beste med filmene er at mysteriet er akkurat passe vanskelig, slik at barna som ser filmen kan klare å løse det like fort, og kanskje fortere, enn hovedpersonene. Mens den første filmen hadde noen skumle scener og fikk ni års aldersgrense, så er denne filmen flott for barn fra seks år.

Handling

Tiril og Oliver kjeder seg litt på Elvestad, men når de oppdager at det skal åpne en mumieutstilling på det lokale museet, da endrer ting seg fort. Det skjer nemlig noen mystiske ulykker på museet, og det begynner å gå rykter om at mumien har ført med seg en forbannelse til bygda. Ikke er det hvilken som helst mumie heller – det er selveste farao Tutankhamon fra det gamle Egypt, som lå uforstyrret i 3000 år før noen kom og åpnet graven hans.

Tiril og Oliver begynner å undersøke de mystiske hendelsene, og de ser med en gang at her er det noe som ikke stemmer. Men er det forbannelsen som ligger bak alt som skjer, eller er det noe annet merkelig som foregår?

Operasjon Mumie – spenningsfilm for barn

Regi: Grethe Bøe
Sjanger: Drama
Skuespillere: Emma Pedersen Kilane, Thomas Farestveit, Anniken von der Lippe, Rolf Kristian Larsen, Pål Sverre Hagen m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 17min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Operasjon Mumie er et koselig og passe spennende eventyr for barn i skolealder. Hovedpersonene er sjarmerende og historien er enkel å forholde seg til. Mysteriet er ikke veldig vanskelig å følge, men det har samtidig noen vrier som gjør at man kan gjette litt feil før man finner den endelige løsningen. Akkurat dette er filmens sterkeste side – det finnes ikke så mange filmer som har en gåte som er så godt tilpasset skolebarn. Det er også et flott grep at man lar hovedpersonene stille noen spørsmål til publikum under rulleteksten – det gjør at barna får testet hvor godt de fulgte med, samtidig som det stimulerer til videre refleksjon om filmen.

Barn kan også lære litt om Egypt og andre artige ting. Det brukes i tillegg noen fine fortellergrep som gjør at filmen egner seg fint til undervisning i klassisk fortellerteknikk.

Nå skal det sies at historien ikke er veldig  troverdig, og vi skulle gjerne ha blitt bedre kjent med miljøet rundt barna. Filmen beskriver bare mysteriet, og fint lite annet. Men sett under ett spiller ikke dette så stor rolle – som et spennende og uhøytidelig eventyr er dette en flott film.

Egnethet

Aldersgrensen er seks år på grunn av et par scener som er litt dramatiske, spesielt i filmens klimaks. Men alt som skjer er tilpasset målgruppen, og for barn fra seks år er dette midt i blinken om man har lyst til å se et spennende og engasjerende mysterium på film. For barn under aldersgrensen kan det nok bli litt for mystisk, og for ungdom vil kanskje filmen oppleves litt barnslig. Vi anbefaler filmen for barn mellom seks og tolv år.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte mørke og utrygge scener som antas å kunne virke urovekkende på de yngste gjør at filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Operasjon Mumie»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser