Orion og Mørket

Amerikansk animasjonsfilm, 2024, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: En fin og underholdende film om barn og frykt og hva det betyr å være modig, som dessverre mister litt fokus underveis.

*Orion og Mørket har anbefalt aldersgrense 7 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (6).

Animasjonsfilm fra 2024 basert på den engelske boken Orion and the Dark av Emma Yarlett. Filmen er tilgjengelig med norsk tale, og norsk tekst. Vi anbefaler fra 6 år.

Handling

Orion er redd for det aller meste; den store bøllen på skolen, å svare feil når læreren stiller spørsmål, at jenten han liker skal synes han er teit, at foreldrene plutselig skal ha flyttet mens hans er på skolen, og så videre. Men mest av alt er han redd for mørket, og sliter med å sove om natten. Han har dårlig samvittighet for at han holder foreldrene våkne og prøver sitt beste, men mørket sniker seg innpå. Redselen tar overhånd, og plutselig er Mørket der, i en stor skikkelse som vil ta ham med seg på sin natteferd for å vise ham at mørket og natten ikke er så farlig som han tror. Men de andre skapningene som jobber om natten er ikke like fornøyd med å ha Orion med på turen, og han skaper problemer for gruppen underveis. Til slutt må Orion selv løse situasjonen, med litt hjelp fra fremtiden.

Orion og Mørket

Regi: Sean Charmatz
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 31min.
Produksjonsår: 2024

Vurdering

Orion og mørket er en film som gjør mye bra, og som tar barns frykt og bekymring på alvor. Orion er noe mer angstfylt enn barn flest, men det er nok mange barn der ute som vil kunne kjenne seg igjen i denne mørkredde og lettskremte gutten. Filmen bruker noe overdrivelse og humor, uten å gjøre narr av det reelle problemet Orion har. Filmen har i utgangspunktet et ganske solid budskap og tematikk rundt det å være modig og overkomme frykt, og hva det egentlig betyr. Orion er redd for alt hele tiden, og det hindrer ham i å oppleve ting og leve livet til daglig. Det hindrer også foreldrene i å få nok søvn siden de ofte må sitte oppe med ham om natten. Mørket prøver å vekke eventyrlysten hos ham, samtidig som han vil vise at natten og Mørket selv ikke er så farlig som Orion frykter. Det går ikke akkurat helt etter planen, men det blir en fin historie og et fint vennskap, og Orion, Mørket og flere av bifigurene får en fin utvikling underveis.

I første halvdel av filmen gjøres det meste bra, men dessverre mister filmen litt fokus, både på Orions reise og på budskapet historien vil frem til. Ting blir litt forvirrende, spesielt når filmen begynner å hoppe i tid og sted og bryter ut av historien, og det endres på hvem som forteller. Det lekes en del med film- og fortellertriks, noe som er gøy en stund, men som etter hvert dras litt for langt. Men for barn kan dette likevel være underholdende nok, og det minner litt om hvordan barn selv forteller og skaper historier. Men det går dessverre over i å minne litt om enkle løsninger og triksingen tar for mye over og distraherer fra hva historien var i utgangspunktet. Dette er en film basert på en veldig god, viktig og fin idé, der gjennomførelsen dessverre ikke når helt opp. Men historien og budskapet i bunnen er solid, og det føles litt som om denne fortellingen ville fungert bedre som en kortfilm uten alt som blir lagt til for å gjøre dette om til en lengre spillefilm. Likevel er dette en fin film å se, med underholdning og et fint budskap som kommer greit frem.

Egnethet

Filmen tar for seg noe litt alvorlige tema, som angst hos barn og mobbing. Det er noen situasjoner der karakterene er i fare men det er et tydelig fantasiunivers og det føles ikke så veldig ekte. Passer bra som familiefilm.

*Orion og Mørket har anbefalt aldersgrense 7 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (6).

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Orion og Mørket her:

Filmweb

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser