Perfect Days

Japansk drama, 2023, vi anbefaler for eldre ungdom

ANMELDELSE: Den beste filmen om toalettvask som finnes. En utrolig bra regissert film med en interessant kommentar på det moderne liv.

Er du eller ungdommen interessert i god regissør- og skuespillerkunst? Vil du se en kreativ tragedie om det moderne arbeidsliv? Vil du inspirere ungdommen til å vaske badet hjemme oftere? Hvis svaret er ja på noen av disse spørsmålene, er Perfect Days en perfekt film. Med fenomenal scenekomposisjon, en godt skapt stemning og en avslutning uten like, er det vanskelig å komme fra denne filmen uten å bli imponert.

Handling

Hirayama er en middelaldrende renholdsarbeider ved de offentlige toalettene i Tokyo, Japan. Han bor alene, og den eneste jevnlige sosiale kontakten han har er med en ung medarbeider. Livet går i en fast rytme, hvor han tar vare på plantene sine, leser bøker, hører på musikk i bilen og – ikke minst – vasker offentlige toalett.

I løpet av filmen skjer det flere ting – både mindre og større – som bidrar til å forstyrre den jevnlige rytmen. Dagen etterpå blir det likevel alltid som om ingenting var hendt. Livet går videre.

Perfect Days

Regi: Wim Wenders
Sjanger: Drama
Skuespillere: Kôji Yakusho, Tokio Emoto, Arisa Nakano, Aoi Yamada, Yumi Asō, m.fl.
Språk: Japansk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 2t 4min
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Japan er kjent for å ha en brutal arbeidskultur, men Perfect Days rører nok ved noe vi alle kan relatere til. Den faste dagsrytmen som i og for seg selv egentlig ikke er så ille, men som en heller ikke opplever meningsfull. Selv om vi fra tid til annen glimter muligheter til å bryte fri fra denne rytmen, er det enkleste ofte å la være – selv om dette også kan gjøre vondt. Siden det rent formelt sett ikke er noen problemer, føler man heller ikke at man har rett til å klage, så man later som om dette er livet på sitt beste – som om dagene er perfekte.

Denne stemningen kommuniserer Perfect Days på en måte som tar seg godt ut på lerretet. Mangelen på bakgrunnsmusikk bidrar til følelsen av ensomhet, og musikken Hirayama hører på i bilen er et passende utvalg av kassetter fra hans egen ungdom. Ikke bare passer sangvalgene tematisk, men periodevalget viser også hvordan Hirayama lengter tilbake til en annen epoke av livet sitt. Bøkene som det refereres til er også tematisk relevante. Skuespillerne gjør en utrolig god jobb – den siste scenen er noe enhver aspirerende skuespiller bør se. Bærebjelken i det hele er filmens fenomenale scenekomposisjon. Regissørens lange erfaring skinner svært tydelig gjennom.

Egnethet

Med unntak av et kyss i utroskap, er det ingenting i Perfect Days som strider imot alminnelig skikk og moral. Det er heller ingen scener av avskyelig karakter. Likevel skal det sies at filmen slettes ikke satser på spenning. Det kan nok virke kjedelig for de yngste å se en mann vaske offentlige toaletter i to timer. For dem som er mindre drevet av spenningselementet – og spesielt for dem med en spesiell interesse for film – er Perfect Days en film en nesten bør ha sett.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Filmen inneholder ingen scener som antas å ha skadelig virkning på de yngste, men det er ingen barnefilm.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Perfect Days:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: NEON