Ronja Røverdatter

Svensk dramaserie, 2024, vi anbefaler fra 13 år

ANMELDELSE: En fin og underholdende tv-serie om en velkjent figur, som klarer å både gjøre historien ny og respektere originalen samtidig.

*Ronja Røverdatter har anbefalt aldersgrense 13 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (12).

TV-serie om Ronja Røverdatter, basert på boken av Astrid Lindgren med samme navn. Denne anmeldelsen er for sesong 1, som består av seks episoder. Hver episode er på ca. 45 minutter. Serien skal bestå av to sesonger. Vi anbefaler fra 13 år.

Handling

Ronja fødes en stormfull natt i Mattisborgen, samme natten borgen deles i to. Ronja vokser opp i borgens ene halvdel, alltid eventyrlysten og nysgjerrig. Når hun endelig får lov til å dra ut og utforske skogen på egen hånd, er det masse å oppdage, både positivt og negativt, alle mulige folk og vesener kan dukke opp der. Hun møter på Birk, sønnen av farens største fiende, etter at de flytter inn i den andre separerte delen av borgen. Ronja er ganske fiendtlig mot ham i begynnelsen, men likevel blir de to venner, og redder hverandre fra flere farlige og vanskelige situasjoner. Ronja finner også ut mer og mer om hva faren og mennene hans driver med når de forlater borgen og hvor alt det de har med seg hjem fra skogen egentlig kommer fra.

Ronja Røverdatter

Regi: Lisa James Larsson
Sjanger: Drama, eventyr
Skuespillere: Kerstin Linden, Jack Bergenholtz Henriksson, Christopher Wagelin m.fl.
Språk: Svensk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Tyskland, Litauten, Sverige
Produksjonsår: 2024

Vurdering

Denne nye versjonen av historien om Ronja Røverdatter er flott laget. Det er solide skuespillerprestasjoner, også av de unge skuespillerne. Serien er også visuelt fantastisk laget. Scenene fra skogen føles magiske og eventyraktige, eller marerittaktige når mørket kommer. Når det kommer til setting, kostymer, hår og så videre, føles alt solid gjennomført. Handlingen er i stor grad det man husker fra boken, men serieskaperne har også lagt til en del fra livet i nærmeste landsby, og gir innsyn i situasjonen hos de som prøver å stoppe røverne i skogen, og hvordan det påvirker en allerede vanskelig situasjon at handlende enten blir ranet eller nøler med å komme dit lenger. Livet i landsbyen er ikke lett, folket er fattige og lederne har sine egne spill og maktkamper. Underholdningsmessig er serien også bra, det er få dødpunkter og handlingen drives videre i et godt tempo.

I størst grad handler det naturligvis om Ronja og hennes utvikling på vei til å bli voksen, og den arven det er meningen hun skal påta seg. Ronja er en sterk og modig jente, med mye eventyrlyst, sterk moral og empati for andre. Hun står i mot sine egne foreldre og autoritetsfigurer når hun føler at de gjør noe galt, og sliter med å akseptere hvordan livene deres er bygget opp rundt å stjele fra andre. Livet hennes, og de menneskene hun er glad i, er ikke som hun trodde, og det er vanskelig for henne å akseptere. Når det kommer til Birk er hun først fiendtlig mot ham, men de blir fort venner. Begge har problemer med fedrene sine, men der Ronja nesten er for høyt elsket og beskyttet, er Birk mer en hakkekylling som aldri gjør noe rett i farens øyne. Serien viser fint kontrastene og likhetene mellom deres liv på hver side av borgen. Vennskapet deres blir sterkere mens fedrenes konflikt bare vokser. Tematikk og budskap dreier seg i stor grad rundt familie, vennskap og lojalitet, med Ronja som mister troen på den familien hun alltid har satt så høyt, og bygger et vennskap med sønnen til farens største fiende. I dette er det også fokus på å finne forskjellen på rett og galt, med Ronja som blir mer og mer i tvil om akkurat dette. Alt i alt en godt laget og gjennomført historie, så langt.

Egnethet

Det er lite vold som vises, men det er scener som viser ran, straff og dødsfall, selv om det ikke vises voldelige eller blodige detaljer. Det er blant annet et dødsfall av et lite barn, selv om dette ikke vises på skjermen og mest hintes til. Serien er ikke redd for å vise de verste konsekvensene av fattigdom, og er satt i en middelalder-lignende setting som er kanskje noe mørkere enn det en del barn er vant til. Likevel er tonen generelt positiv og håpefull og blir aldri dyster.

*Ronja Røverdatter har anbefalt aldersgrense 13 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (12).

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Ronja Røverdatter her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser