Scrapper

Britisk dramakomedie, 2023, vi anbefaler fra 9 år

ANMELDELSE: En hjertevarm og fin historie med mye humor, om familie og vennskap og en ung jente som insisterer på at hun kan ta vare på seg selv.

Britisk dramakomedie fra 2023. Tilgjengelig med norsk tekst. Vi anbefaler fra 9 år.

Handling

Georgie har bodd alene siden moren døde, med en fiktiv onkel som hun klarer å lure både barnevern og bestekameratens mor til å tro at hun bor med. Georgie insisterer på at hun kan klare seg selv, og lever av å stjele sykler sammen med sin beste venn, Ali, og selge dem videre for så mye penger som mulig. Men så en dag dukker faren hennes, Jason, opp, ut av intet. Georgie har aldri kjent ham, og stoler ikke på at han er der av en god grunn. Men han nekter å dra, og truer med å fortelle sannheten om hennes bosituasjon hvis hun ikke lar ham bli. Sammen må de to prøve å finne ut av situasjonen og forholdet mellom dem.

Scrapper

Regi: Charlotte Regan
Sjanger: Drama, Komedie
Skuespillere: Lola Campbell, Alin Uzun, Cary Crankson, Harris Dickinson, m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Storbritannia
Spilletid: 1t 24min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Scrapper er en overraskende film på mange måter. Man kan fort tro at dette vil være tung og trist film, med noe mørk tematikk, vanskelige situasjoner og britisk realisme. Og situasjonen til Georgie er veldig trist og deprimerende i utgangspunktet. Men denne filmen klarer likevel å gjøre dette til en hjertevarm og fin historie, uten å bli for klisjefylt eller overdrevet. Filmen er også veldig morsom, spesielt Georgie og bestekompisen Ali har mange vittige replikker og det er mange morsomme øyeblikk underveis. Hvis man liker britisk humor og sarkasme, er denne filmen midt i blinken.  Innimellom dukker det også opp «intervjuer» med diverse personer i Georgies omgangskrets, som andre barn fra nærområdet, sosialarbeidere og læreren. Disse er stort sett humoristiske og overdrevne, og er kanskje ment å være fra Georgies fantasi og hennes tanker om dem. Filmen har klart å få mye ut av det som virker å være et lavt budsjett, og de bruker det de har på en veldig god måte. Skuespillerprestasjonen av unge Lola Campbell som Georgie, er også imponerende, og Georgie er en jente man fort blir glad i.

Denne filmen er i stor grad historien om Georgie, men også om forholdet mellom henne og faren hun aldri har kjent. Jason vet omtrent ingenting om å være far eller rollemodell, og gjør flere feil på kort tid. Men han prøver på sitt vis, og det er kanskje det Georgie trenger mest av alt. Det er også historien om Georgie og vennskapet med Ali, som også er veldig fint. Georgie er langt fra et perfekt rollebilde for barn, hun er en sta og tøff jente som lever av å stjele, og som ikke alltid er snill med de rundt seg. Men det føles som et ganske realistisk portrett av et sørgende barn i en veldig vanskelig situasjon, som ikke vet hva hun skal gjøre med følelsene sine og som er redd for det ukjente. Denne filmen handler mest om personene og utviklingen av dem og forholdene mellom dem. Det er for så vidt lite plott og handling, men til tross for dette blir filmen aldri kjedelig. Hadde den vært lengre kunne det kanskje blitt et problem, men filmskaperne har klart å få til en god balanse. Dette kan være en fin film å se sammen med barna, og den har flere samtaler og diskusjoner man kan ta opp.

Egnethet

Filmen er innom tyngre emner som dødsfall og sorg, men det brukes mye humor som gjør at stemningen aldri blir veldig tung. Det er en scene hvor Georgie utøver vold mot en jevnaldrende, uten at det vises noe blodige detaljer og scenen er veldig kortvarig. Vi anbefaler fra 9 år.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør: 9 år

Noe utrygge og/eller noe ustabile/truende familierelasjoner og/ eller voksne kan virke skremmende på de minste barna.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Scrapper her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Storytelling Media AS