Skjerm meg

Norsk dokumentarserie, 2024, vi anbefaler for alle aldre

ANMELDELSE: En interessant dokumentarserie om skjermtid, hvor fem personer prøver å utfordre sin egen mobilavhengighet.

En dokumentarserie tilgjengelig på Altibox X på seks episoder, som varer i ca. 20 minutter hver. Vi anbefaler for alle aldre, men den har nok mest interesse for eldre barn, ungdom og voksne.

Handling

Influenser Stina tar på seg en utfordring om å leve uten mobilen i et døgn, og oppdager hvor avhengig hun er blitt av den. Hun bestemmer seg for å sette sammen en gruppe med fire andre som også er mobilavhengige, og se om de kan finne noen løsninger på hvordan de kan løse dette problemet. Det blir en lang måned, hvor de starter med en «detox» hvor alle skal leve uten smarttelefon i en hel uke, og klare seg med en enkel mobil de bare kan bruke til samtaler og meldinger. Alle deltakerne føler at de har fått et nytt perspektiv på sin egen skjermbruk og verden rundt seg, men når de har mobilen tilbake i egne hender, er det ikke så lett å holde på målet om å redusere skjermbruken og være mer tilstede i hverdagen.

Skjerm meg

Regi: Magnus Halvorsen Wathne, Vegard Lund Bergheim, Anders Hereid
Sjanger: Dokumentar
Språk: Norsk tale
Nasjonalitet: Norge
Produksjonsår: 2024

Vurdering

Det er mye i denne dokumentarserien av interesse for flere aldersgrupper, og som gir de fleste med en smarttelefon og sosiale medier noe å tenke på. Deltakerne snakker blant annet om hvordan det å leve uten smarttelefonen i en uke har gitt dem et nytt perspektiv på hvordan de bruker tiden sin, og hvor lite tilstede de er i sitt eget liv fordi mobilen tar så mye av oppmerksomheten. Dokumentaren tar blant annet opp problemstillinger rundt det å begrense egen mobilbruk når de rundt deg ikke gjør det samme, dårlig selvfølelse fra å ikke leve opp til sosiale mediers standard, skyldfølelse rundt det å være et godt forbilde for egne barn, og manglende tilstedeværelse i eget (og barnas) liv. For mange er det nok gjenkjennelig å høre deltakerne snakke om presset for å stadig være oppdatert på alt som foregår, og suget etter å bare fortsette å scrolle og scrolle på mobilen for den lettvinte, men midlertidige lykkefølelsen det gir.

For de fleste deltakerne virker det som om det største problemet er sosiale medier, både på hvor mye av tiden deres det tar opp, men også hvordan det påvirker selvfølelsen å stadig se andres glinsende høydepunkter og føle at man selv ikke er god nok. Diskusjonen og innsynet fra deltakerne rundt dette er kanskje blant det beste og viktigste i hele serien. Det som savnes er en skikkelig diskusjon om hva man bruker skjermtiden på, og ikke bare hvor mye tid man bruker. Det snakkes mest generelt om skjermtid i kvantitet, ikke kvalitet, og all skjermtid sidestilles i stor grad. Et par av deltakerne har også sosiale medier som en viktig del av jobben deres, og det kunne vært fint å få litt mer innsyn i hvordan skille mellom jobb og fritid når skjerm er en viktig del av jobben. Generelt sett er det litt manglende fokus på hvordan seerne kan bruke dette i egen hverdag, det finnes noen gode tiltak som blir nevnt i forbifarten men knapt tas opp igjen, noe som reduserer læringspotensialet. De tiltakene som får mest fokus blir litt mer gimmick enn praktisk. Episodene blir nok litt for korte til å gå skikkelig inn på disse tingene; det føles mer som en begynnelse på noe, og det blir delvis litt lettvint. Samtidig byr deltakerne mye på seg selv, og det er fint å se samholdet innad i gruppen og hvordan de støtter hverandre.  Men selv om serien gjerne kunne vært mer omfattende enn den er, så er det mye man kan ta med seg til ettertanke og bruke til diskusjon og samtale.

Egnethet

Serien er tillatt for alle. Det er ingenting som er skadelig eller upassende for små barn, men det er nok heller lite av interesse for dem. Dokumentarserien er nok mest relevant fra 12-års alderen og oppover.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør: Tillatt for alle

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Trailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Screen Story / Altibox X