Skolen med de magiske dyrene

Tysk eventyr, 2021, vi anbefaler for barn i alle aldre

ANMELDELSE: Dette er verken et tematisk eller filmteknisk mesterverk, men det er likevel en fin film om samhold og vennskap.

Basert på den tyske bokserien av Margit Auer, er Skolen med de magiske dyrene en film om en skole med magiske dyr. Her står samhold og vennskap på dagsordenen. Filmen har absolutt sine mangler, men først og fremst er dette en fin barnefilm med et godt og tidløst tema. Har man først tenkt å se en film – uten at hvilken er så nøye – kan man absolutt velge verre.

Handling

Ida har flyttet til en ny by, og begynner derfor naturligvis på en ny skole. Hun hadde det veldig bra på den gamle, så hun har ikke troen på at dette kan bli noen suksess. Da hun ankommer skolen virker det som om dette var riktig vurdering. Guttene er for kule for henne, den populære jentegjengen fryser henne ut og rektor driver mye upedagogisk virksomhet for barnas «eget beste». Men Ida er ikke den eneste nye på skolen. Klassen har fått en ny lærer.

Mary Cornfield er ekspert på en pedagogikk lite brukt i den norske skolen. Broren hennes, Mortimer Morrison driver nemlig en butikk for magiske dyr. Sammen velger de seg klasser som – ved hjelp av de magiske dyrene – skal lære om vennskap og samhold.  Ida blir fort venner med en gutt som heter Benni – som heller ikke har mange venner – og når en tyv begynner å herje på skolen, settes klassefellesskapet på prøve.

Skolen med de magiske dyrene

Regi: Gregor Schnitzler
Sjanger: Eventyr
Skuespillere: Emilia Maier, Leonard Conrads, Loris Sichrovsky, Nadja Uhl, Justus von Dohnányi, Heiko Pinkowski, m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Tyskland
Spilletid: 1t 33min
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Mens det ikke er noe revolusjonært med talende dyr i barnefortellinger, skal Skolen med de magiske dyrene applauderes for at dette ikke tar over hele historien. I fokus står alltid de sosiale relasjonene – både med og uten dyrene. Menneskene er vel så relevante. Her er det mange interessante karakterer og flere av dem går gjennom spennende utviklinger. De norske stemmene har stort forbedringspotensiale, men med de gode karakterene i bunn skinner det fine – om noe enkle – dramet klart gjennom.

Dette betyr ikke at dyrene er livløse heller. I tillegg til at de også har spennede personligheter, er de animert i god kvalitet. Ser man etter er det ikke alltid perfekt, men det er gjort kompetent arbeid her. Sangnummerene har ikke de mest kreative tekstene, men de passer alle til filmen og er få nok til å ikke dra fokuset bort fra handlingen. Musikken ellers er fin, men ikke veldig minneverdig. Filmen er verken for lang eller for kort for historien den forteller.

Skolen med de magiske dyrene har et veldig enkelt og tydelig budskap: Det er viktig at venner holder sammen og står opp for hverandre. Dette blir godt og overbevisende formidlet gjennom filmens handling, og det blir utforsket i såpass passende dybde at barna kan lære noe av det uten å bli forvirret.

Egnethet

Med unntak av en slange som vises kort, noen uhyggelige komentarer og en litt dramatisk scene der noen går ut på taket, er det lite dramatikk i filmen. Og selv disse scenene er utført uten noen særlig skremmende elementer.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Denne er tillatt for alle og passer for store og små.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Skolen med de magiske dyrene:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Another World Entertainment Norway