Snekker Andersen og Julenissen – og filmfolka som glømte å lage en god film

Norsk barnefilm, 2019, tillatt for alle

Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul

For all del, dette er en veldig koselig julefilm for barn. Men barn fortjener bedre filmer.

Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte det var jul reddes av Alf Prøysen sitt flotte eventyrunivers og en dyktig barneskuespiller. Ellers har filmen lite å by på.

Handling

Oppe i en ås ligger det en liten bygd, og denne er ganske spesiell. Det har seg nemlig slik at alle som bor her er fryktelig glemske. Ja, de glemmer alle mulige rare ting. Og nå har de til og med glemt julen.

Men når vesle Elise våkner på julaften med en merkelig følelse av at dette er en spesiell dag, da begynner et koselig eventyr der hun får hjelp av både snekker Andersen og Julenissen med å redde julen.

Snekker Andersen og Julenissen – og filmfolka som glømte å lage en god film

Regi: Andrea Eckerbom
Sjanger: Familiefilm
Skuespillere: Trond Espen Seim, Anders Baasmo, Miriam Kolstad Strand, Aleksander Ottesen-Kaalstad, Christian Skolmen, Marie Blokhus, Marianne Krogness m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 10min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Vi får begynne med det positive. Dette er en koselig og barnevennlig film. Det er mye morsomt som skjer, og spesielt begynnelsen av filmen har mange artige episoder som vekker latteren. Eventyruniverset til Alf Prøysen er kjempeflott, og gjennom fin scenografi og dyktig kameraarbeid skapes en sjarmerende og fin ramme rundt historien. Miriam Kolstad Strand gjør en flott jobb i rollen som Elise. Her har man funnet en dyktig ung skuespiller som bærer alt som er bra i filmen helt på egenhånd.

Dessverre har ikke filmen vart i mange minuttene før man begynner å forstå at Snekker Andersen og Julenissen ikke har mye på hjertet i denne oppfølgeren til Snekker Andersen og Julenissen. Handlingen er uhyre enkel. Elise vil redde julen. Men dersom man spør seg om hva filmen egentlig handler om, under det ytre skallet, så blir man svar skyldig. Filmen har ingen dramatisk utvikling i det hele tatt, det er ingen indre konflikter, karakterene endrer seg ikke og det er knapt et fornuftig budskap å spore. Ja, i julen skal man være sammen og pynte seg og spise god mat – men utover disse selvfølgelighetene er det tomt. Filmen varer bare i én time og ti minutter, og det jo fordi filmen ikke har en skikkelig fortelling.

For å nyansere litt – den ytre handlingen er veldig koselig den, og vil helt sikkert glede mange barn. Men barn fortjener mye, mye bedre filmfortellinger enn denne.

En annen ting som trekker kraftig ned er det vi kaller «bilscenen». Elise må finne Snekker Andersen for å finne ut mer om julen, og hun velger da å stjele en bil og kjøre den på egenhånd til den godeste snekkeren. Hun morer seg og ler til og med bak rattet. Hallo?! Man kan sikkert unnskylde seg med at det bare er et eventyr, og at barn ikke vil finne på noe slikt i virkeligheten, men hvis bare ett barn av alle de barna som kommer til å se denne filmen får et feil signal av dette, så kan det i verste fall gå galt. Og så er det så utrolig unødvendig. Scenen kunne enkelt vært løst på en annen måte. For eksempel: Dette er postbilen. Kunne ikke Elise bare gjemt seg i baksetet mens postmannen leverte sine brev, og hoppet av hos snekker Andersen? Og for å gjøre vondt verre. Elise kjører jaggu hjem igjen selv også. Det er ikke snakk om at Snekker Andersen griper inn.

Vi lar oss heller ikke imponere at de etablerte, voksne skuespillerne. Snekker Andersen og Julenissen går gjennom hele filmen med påklistrede smil og tilgjorte stemmer.

Egnethet

Men nok en gang; dette er en koselig og barnevennlig film. Dersom man ønsker en hyggelig filmkveld, så er stemningen i denne filmen godt egnet for barn.

Filmen er tillatt for alle.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder ingen skadelige scener. Den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte det var jul»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser