Sommeren med Tess

Nederlandsk familiefilm, 2019, vi anbefaler for alle aldre

ANMELDELSE: En koselig og fin film med mye sommerstemning, ung forelskelse og vennskap.

Nederlandsk familiefilm fra 2019, med sommerstemning og en fin historie. I skrivende stund virker filmen bare å være tilgjengelig som dubbet på norsk, uten teksting.

Handling

Sam er på ferie med familien, når broren brekker foten etter et fall mens de spiller fotball på stranden. Mens Sam venter utenfor legekontoret, møter han på Tess, som bor rett ved. Han ender opp med å tilbringe dagen sammen med henne, og prøver å finne ut av hvorfor hun oppfører seg så rart. Sam ender opp med å tilbringe det meste av resten av ferien sin med henne og følger hennes påfunn, samtidig som han også driver med «alenetrening» fordi han har begynt å fundere på døden og muligheten for at hele familien en dag vil dø fra ham, siden han er yngst, og vil lære seg å være alene. Tess er vanskelig for ham å forstå av og til, men hun har sine egne problemer og et veldig tydelig mål for uken, og Sam blir dradd med inn i planene hennes.

Sommeren med Tess

Regi: Steven Wouterlood
Sjanger: Drama
Skuespillere: Jennifer Hoffman, Tjebbo Gerritsma, Hans Dagelet m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Nederland
Spilletid: 1t 24min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Det er mye fint i denne filmen. Både Sam og Tess føles som ekte barn, med tanker, ideer og handlinger som oppleves realistiske. For barn er det godt mulig å leve seg inn i karakterene, mens for voksne blir det fort litt nostalgisk å huske somrene som barn og de intense vennskapene man av og til opplevde på ferie. De voksne er noe bakgrunnsfigurer i denne filmen, og den er fullt fokusert på barna og deres opplevelser. Det er noe romanse og småforelskelse involvert, ellers er handlingen stort sett fokusert på Sam mens han lærer mer og mer om Tess og hennes planer for paret som leier hytten deres, og hvorfor hun er så opptatt av å bli kjent med dem.

Hva som er budskapet i denne filmen er litt vanskelig å fastslå, men filmen har nok tematikk og dybde til at den ikke er overfladisk eller uten mening. Den har litt følelsen av å være et minne eller et utdrag fra Sams liv heller enn et tydelig plott, men likevel er det en stort sett sammenhengende handling fra begynnelse til slutt. Sam funderer på mye rart, både i sine egne tanker når han er alene og i samtaler med Tess. Hans refleksjoner over døden og hva det vil bety for ham om familien hans skulle forsvinne og han blir alene, er interessant og føles realistisk for hva barn går rundt og funderer på. Men denne tematikken forsvinner litt og blir egentlig ikke nok utforsket. Det er heller ikke nok sammenheng mellom dette og resten av handlingen. Egentlig kunne hele Sams karakter fått litt mer oppmerksomhet og utvikling, han blir fort bare en som går etter Tess og handler basert på henne, noe som gjør at Sam som person forsvinner litt.

Alt i alt er dette en god film. Det er lite action og dramatikk, men underholdende og sjarmerende, og en film man blir i godt humør av. De to hovedpersonene er også lett å bli glad i og føle med. Hvis man vil komme i sommerstemning og drømme om sydenferie, så er dette et godt valg.

Egnethet

Filmen er beregnet på barn og har lite som er upassende eller skremmende. Hovedpersonene er 10-12 år gamle, og det er nok dette som er målgruppen også, men det er godt mulig for yngre og eldre barn å se den. Passer bra som familiefilm.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å kunne virke skadelig på de yngste, og den blir derfor tillatt for alle.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Sommeren med Tess her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser