Superkompisene

Fransk animasjonsfilm, 2023, passer fra 6 år

ANMELDELSE: En fin og enkel animasjonsfilm om verdien av vennskap. Her er det mye potensiale som kunne vært bedre utnyttet.

Når en rappende lekehund og en narr med heltedrømmer møtes, opplever de noe de aldri kunne forestilt seg: vennskap. Mens Don Quijote-referansene ikke er representative for filmens tema, klarer filmen fint hva den prøver på. Litt mer utvikling hos hovedkarakterene hadde likevel vært ønskelig.

Handling

Don er en dukke i et dukketeater i New York. Her spiller han alltid samme rollen: narren. Mens han er godt vant med rollen, lengter han også etter noe variasjon. Den rollen han lengter mest etter er ridderrollen – hvor han kan bekjempe troll og redde jomfruer i nød. Siden teateret konsekvent nekter å variere på rollene, bestemmer Don seg for å rømme.

Ute i Central Park møter Don på rapperen DJ, som har vært på utskikk etter et crew. De to slår seg sammen, og begir seg ut på eventyr. Don overdramatiserer de fleste av begivenhetene, men når noe virkelig dramatisk skjer med hans gamle teater, må ridder Don komme til unnsetning.

Superkompisene

Regi: Jérémie Degruson
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Frankrike, Spania, Belgia
Spilletid: 1t 30min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Superkompisene sin animasjon er i kvalitet på linje med hva resten av bransjen har å tilby, men utseendet til et par av dukkene kan virke litt fremmedgjørende. Musikken er ikke veldig bemerkelsesverdig, og de norske stemmene er verken imponerende eller skuffende. Historiens tempo er i hovedsak godt avpasset.

Mens hovedkarakterene i og for seg kan være interessante nok, er det lite personlig utvikling å snakke om. Filmen handler i større grad om at heltene lærer verden noe, heller enn at de lærer av verden. Samspillet mellom karakterene virker også litt dårlig utnyttet, og en kunne ønske at DJ hadde fått litt mer plass til tider, da han gjerne var den mest sjarmerende.

Superkompisene inneholder mange referanser til de Cervantes’ klassiske Don Quijote de La Mancha, med den bærer i seg lite av det samme tematiske innholdet. Slik er nok ikke filmen en særlig god anledning til å introdusere barna til det mesterverket som er Don Quijote. Superkompisene er mer opptatt av verdien av gode vennskap og det å være fleksibel. Disse er gode og viktige budskap, men de er ikke utforsket i særlig stor grad.

Egnethet

Det er en del tydelig urealistisk vold i filmen. I tillegg er det noen scener som kan ha ganske ubehagelig stemning, men dette er tydelig forårsaket av filmens skurker, og blir framstilt som noe som må kjempes mot. Superkompisene passer nok slik godt for dem over aldersgrensen.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Denne filmen har en humoristisk grunnstemning med handlekraftige karakterer. Filmen inneholder dog noe dramatiske scener, med kraftige lyd- og lyseffekter og får derfor aldersgrense 6 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Superkompisene:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Scanbox Entertainment Norge