Suzume

Japansk animasjonsfilm, 2022, vi anbefaler fra 9 år

ANMELDELSE: Det er ikke alltid like lett å forstå hva som skjer i denne filmen, men når både animasjon og musikk briljerer – og de dynamiske karakterene formidler et tema om kjærlighet og samhold på ypperlig vis – er resultatet en underholdende filmstund.

Fra samme regisør som Your Name og Weathering with You kommer Suzume – en japansk animasjonsfilm med et konsept merkelig nok til at å forklare filmens handling er underholdning nok til en hel middag, men som likevel er god nok i kvalitet til å stå side om side med Makoto Shinkais tidligere verk. Det er også et solid budskap under det hele.

Handling

17 år gamle Suzume bor i en landsby på Kyushu, sør i Japan, sammen med tanten hennes. Moren forsvant i en ulykke da hun var liten, og Suzume har bare igjen en trestol til å minnes henne. En dag på vei til skolen møter hun en ung mann som spør etter ruiner. Han sier han er på utkikk etter en dør.

Suzume ender opp med å følge etter mannen, og finner selv en mystisk dør. Men da hun åpner døren merker hun at den ikke er så lett å lukke igjen. Men lukkes må den, for det er noe mystisk som prøver å komme ut av døren. Og dette kan forårsake store ødeleggelser.

Etter å ha fått hjelp av den unge mannen, Souta, til å lukke døren, tar hun ham med hjem til seg. Der dukker det opp en katt som flytter Soutas sjel inn i den gamle trestolen – før den stikker av. Men dette er et mye større problem enn som så. Disse dørene dukker nemlig opp over hele Japan, og Souta er nødt til å lukke dem. Suzume må da være behjelpelig.

Suzume

Regi: Makoto Shinkai
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 2t 1min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

For dem som har sett Makoto Shinkais tidligere filmer, er det kanskje ikke en overaskelse at handingen sjelden er enkel å forstå. Det er en merkelig blanding av japansk tradisjonell overtro og ren fantasi som gjør det svært vanskelig å skille det ene fra det andre for Ola Nordmann. «En mann blir til en trestol og en jente må dra rundt og lukke dører» høres svært absurd ut, og det er like absurd på lerrettet.

Likevel har denne filmen mye for seg som fungerer på tvers av kulturer. Bakgrunnenne er slående vakre, og animasjonen er av ypperste kvalitet. Musikken slår også veldig godt an, og kler filmen fabelaktig. Karakterene vi møter er alle interessante og vi ser en utvikling hos de fleste fra start til slutt. Sceneopppsettet flyter veldig fint og tempoet i filmen skaper en behagelig seeropplevelse.

Under den overveldene tekniske kvaliteten og den temmelig forvirrende handlingen finner man et tema om kjærlighet og samhold, men også om hvordan disse kan hjelpe en med å ikke henge igjen i fortiden. De sterke karakterene hjelper med å formidle dette på en engasjerende og tydelig måte. Det er flere følelsestunge og dramatiske scener som blandes veldig fint inn i filmen, og som gjør det lett å gripe tak i filmens kjerne – selv om innpakningen er litt vrien å få tak på.

Egnethet

Filmen inneholder flere scener der personer står i alvorlig fare. Det forekommer flere mindre naturkatastrofer, mens mer alvorlige katastrofer trues med. Det er flere scener der voksne ansvarspersoner oppfører seg truende, og det er en scene der hovedpersonen blir satt til å jobbe bak disken på en hostess-klubb.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Partier med mørk stemning og enkelte kortvarige og lite nærgående voldsinnslag, gjør at denne filmen får 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Suzume»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto: SF Studios
Trailer: Rotten Tomatoes Trailers