Tad den bortkomne eventyreren og smaragdtavlen

Spansk animasjonsfilm, 2022, passer fra 6 år

ANMELDELSE: Helt ok underholdning med mumier, mytiske figurer og eventyr, men historien mangler litt for å bli en god film.

*Tad den bortkomne eventyreren og smaragdtavlen har anbefalt aldersgrense 7 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (6).

Tad den bortkomne eventyreren og smaragdtavlen er film nummer tre i serien om eventyreren Tad. Filmen er tidvis noe forvirrende hvis man ikke har sett de første, men står greit nok alene og har sitt eget plott.

Handling

Tad er på arkeologisk oppdrag sammen med Sara og et profesjonelt team, og havner i problemer fra første stund. De høyt utdannede arkeologene er ikke imponert over hans påståelser om hva han har funnet i kaoset som oppstår, og Tad må reise hjem. De tar æren for hans oppdagelse når de oppdager at han hadde rett, og Tad bestemmer seg for at han vil se nærmere på sarkofagen de har funnet. Slik havner han i enda flere problemer, og en gammel forbannelse blir utløst som rammer vennene hans. For å redde dem og sitt eget rykte må han ut på oppdrag igjen, men det er vanskelig å vite hvem han kan stole på, og vanskelig å finne noen som tror på det han sier og vil hjelpe ham.

Tad den bortkomne eventyreren og smaragdtavlen

Regi: Enrique Gato
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Spania
Spilletid: 1t 29min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Det er greit nok med underholdning og humor for yngre barn i denne filmen, og kanskje litt historie å lære underveis. Men filmen blir noe overfladisk, og plottet er litt usammenhengende og til tider forvirrende. Selv om det skjer mye så er det også noen dødpunkter hvor man lett faller litt ut av handlingen. De fleste figurene blir også noe ensidige, og det er ikke så mye utvikling å spore i løpet av filmen. Men hvis man er på jakt etter noe Indiana Jones-aktig, med fokus på historie og arkeologi og mumier, så er dette greit nok. Filmen har en eventyraktig stemning som holdes gjennom filmen og som gir den litt ekstra interesse. Filmen er også fin å se på, selv om animasjonsstilen ikke gjør noe særlig nytt eller spennende. Men innholdet er dessverre noe manglende.

Det er likevel noen fine ting å holde på. For eksempel står vennskap og samhold sterkt, og den noe uvanlig sammensatte gjengen står sammen gjennom det meste, selv når det oppstår konflikter underveis. Men det blir ikke helt gjennomført nok. Filmen blir noe overfladisk og det er litt for mye klisjéer. Filmen har ikke et sterkt nok budskap, og fokuserer mer på noe overdreven slapstick-humor og underholdende kaos enn på innholdet. For en del barn vil dette være underholdende og morsomt nok, og hvis man er fan av de første filmene så er det fint å få oppleve nye eventyr med gamle venner. Det er grei underholdning, og kanskje litt historisk lærdom å ta med seg, men dessverre har filmen lite å tilby utenom dette.

Egnethet

Det meste som skjer er overdrevet og det er et tydelig fantasiunivers, så det er lite som fremstår skremmende eller farlig. Men deler av handlingen foregår i huler og underganger, og det er noen figurer og situasjoner som kan være skremmende for noen barn.

*Tad den bortkomne eventyreren og smaragdtavlen har anbefalt aldersgrense 7 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (6).

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Tad den bortkomne eventyreren og smaragdtavlen her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Netflix