The Edge of Seventeen

Amerikansk dramakomedie, 2016, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: En fin ungdomsfilm om vennskap, familie og forelskelser som tar tenåringer på alvor, med en god dose mørk humor.

*The Edge of Seventeen har anbefalt aldersgrense 13 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (12).

Amerikansk ungdomsfilm fra 2016 med blant annet Hailee Steinfeld og Woody Harrelson i hovedrollene. Filmen tar opp en del mørk tematikk og har mye mørk og seksuell humor, men er i bunnen en håpefull og optimistisk historie. Vi anbefaler fra 12 år.

Handling

Nadine har alltid følt seg utenfor, og klarer ikke å finne sin plass, verken hjemme eller på skolen. Broren, Darien, er populær, talentfull og likt av alle, men Nadine kommer ikke overens med ham. Til og med hjemme har moren en klar favoritt, og Darien er helten hennes. Faren er Nadines store støtte, og den eneste i familien som forstår henne. Så slår tragedien til, og faren dør. Familien blir aldri den samme, og de tre gjenværende medlemmene sliter med å holde sammen. Den eneste Nadine har, er bestevenninnen Krista. Når Krista og Darien forelsker seg i hverandre, takler Nadine det veldig dårlig og føler det som at til og med hennes egen beste venninne foretrekker broren. Hun føler at hele verden er mot henne, og støter fra seg de nærmeste. Men samtidig finner hun støtte fra uventet hold.

The Edge of Seventeen

Regi: Kelly Fremon Craig
Sjanger: Drama, komedie
Skuespillere: Hailee Steinfeld, Woody Harrelson, Haley Lu Richardson, Blake Jenner m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 45min.
Produksjonsår: 2016

Vurdering

The Edge of Seventeen er en ungdomsfilm som tar tenåringer på alvor, med en god dose mørk humor. Amerikanske high-school-filmer kan ofte bli litt urealistiske og klisjéfylte, men denne føles litt mer ekte og realistisk. Tenåringene i denne filmen får lov å være full av følelser og gi utspill for dem, uten at filmen tar stilling til hvem som har rett i konfliktene som oppstår eller dømmer dem for følelsene de har. Filmens største svakhet er nesten at den er for kort, det føles som det er flere situasjoner og forhold som kunne vært utforsket mer. Slutten føles også litt plutselig og lettvint, men samtidig gir den historien en håpefull og optimistisk avslutning, noe som trengs.

Filmens fokus er Nadine og den reisen hun gjennomgår for å finne seg selv. Dette gjøres på en fin måte, og Nadine er en interessant person å følge. Samtidig gjør dette at de andre karakterene ikke får en like naturlig utvikling, siden vi får se så lite av øyeblikkene mellom dem. Dette gjelder spesielt Nadines bestevenninne, Krista, som er en viktig katalysator for alt som skjer, men som føles mer som en brikke i plottet enn en ferdig utviklet karakter. Samtidig er forholdet mellom Nadine og Darien skildret på en veldig fin måte. Når man bare ser ting gjennom Nadines øyne, så tar det litt tid før man ser Darien og hva han går gjennom samtidig. Nadine gjør mange dårlige og risikable valg for seg selv underveis, og har det tydelig ikke bra. Hun er litt fortapt i sitt eget hode og sliter med å se ting fra andres synspunkter. Men hun vokser veldig underveis i filmen, og lærer av sine feil, og slik blir hun en karakter man kan lære mye av. Filmens sterkeste budskap er nok viktigheten av å se de rundt seg, og å ha empati og forståelse for hverandre. Filmen passer bra for voksne å se sammen med barna, og det er mye å diskutere og moralske dilemma å ta opp.

Egnethet

Det er mye snakk om sex, og spesielt en scene som viser seksuelle situasjoner uten at det blir eksplisitt. Humoren er noe mørk og filmen tar for seg alvorlige tema, og viser ungdommer som snakker om å begå selvmord. Men generelt sett holder filmen seg fra å bli for mørk og alvorlig, og har en del humor og fine øyeblikk som gjør stemningen lettere. Den har også en optimistisk og håpefull slutt. Vi anbefaler fra 12 år.

*The Edge of Seventeen har anbefalt aldersgrense 13 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I vår database er filmen aldersmerket med den tilsvarende norske aldersgrensekategorien (12).

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om The Edge of Seventeen her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser