The Nightmare Before Christmas

Amerikansk animasjonsfilm, 1993, vi anbefaler fra 9 år

ANMELDELSE: En gøy og underholdende skrekk- og julefilm. Perfekt for de som mener julen begynner rett etter Halloween. Vi anbefaler fra 9 år.

Animasjonsfilm fra 1993, skapt av Tim Burton. På norsk ofte kalt Et førjulsmareritt. Vi anbefaler fra 9 år. Tilgjengelig med norske undertekster.

Handling

Jack er et skjelett som lever i Halloweenbyen, og som hvert år står bak den store suksessfulle Halloween-feiringen. Men det blir mye det samme år etter år, og Jack har mistet lidenskapen for Halloween. På en vandring i skogen finner han dører til stedene basert på andre høytider og feiringer, og blir grepet av julen.

I Juleby finner Jack farger, glede og varme, og bestemmer seg for å ta julen med tilbake til Halloweenby. Det er nok entusiasme å finne hos medborgerne, men gode hensikter er ikke så vanlige i Halloweenby, og det er ikke alle som forstår hva Jack egentlig vil. Jack selv ser ikke helt konsekvensene av det han gjør, og hans planer risikerer snart å ødelegge julen for alle. Samtidig er Sally, en dukke laget av Halloweenbys eksentriske forsker, stadig på rømmen. Hun ser hvor galt Jacks planer kan gå, og prøver å advare ham, uten å bli hørt.

The Nightmare Before Christmas

Regi: Henry Selick
Sjanger: Animasjon
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 16min.
Produksjonsår: 1993

Vurdering

Denne filmen er blant mange verden over en tradisjon å se som årets første «julefilm», spesielt blant de som mener julen begynner så fort Halloween er over. For det meste er denne filmen underholdning, med uhyggelige og skremmende figurer og situasjoner, og morsomme sanger og øyeblikk. Den har også mye varme og en stort sett fin historie i bunnen. Animasjonsstilen er godt laget og passer veldig bra til sjangeren og stemningen i filmen. Det er tydelig at filmskaperne har hatt fokus på detaljene, og alle figurene er unike med sine egne rare særegenheter.

Det er lite av blod og gørr og «jumpscares» i denne filmen, den bygger heller på det uhyggelige for å være skremmende og ekkel. Dette gjør den veldig bra, spesielt gjennom de dukkelignende figurene i Halloweenby. Stemningen generelt bygger også opp under dette uhyggelige, samtidig som det er mye sang og humor. Selv om filmen mest bygger på grøss og gru, og er delvis parodi på julefilmer, får man likevel også litt julestemning av den. Spesielt av Jack og hans entusiasme i å prøve å finne ut hva det er som gjør julen så magisk.

Filmen har egentlig ikke noe entydig og klart budskap, men man kan lære mye av Jacks ivrighet som går for langt, og hva det innebærer å eksistere i et samfunn og ikke bare for seg selv. Hvis Jack ikke satte seg selv over alle andre og deres ønsker og advarsler, Sally og julenissen spesielt, så ville kanskje ikke ting gått så galt som de gjør. Filmen sier kanskje også noe om å respektere hverandres kulturer, og forskjellen på å inspireres av og å (bokstavelig talt) stjele fra andres tradisjoner. Sally er kanskje den beste rollemodellen i filmen. Hun nekter å gi opp, til tross for sin mangel på frihet og hennes «eiers» behandling. Hun er også den som til slutt gjør heroiske valg for å hjelpe andre, selv om det betyr å sette seg selv i fare. Mest av alt er dette en underholdende film, som setter både skrekkfilmsjangeren og julestemning litt på spissen.

Egnethet

Dette er både en julefilm og en skummel film. Figurene er dukker og fantasimonstre, så det er ikke blod og gørr å se, og det er et tydelig fantasiunivers. Likevel er mange av figurene ment å være skumle og uhyggelige, og stemningen er delvis slik også. Det finnes også scener hvor figurer, inkludert julenissen, er i fare. Det er for så vidt ikke noe som er skadelig for barna, men dette er en film som ikke nødvendigvis passer for alle barn. Likevel er den laget for barn, og stort sett skremmende på en gøy måte. Anbefalt fra 9 år.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne animasjonsfilmen inneholder skremmende skikkelser og enkelte faretruende situasjoner. Dette foregår i et tydelig fantasiunivers, og filmen får derfor aldersgrense 9 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om The Nightmare Before Christmas (Et førjulsmareritt) her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: The Walt Disney Company Nordic