Tiger Stripes

Malaysisk grøsser, 2023, passer fra 12 år

ANMELDELSE: Et snev av underholdningsverdi blir overskygget av merkelige fortellervalg. Temaet drukner i filmens kaos mot slutten.

Selv om Tiger Stripes har sine scener med underholdning, er det mye ved filmen som ikke står seg like bra. Temaet om kvinnelig menstruasjon blir håndtert på elendig vis, og det generelle dramaet sklir etter hvert fullstendig ut til fordel for grøsser-elementer. Når den kaotiske fortellingen heller ikke byr på særlig imponerende tekniske kvaliteter, er det ikke noen film å anbefale.

Handling

Den elleve år gamle Zaffan går på en pikeskoleskole på landsbygden i Malaysia. Hun trives på skolen, og finner på mye gøy med vennene hennes, men det endres fort når hun begynner å menstruere. Plutselig virker det som om hele verden snur seg mot henne. Alle behandler hennes situasjon som svært skambelagt. Det verste er at bestevenninnen Farah begynner å aktivt trakassere Zaffan.

Det viser seg etter hvert at dette derimot ikke er noen alminnelig pubertet. Hun har nemlig begynt en magisk transformasjon. Det begynner med poter og klør, men for hver dag som går ligner Zaffan mer og mer på tigrene i jungelen. Når dette kombineres med det psykologiske stresset hun opplever fra trakasseringen, er det en oppskrift på tragedie.

Tiger Stripes

Regi: Amanda Nell Eu
Sjanger: Grøsser
Skuespillere: Zafreen Zairizal, Deena Ezral, Piqa, Shaheisy Sam, Jun Lojong, Khairunazwan Rodz, Fatimah Abu Bakar, m.fl.
Språk: Malayisk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Malaysia, Taiwan, Singapore, Frankrike, Tyskland, Nederland, Indonesia, Quatar
Spilletid: 1t 35min,
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Filmteknisk gjør Tiger Stripes lite som imponerer. Kameraarbeidet er hensiktsmessig, men det er ikke særlig kreativt. Spesialeffektene er ganske dårlige, men dette gir for så vidt et lite komisk avbrekk i en ellers ganske forvirrende film. Scenesammensetningen og musikken er ikke særlig merkbare, og skuespillerne gjør en helt ok jobb.

Filmen har et ganske drastisk vendepunkt rundt midten. I første halvdel er det et gripende skoledrama om en jente som opplever sosial fordømmelse for ting hun ikke har kontroll over. Men så omgjør filmen seg plutselig til en kaotisk overnaturlig grøsser, som blir vanskelig for seeren å ta seriøst. All eventuell symbolikk er tapt på den norske seeren, så en sitter igjen med et kaos av en film, som blir vanskelig å skjønne formålet med.

Dette går også hardt ut over filmens budskap. Ut ifra første halvpart, kunne en tro at filmen vil oppfordre til mindre stigmatisering av menstruasjon hos jenter. Dette angår samfunnet generelt, men det gjør seg spesielt gjeldende i den muslimsk-indonesiske kulturen som filmen skildrer. Når det likevel viser seg at det aldri var menstruasjon likevel, forsvinner dette budskapet fullstendig. Plutselig hadde de rundt hatt god grunn til å holde avstand fra starten av. Kaoset introduserer heller ikke noe nytt tematisk å gripe fatt i. Det føles rett og slett som om filmskaperne gikk lei av fortellingen de prøvde å fortelle halvveis inni filmen.

Egnethet

Tiger Stripes omhandler i stor grad kvinnelige blødninger, galskap, sykdom og sosial stigma. I tillegg er det flere voldelige scener, med tydelige grøsserelementer.

I tillegg til dette kan det være mening i å diskutere hvorvidt filmen omtaler menstruasjon på en oppbyggelig måte, eller om den heller legger grunnlag for mer stigmatisering gjennom retningen den vender. Derfor kan det diskuteres om filmen passer for 12-åringen, eller om den kanskje passer bedre for dem som er gamle nok til at puberteten har mindre innflytelse på eget selvbilde.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

 Filmen har enkelte scener som kan virke skremmende på barn under 12 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Tiger Stripes:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Films Boutique