Tundraens voktere – Eallogierdu

Norsk drama, 2023, passer fra 12 år

ANMELDELSE: En samisk kjærlighetsfilm med god produksjon, men som dessverre har lite substans og svak tematikk om arv fra forfedrene.

I denne kjærlighetsfilmen om samiske reindriftsutøvere kommer skam og skepsis i veien for kjærligheten. Filmens tekniske kvalitet er bra, men langt fra perfekt, og tematisk er det ganske store mangler. Det er en svakt formidlet tematikk om videreføring av arv, men det virker aldri som om filmen kommer til noe poeng med dette.

Handling

Alenemoren Lena flytter tilbake til Finnmark sammen med sin unge sønn, etter å ha bodd i hovedstaden i lang tid. Hun jobber som kunstner, og ønsker å integrere tematikk om samiske kjønnsroller i kunsten sin. Tidligere hadde hun selv solgt reinsdyrflokken hun arvet fra faren, da hun følte det var for mye å stå i som en kvinne. Når hun intervjuer samiske kvinner nå, er de alle svært skeptiske til henne. Det er lite forståelse for valget hennes. Derimot er det mye skam i at hun solgte sin fars flokk.

I alt dette møter Lena Mahtte. Mahtte eier en reinsdyrflokk, men det er mora hans som tar hånd om alt administrativt. Lena og Mahtte forelsker seg, men Mahttes mor er tydelig imot det hele. Lena blir nødt til å kjempe imot den skammen hun har dratt på seg om hun skal kunne håpe på kjærligheten.

Tundraens voktere – Eallogierdu

Regi: Sara Margrethe Oskal
Sjanger: Drama
Skuespillere: Risten Anine Kvernmo Gaup, Nils Ailu Kemi, Anitta Suikkari, Elias Ánte Pilutaq Gaup Lennert, Berit Ánne Oskal Kemi, Anders Isak Oskal, m.fl.
Språk: Nordsamisk, Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 35min
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Tundraens voktere er en norskprodusert film, og har tilsvarende teknisk kvalitet: som vil si temmelig god. Kamerabruken er litt i overkant kaotisk noen ganger, men ellers er det lite å klage på. Musikken er ikke noe særlig imponerende, men den passer seg til filmen. Filmen er ikke veldig lang, og den klarer å holde en passelig flyt mesteparten av tiden.

Det er flere interessante karakterer å finne, og de fleste av dem bidrar til å gi bedre innsikt inn i kulturen de preger. Lena selv kommer til et perifert lokalsamfunn og prøver å presse på dem sine oppfatninger av kjønnsroller og diskriminering. Der møter hun et samfunn som ikke er interessert i hva hun har å si. Det er definitivt vanskelig for en kvinne å bli reindrifter, men ingen av dem er interessert i andres medlidenhet. Nei, de er mer irriterte over Lena, som flyktet fra det hele. Her må både Lena og lokalsamfunnet lære å leve med og respektere hverandre.

Tundraens voktere er i all hovedsak en enkel kjærlighetsfilm, men det er også litt tematikk om hvordan vi forholder oss til arven etter vår forfedre. Lena møter et samfunn som legger enorm skam i at hun solgte sin fars flokk. I tillegg går det jo også an å trekke linjer til den samiske kulturen generelt, og hvordan den opprettholdes. Filmen trekker ingen konkrete konklusjoner i disse konfliktene, men bidrar til at seeren får en bedre innsikt inn i hvordan de fungerer, og også hvordan de kan oppleves for de involverte.

Egnethet

Det er litt reinsdyrslakting og litt seksuelt samvær i filmen, men ingenting av særlig grafisk natur. Gjennom tematikk og generell stil kommer det likevel frem at målgruppen tydelig er et voksent publikum.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

12 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Tundraens voktere – Eallogierdu:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: NFD / Norsk Filmdistribusjon