Vesper

Fransk/Litausk actionfilm, 2022, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: Den voldsomme groteskheten kan frastøte noen, men Vesper er en godt regissert film som introduserer seeren til en dystpi hvor bioteknologien har forårsaket apokalypsen.

Vesper passer ikke for kosekvelden, men er absolutt en god film. Slik grotesk realisme skal en lete lenge etter. Her bruker regissørene alle virkemidler de har – til god effekt – for å fortelle en klassisk historie.

Handling

I jakten på bioteknologisk fremgang har menneskene ødelagt jordas økosystem. Nå er verden et klassedelt samfunn, hvor de fattige må kjøpe sterile frø fra overklassen for å overleve. I denne verdenen har 13 år gamle Vesper vokst opp. Hun bor sammen med den inhabile faren hennes, og er flink til å ta vare på seg selv. Vesper har selv stor interesse for bioteknologi, og designer planter som hobbyprosjekt.

Livet er likevel ikke enkelt. Hver gang faren står ovenfor komplikasjoner må hun be om hjelp fra nabolandsbyen. Her er onkelen hennes sjef, og for ham er ingenting viktigere enn egen vinning. Vesper drømmer derfor om at hun og faren kan flytte til et Citadel – der overklassen bor. Når en av nevnte overklasse krasjer i skogen, byr omsider muligheten seg.

Vesper

Regi: Kristina Buožyte, Bruno Samper
Sjanger: Action, Drama
Skuespillere: Raffiella Chapman, Eddie Marsan, Rosie McEwen, Richard Brake, Melanie Gaydos m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Frankrike, Litauen
Spilletid: 1t 54min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Det vil nok være feil å kalle Vesper et behagelig skue, men det ligger åpenbart solide tekniske ferdigheter bak alle dets groteskheter. All de surreale plantene og dyrene – om det går an å skille dem – er avbildet med utrolig troverdighet. Både belysningen og musikken komplimenterer også filmen godt, så det hele blir et enhenetlig inntrykk.

Fortellerteknisk gjør også filmen et godt inntrykk. Det er egentlig bare fire karakterer, men de er alle dype nok til å fylle hele filmen godt ut. Samspillet mellom disse er ikke noe revolusjonært, men det er generelt velskrevet, og danner en fin historie til slutt. Spenningen er også fint fordelt gjennom filmen.

Tematisk virker det som om Vesper har to mål. Det første er å presentere en dystopisk fremtid der det er bioteknologien – til fordel for maskiner – som forårsaker apokalypsen. Her er det kun overklassen som har tilgang på fornybar mat. Det andre målet er å fortelle den tradisjonelle tragedien der den eneste overlevende blir nøkkelen til å redde verden. Begge disse målene oppnås på en fin måte, men Vesper utmerker seg ikke veldig her.

Egnethet

Vesper er ikke en film for en koselig filmkveld. Ser man den bør man være forberedt på en stor mengde ubehag. Her er blodige, åpne sår, mennesker infisert av både sopp og åmer, samt andre rett og slett ubehagelige scener. Mer tradisjonelt inneholder filmen både drap, trusler om drap, grov mishandling og trusler om dette. Dette betyr ikke at det vil være skadelig for en moden ungdom å se filmen, men om en ønsker en koselig film å se, finnes det mange bedre alternativer. Om en derimot er ute etter en godt regissert film som prøver å si noe om verden vi lever i, er ikke Vesper et dårlig valg – så lenge man er klar for litt ubehag.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

12 år

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om «Vesper»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: ONE Media