Wendy

Amerikansk drama, 2020, anbefales fra 12 år

Wendy

Fengslende variant av historien om Peter Pan med en dyp og spennende tematikk om hva det innebærer å vokse opp.

Gripende, engasjerende, vakker, litt sjokkerende til tider. Det er mange superlativer og beskrivelser man kan gi denne filmen. For ungdom fra tolv og voksne er dette en unik film som gir en tankevekkende filmopplevelse.

Handling

Wendy og tvillingbrødrene hennes, James og Doug, tilbringer store deler av oppveksten sin på en kafé som moren deres driver ved en liten jernbanestasjon på et avsidesliggende sted. De er slik barn skal være, bekymringsfrie og lykkelige. Men det ligger en kime der. Hvordan skal det gå med dem når de blir eldre?

Wendy og brødrene er nysgjerrige på hva verden har å tilby, og en natt blir de lokket til å hoppe på et godstog av en mørk skikkelse som viser seg å være gutten Peter. Dette blir starten på en fascinerende og eventyrlig reise. Barna ender opp på en øde øy der det bare bor barn – og det viser seg at de aldri blir eldre. Her opplever barna frihet og lykke, men det er også noen regler de må følge. Og etter hvert som tiden går viser det seg at barna ikke er alene i denne eventyrlige verdenen, og det begynner å skje vanskelige ting som får Wendy til å utforske noen dype eksistensielle spørsmål.

Wendy

Regi: Benh Zeitlin
Sjanger: Drama, Eventyr
Skuespillere: Devin France, Yashua Mack, Gage Naquin, Gavin Naquin, Ahmad Cage m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 52min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Hva innebærer det å vokse opp? Hva er barndom og hva mister man og får man på veien mot voksenlivet? Hva skjer med drømmene vi har som barn? Hva er betydningen av familie og tilhørighet, og hva er konskvensene når man mister eller ikke har dette? Hva innebærer det å tro på noe? Hva skjer når man mister troen? Hva er overtro satt opp mot å tro på noe som er ekte og verdifullt? Hva gjør egoismen i mennesket med oss?

Wendy stiller disse og svært mange andre spørsmål som dykker dypt ned i hva det innebærer å være menneske, med et spesielt fokus på reisen fra barn til voksen. Filmskaperne presenterer spørsmålene på en vakker men også krevende måte, og det kan være vanskelig å forholde seg til det som presenteres som mulige svar. Filmen egner seg utmerket i skolesammenheng, og kan være et glimrende utgangspunkt for dialog og refleksjon om en rekke tema knyttet til samfunn, psykologi, filosofi, livssyn og mye mer. Familie er et annet sterkt tema, og det er tilknytningen mellom Wendy, brødrene og moren som driver historien, konfliktene og utviklingen av karakterene. Familie settes som kjernen i og utgangspunktet for  oppveksten og tilværelsen.

Vi skal heller ikke glemme filmens fokus på natur. Filmen foregår i fantastiske omgivelser på den fascinerende øyen, og setter et tydelig fokus på viktigheten og verdien av å ha en nær tilknytning til naturen.

Filmen anbefales på det varmeste, men det blir ikke helt toppkarakter da det er noen viktige spørsmål som setter rammen rundt historien som vi ikke får tydelige svar på.

Filmen er for øvrig laget av regissøren bak Beasts of the Southern Wild, som har fått høyeste karakter av Barnevakten. Les egen anmeldelse her

Egnethet

Wendy er ikke en film som passer for alle. Aldersgrensen er tolv år, og fra denne alderen anbefaler vi filmen på det varmeste. Men det er en litt dyster film, og det skjer et par overraskende ting underveis som kan sjokkere noen seere. I siste halvdel av filmen er det også en gjennomgående utrygg stemning og usikkerhet om hvordan dette vil gå. Tematikken er også krevende, og modenhet må til for å kunne forstå og gå i dybden på spørsmålene filmen stiller. På den annen side kan filmen være et godt redskap for å utvikle modenhet og refleksjon, spesielt hvis en lærer eller en forelder reflekterer sammen med barna etter å ha sett filmen sammen. Uansett er dette en skikkelig kvalitetsfilm som gjør inntrykk og ikke går i glemmeboken med det første.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen har en gjennomgående mørk og utrygg stemning og inneholder enkelte voldsinnslag. Den får derfor 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Wendy»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser