Wonka

Amerikansk familiefilm, 2023, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: En underholdende og spennende musikalfilm man blir i godt humør av. Passer bra som familiefilm.

En musikalsk forhistorie for Willy Wonka, basert på Roald Dahls velkjente figur fra Charlie og sjokoladefabrikken. Passer bra som familiefilm, anbefales fra 6 år.

Handling

Unge Willy Wonka ankommer et sted kjent for sin sjokolade, ivrig etter å starte sin egen butikk med egne kreasjoner. Dette er lettere sagt enn gjort, da det mektige sjokoladekartellet ikke vil ha konkurransen fra hans magiske og spesielle sjokolader. Willy går fort tom for penger, og stoler på feil personer for hjelp. Han ender opp med å jobbe i et vaskeri med andre i samme situasjon, og de bestemmer seg for å hjelpe hverandre med å finne frihet og å oppnå sine drømmer.

Wonka

Regi: Paul King
Sjanger: Drama, musikal
Skuespillere: Calah Lane, Matt Lucas, Timothée Chalamet, Hugh Grant m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 56min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Til tross for at de fleste hovedpersonene i filmen er voksne, så føles dette som en film laget for barn, på den beste måten. Det er nok av interesse og underholdning for voksne også, men mye av humoren og spenningen virker å være beregnet på hva barn vil synes er gøy, noe som gjør at det tidvis blir noe overdrevet og absurd, og veldig fantasifullt. Samtidig har filmskaperne klart å lage en god historie i grunnen som de holder seg til, som gjør at alt henger sammen. Det gjør også at dette føles som en historie i Roald Dahls stil. Musikken i filmen er også bra, selv om noen sanger er bedre enn andre. Filmen har også fått til magien og fantasien på en måte som gjør at man fort lever seg inn i denne verdenen, og at karakterene av og til bryter ut i sang føles etter hvert naturlig. Kostymer og omgivelser er også godt gjennomført, og filmen har en god kontrast mellom farger og fantasi og det fattigslige og triste i det som etter hvert blir Willy Wonkas og de andres hverdagsliv på vaskeriet.

Selv om Willy Wonka er hovedpersonen, så får også unge Noodle skinne i denne historien. Det blir like mye hennes historie, og det å ville hjelpe henne blir en viktig del av Wonkas motivasjon, og han får hennes hjelp tilbake. Forholdet mellom disse to blir fort blant det beste i denne filmen, spesielt når man i tillegg får de andre figurene på vaskeriet med for å hjelpe og planlegge veien ut. Skurkene blir noe ensidige og overdrevne til tider, og det er et tydelig skille mellom de gode og onde som av og til blir litt for enkelt, men samtidig er det greit nok for målgruppen.

Budskapet i filmen står ganske sterkt; det handler om å aldri gi opp drømmene sine eller håpet om at ting blir bedre. Filmen viser også at det er viktig å holde sammen og jobbe hardt for å nå målene sine. De onde figurene er grådige og egoistiske, og det vises tydelig som en negativ ting. Wonka selv er stort sett en god rollemodell, som fortsetter å tro på det gode i mennesker selv når han blir lurt, og som påvirker de andre til å ha mer tro på både seg selv og andre. Samtidig viser filmen at det er lurt å ikke være for naiv, og blant annet lese den lille skriften før man skriver under på noe.

Egnethet

Det er noen scener hvor hovedpersonene er i fare som kan være litt skumle for de yngste, men ellers er det lite som er upassende for barn. Disse faresituasjonene skjer også i en tydelig fantasiverden, som gjør at de føles litt mindre ekte.

Aldersgrense med begrunnelse: 6 år
Filmen inneholder enkelte scener med truende stemning som kan virke skremmende på de aller yngste.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Wonka her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Warner Bros. Entertainment Inc.