Foto: Shutterstock / Andrii Iemelianenko.

Forslag til alderskontroll i sosiale medier

KORTVERSJON: Hvordan bør en eventuell lovpålagt aldersverifisering for sosiale medier se ut? Nedenfor finner du kortversjonen av Barnevaktens forslag.

Regjeringen i Norge har varslet absolutt 15-års aldersgrense på sosiale medier og at den skal kontrolleres med ID-basert aldersverifisering. Forbrukerrådet og Datatilsynet er mot ID-baserte kontroller. Barnevakten har forsøkt å finne en mellomløsning. Du finner den lange teksten her. Nedenfor er kortversjonen:

Vi mener sosiale medier bør tilby flere måter man kan verifisere alderen på, og ikke bare vise kun én løsning. Vi er positive til at BankID eller EUs digitale lommebok kan være noen av løsningene, så lenge kun alderen eller et «ok» røpes til det sosiale mediet. Men siden ikke alle kan få slik eID, bør det finnes også en løsning som ikke inkluderer e-ID.

Barnevaktens kompromiss kan passe enten aldersgrensen settes til 13 år, slik Barnevakten ønsker, eller til 15 år, slik regjeringen ønsker. Barnevaktens modell er at mellom 13 år og 18 år må funksjonene holdes i tømmene ved hjelp av lovreguleringer, slik at barn kan få tilgang til nye funksjoner etter stigende alder. På den måten kan barn slippes inn i en vingeklippet tjeneste allerede når de er 13 år.

Uansett er det viktig at barnets alder blir korrekt, eller rimelig riktig, på kontoen.

Vi anser alderen for å slippe inn i sosiale medier som den viktigste alderen, den må være så riktig som mulig i kontrollen. For den alderen skal hindre alle 10-11-12-åringer. For eldre ungdommer er det ikke like viktig at alderen treffer presis på bursdagen. Det er ikke slik at en tenåring blir klokere eller tåler mer straks bursdagspresangene er åpnet.

Kortversjon av Barnevaktens forslag til aldersverifisering

Gamle kontoer: I Barnevaktens modell lar vi flere år gamle kontoer slippe alderskontroll, for vi regner med de eies av voksne. Hvor gammel en konto må være for å slippe alderskontroll, er detaljer som kan utredes.

Nye kontoer: Ved opprettelse av nye kontoer, må voksne og barn levere en selfie til en alderskontrollapp, da vil kunstig intelligens sannsynliggjøre alderen. Dette skjer via egne selskaper som driver med alderskontroll, det sosiale mediet får ikke tak i selfien, og selfien slettes straks kontrollen er utført.

Dersom selfiealderen anslås til å ligge nær aldersgrensen, må barnet sende inn ID for å bevise alderen. De eldre barna slipper å sende inn ID, systemet beregner da en alder som ligger langt nok unna aldersgrensen og sier ok. Det kan bety at de eldre barna får litt feil alder registrert, men de er uansett over aldersgrensen. Dersom en 16-åring får en anslått alder 15 år, og savner funksjoner som gis til sekstenåringer, skal 16-åringen ha rett til å sende inn ID hvis det vil.

Unngå maktmonopol: Barnevakten mener man bør unngå monopoler innen aldersverifisering, vi ønsker heller ikke at sosiale medier og andre bigtech-selskaper skal behandle ID-er og selfier til millioner av brukere. For disse selskapene vet allerede for mye om oss og bør ikke få mer makt. Derfor går vi inn for at egne kontrollselskaper utfører aldersverifiseringen, slike selskaper finnes allerede. Blant annet er Yoti godkjent av tyske myndigheter.

Mulig å være anonym: Barnevaktens kompromiss tar hensyn til politiske flyktninger eller andre som enten ikke har ID eller som ønsker å opptre anonymt.

Slik virker selfiealder: Alderskontrollappenes standardløsning er i to steg:

  1. KI skanner ansiktet for å avgjøre alder. Det skjer via kontrollappens selfieløsning i sanntid, du kan ikke sende inn et gammelt bilde.
  2. KI sjekker innsendt ID for fødselsdato og sammenligner også selfien med ID-bildet slik at det er samme person.

Vårt foreløpige forslag er at det bør holde med steg 1 hvis man skal lovpålegge alderskontroll.

Ved å la kun steg 1 være pålagt, reduserer man antall ganger man må dele ID. Med mellomapp reduserer man også at selskaper som lever av overvåking, slik som sosiale medier gjør, får tak i din ID eller din selfie.

Ved å holde seg til steg 1, har man en løsning som alle kan benytte, også de som ikke har ID.

En balansert alderskontroll

Det er lett å kritisere løsninger som ikke er 100 prosent vanntette. Det finnes hull i Barnevaktens kompromiss. Men kompromisset er en balansert løsning som tar hensyn til både barn og voksne, og folk uten ID, og behovet som noen har for å være anonyme. Vi tar også hensyn til spredning av makt og risiko.

En løsning med kontrollapp som mellomstasjon kan også bety at alderskontrollen kan komme raskere på plass enn å vente på EUs digitale lommebok i barneversjon.

Oppsummert

Barnevaktens foreløpige forslag til regjeringen, når det gjelder eventuell alderskontroll, er dermed:

  • Alderskontroll i sosiale medier bør uføres av kontrollapp som kun ber om selfie som skannes for alder.
  • De som får en skannet alder som er noen år unna aldersgrensen, må sende inn ID i tillegg.
  • Det sosiale mediet pålegges å bruke kontrollapp slik at selfie og ID ikke sendes til det sosiale mediet – med noen unntak.
  • Gamle kontoer bør slippe alderskontroll.
  • Løsningen med kontrollapp gjør at man kan komme raskt i gang. Dersom EU kommer med en annen løsning senere, er vi åpne for det.
  • BankID kan gjerne benyttes som en alternativ løsning, for brukere som ønsker det.

Det dukker stadig opp nye poenger som problematiser ikke bare denne løsningen, men også andre, så vi er åpne for justeringer.

Les mer

(Hovedbilde øverst: Shutterstock / Andrii Iemelianenko.)