Destruktive barnefilmer spres på Youtube

Appen Gacha Life er utgangspunktet for en del tvilsomme hjemmelagde animasjonsfilmer som spres på Youtube.

Først litt om selve appen: I Gacha Life kan man utstyre ulike figurer med klær, våpen og frisyrer, man kan også bestemme kroppsstilling og ansiktsuttrykk. Deretter kan man plassere figurene i ulike lokasjoner. Appen har fått høy karakter av brukerne, 4,7 poeng av 5 mulige, både i App Store og i Google Play, selv om figurene er relativt enkle.

Gacha Life har fått anbefalt aldersgrense 9 år i App Store og 3 år fra PEGI i Google Play. Foreldre bør være klar over at brukerne av appen kan chatte med folk over hele verden og at det også er mulig med kjøp i appen.

Man kan spille uten tilgang til internett – og man kan lekechatte med figurene i appen som om de er virkelige personer, dette kalles NPC (non-player character).

Etter hvert tjener man opp poeng som kan veksles inn i nytt utstyr. Snarveien er å betale en del tiere, så får man pakker med utstyr.

Utgangspunktet ser altså kurant ut. Men appen brukes også til å lage dystre filmer, selv om appen ikke har filmfunksjon.

Lager blodige tegneseriefilmer

Etter å ha kledd opp figurene med klær og våpen, kan man legge til snakkebobler hvor man forfatter tekstene selv. Det som har blitt populært, er at man tar skjermbilde av hver stillestående scene man har laget, deretter løfter man alle skjermbildene inn i et eller annet redigeringsprogram utenfor appen og syr sammen en film.

Når filmene er laget, kan man laste dem opp til Youtube. En del av Gacha-filmene har fått over en million visninger.

Det er altså ikke selve appen som har laget filmen eller funnet på historiene, appen er bare et utgangspunkt for en kronglete måte man kan lage enkle animasjonsfilmer – historiene er tynne og karakterene står som regel stivfrosset i hver scene.

Mange av Gacha Life-filmene handler om ufarlige hverdagshistorier eller eventyr som barn og voksne kan oppleve. Men det lages også filmer med temaer som selvskading, mobbing, overfall, pedofili, gisseltaking, voldtekt, sex-leketøy, samleie, grove sex-samtaler, alkoholmisbruk, utroskap, skilsmisse, vold mot barn, krangling, mord og så videre.

Scenene utspilles gjerne i klasserommet eller hjemme på barnerommet slik at man får inntrykk av at det er barn som historiene handler om. Altså at det er barn som dreper eller ligger med hverandre.

De fleste filmene er antagelig laget av umodne personer som vil tulle og strekke grenser.

Utseendet på figurene i Gacha Life er ikke virkelighetsnære, de ligner japanske tegneseriefigurer. Likevel, de som lager filmer ut av dette, kan få en figur til for eksempel å ligge i en blodpøl. Man forstår godt at det er blod selv om det er snakk om tegneseriefigurer. Det er likevel historiene som fortelles som man bør være obs på.

I en film blir en av figurene lei seg og tar frem et sverd og risper seg på underarmen. Man forstår at det er selvskading og det er lett å se røde striper på håndleddene. I en annen film slåss to figurer og det vises røde kutt i ansiktene.

Barnevakten har ikke undersøkt alle tegnemulighetene som ligger inne i Gacha Life. Noen ganger er effektene lagt på i et annet redigeringsprogram og stammer ikke i fra Gacha Life.

Uansett er en del av disse filmene mørke og horroraktige. Det kan i utgangspunktet være fint at barn får informasjon om en del tunge temaer, men disse filmene ser ut til å være laget av noen som kjeder seg, mange av filmene er ikke oppbyggelige og opplysende, de er destruktive.

Poenget er altså: Laster ditt barn ned appen Gacha Life, tar det antagelig ikke lang tid før det ser Youtube-filmer med ekle Gacha Life-historier. De aller yngste barna kan bli skremt av en del av filmene selv om de ikke forstår snakkeboblene som gjerne har engelsk tekst.

Også på den offisielle Facebook-siden til Gacha Life er det tidvis grovt språk. Det virker som at appen appellerer til langt eldre barn enn hva de anbefalte nedre aldersgrensene på tre og ni år gir inntrykk av.

Kort vei mellom app og Youtube

Det finnes svært mange animasjonsapper i tillegg til Gacha Life. I mange apper kan man kle opp karakterer med fine kjoler eller man kan bytte hårfarge. Alle slike apper kan gjøres om til filmer ved å ta skjermdumper. Det betyr at det legges ut mange slags animasjonsfilmer på Youtube, med utgangspunkt i helt andre apper enn Gacha Life.

Det er altså en generell utfordring at det for barnet ditt er kort avstand mellom animasjonsapper og Youtube. Hvorfor det blir mer populært å lage filmer ut av enkelte apper, er ikke godt å vite. Men jo flere som har lastet ned en app, desto større er risikoen for at noen vil bruke akkurat den appen til å lage en ekkel film. Man må regne med at populære apper er mest utsatt.

I Gacha Life kan man utstyre karakterene med våpen, det gir filmskaperne muligheten til å lage mer voldelige historier. Og det kan være en av grunnene til at det er populært å lage ekle filmer ut av akkurat Gacha Life.

Et råd er at du for de yngste barna installerer appen Youtube Kids, der kan du bestemme hva slags filmer barnet skal få tilgang til. Et annet råd er at de yngste barna ikke laster ned apper der figurene kan utstyres med pistoler og kniver.

Husk også at uskyldige animasjonsfilmer levert fra seriøse filmskapere, kan bli misbrukt. Postman Pat-filmene har blitt dubbet og gjort om til grove historier med masse sexprat og banning. Teletubbier har blitt massakrert og Peppa Gris har blitt omgjort til en kannibal som spiser sin egen far.

Les også:

Barn kan også bli skremt av Momo

 

Bli medlem av Barnevakten