Helsesista

Helsesøster for tusenvis av barn og ungdom på Snapchat

Etter bare et halvt år har Tale Maria Krohn Engvik fått over 26 000 følgere på Snapchat. Her deler barn og ungdom sterke opplevelser som de kanskje ikke hadde turt å fortelle om ellers.

Foto: Privat
Helsesøster Tale Maria Krohn Engvik.

– Snappene tikker inn hele døgnet, sier Engvik, som har tatt en liten pause for å prate med Barnevakten. Hun er travelt opptatt med å lage en ny story på Snapchat-kontoen sin «Helsesista». En story er en slags videosnutt som kan inneholde filmopptak, tekst, musikk og tale, og som alle følgerne på sosiale medier kan se. Her prater helsesøsteren direkte inn i kameraet og denne gangen er det et alvorlig og viktig tema som vil nå mange barn og unge over hele landet.

– Jeg valgte å bruke Snapchat som kommunikasjonskanal fordi jeg er vant med å bruke det privat. Det er et program som er lekent og morsomt, og som man kan nå ungdommen med der de er. Målet mitt er å ta opp temaer som kan oppleves som vanskelig eller tabubelagt, og så snakker jeg med et språk som ungdommen selv forstår. Det kan for eksempel være om seksuell helse, kropp, selvfølelse, psykisk helse, nettvett, alkohol og rusmidler, sier Engvik.

Helsesøsteren bruker ikke kun Snapchat for å sende ut informasjon, hun får også meldinger inn fra følgerne sine. Og selv om Engvik prøver å rekke så mange som hun kan, har hun innsett at hun ikke rekker å svare på alle fordi antallet henvendelser kan bli helt overveldende i perioder.

– Jeg bruker også noen av spørsmålene og innspillene i anonymisert form, og legger dem ut som stories som alle kan se. Da blir det ikke bare min kanal, men også ungdommens kanal der de kan prate ut gjennom meg. Her kan de dele sine tanker og opplevelser, og det kan gi styrke til andre å se at det ikke kun er de som sitter med en vanskelig opplevelse eller følelse, sier Engvik.

Tør å prate ut på Snapchat

For mange ungdommer er det en mye lavere terskel å ta kontakt på sosiale medier enn på helsesøsterens kontor sier Engvik. Man er mer anonym og bruker ofte et brukernavn som man har laget selv.

– Selv om jeg foretrekker å prate med ungdom ansikt til ansikt, så ser jeg også fordeler med Snapchat. Det er enkelt for de som tar kontakt å si ifra øyeblikkelig, og helt åpent og direkte om hva de føler eller tenker. Det er utrolig hvor mange som forteller om ting på Snap sammenlignet med i virkeligheten. Det er for eksempel sjeldent noen kommer på kontoret og forteller om seksuelle overgrep, men på Snapchat tør en del å ta kontakt, sier Engvik.

Noe av grunnen er at følgerne på sosiale medier får en relasjon til henne over tid, sier helsesøsteren. De blir mer kjent for hver dag som går, og for hver story som blir lagt ut. Dette gir tillit, slik at mange våger å ta kontakt.

Sterke historier

En av flere henvendelser som gjorde et særlig inntrykk på Engvik, var en fjorten år gammel jente som fortalte om alvorlig mishandling hjemme.

– Faren slo henne så hardt at hun knakk nesa og brakk flere ribbein. Etterpå måtte jenta selv dra på sykehuset alene, og fortalte helsepersonellet at hun hadde falt ned fra et tre. Alle detaljene delte jeg ikke videre med følgerne mine, men jeg la ut en story der jeg fortalte at alle 26 000 følgerne heiet på henne, og oppfordret henne til å si ifra til noen om det som hadde skjedd. Noen dager senere sendte jeg en snap for å høre hvordan det gikk. Hun hadde turt å si ifra, og den mestringsfølelsen er betydningsfull, det at hun klarte å si ifra slik at beskjeden til politiet gikk gjennom henne, og ikke meg. Slike eksempler er det mange av, og det er flere, både foreldre og ungdom, som sender takkemeldinger og forteller om måter jeg har hjulpet dem på. De får styrke eller glede av å ha sett ting på kanalen min, sier Engvik.

Om jeg bare hadde hjulpet ett barn eller en ungdom, så er det verdt det, sier Engvik. Men jeg får mange slike tilbakemeldinger, både fra ungdommen selv, men også fra foreldre som sier at noe på storyen min har gjort at det har blitt enklere å prate med barna sine.

– Det er så mye fokus på hva som negativt og farlig med at barn og unge bruker sosiale medier, men dette er et eksempel på at sosiale medier kan bli brukt til mye positivt også, sier Engvik.

Alle kan ta kontakt

Fordi responsen er så positiv, og behovet er der, har Engvik valgt å ta et år permisjon fra jobb for å være digital helsesøster på heltid. Håpet er å få til et samarbeid med ulike aktører, slik at hun kan fortsette å nå så mange barn og unge som mulig.

– Alle kan ta kontakt med meg, og alle er velkommen til å følge meg på Snapchat, Facebook eller Instagram. Og det er fullt mulig å komme med henvendelser til meg på disse kanalene. De yngste følgerne mine er ti år, og for øvrig følger alt fra barn, ungdom og voksne meg, sier Engvik.

Mange kan finne helsesøster på sosiale medier ved å søke på brukernavnet «Helsesista».

Foto: Skjermdump fra Facebook