Hvilken spillkonsoll bør du velge til barna?

Les våre tips slik at du blir bedre rustet til å velge riktig spillkonsoll til barnet ditt.

For barn og familier som skal spille sammen

Nintendo Switch kan passe fra seks år

Nintendo Switch er rett og slett en imponerende spillkonsoll. Denne kan tas med på reise eller legges i en docking-stasjon for å sende bilde til tv-skjermen. I tillegg er Nintendo Switch den mest barne- og familievennlige spillkonsollen på markedet med tanke på utvalget av spill.

Her kan hele familien konkurrere om vinnerpallen i «brettspillet» Mario Party eller kjøre om kapp i ville og gale Mario Kart. Treåringen kan ha på kjøre- og styreassistanse, og storesøster kan kjøre for egen motor og konkurrere mot foreldrene.

Det finnes mange spill som er lystbetonte og fargerike og med lav terskel også for de som ikke spiller så mye til vanlig. Med helter som Mario, Luigi og Zelda er det mange spennende titler å velge blant. Ikke minst har Nintendo satset hardt og leder på flerspillermoro på samme skjerm. Det betyr at hele familien eller vennegjengen kan sitte i sofaen og spille på en og samme konsoll.

For barn som bare skal spille litt

Mobiltelefon og nettbrett kan passe for alle aldre

Nettbrett og mobiltelefoner har blitt stadig kraftigere med årene. De byr på bedre grafikk og et rikere utvalg med spill. For de aller yngste kan det holde lenge med en mobiltelefon eller et nettbrett (gjerne låne mor eller fars).

Man kan laste ned lærerike apper og spill som byr på alt fra bokstavlæring til regning og fargebøker. I tillegg er mobiltelefonen ypperlig til å spille Mario-lignende spill, eller utendørsspill som Pokémon Go.

Både Apple og Google har dessuten lansert abonnementstjenester som gir tilgang til et lite hav med spill mot en månedlig sum. Vi snakker her om flere hundre spill og apper fri for reklame og kjøp i app. Abonnementet kan også deles med andre familiemedlemmer.

Har man en Apple-tv kan man spille mobilspill på tv-skjermen. Dermed blir dette en rimeligere løsning for å få en «spillkonsoll» i stua.

For barn som er opptatt av grafikk

Playstation og Xbox kan passe fra åtte år

I forfjor lanserte Playstation og Xbox nye modeller, henholdsvis Playstation 5 og Xbox X/S. Det vil fortsatt produseres spill til de «gamle» konsollene i lang tid, men med nyere konsoller får man mer avanserte spill og bedre grafikk. Nintendo Switch kan ikke skilte med like god grafikk og like mange «tøffe» spilltitler for eldre barn.

Både Playstation 5 og Xbox X/S finnes i to versjoner, med en dyrere og en rimeligere variant. Playstation 5 har en utgave med Blu-ray-spiller og en uten. Ellers vil begge utgavene være like kraftige. Xbox har også en utgave med og en uten Blu-ray-spiller. I tillegg vil den rimeligste ha noe mindre maskinkraft å by på.

Tidligere måtte man ha samme konsoll som vennene hadde for å kunne spille sammen på nett. I dag har stadig flere spill fått såkalt «crossplay» – som innebærer at en spiller som sitter med en Xbox-konsoll kan spille sammen med en som har en datamaskin eller en Playstation.

Fortnite, Rocket League og Minecraft er eksempler på spill som har crossplay. Men ikke alle spill har denne muligheten, så dersom barna skal spille fotballspillet FIFA eller det populære Fall Guys: Ultimate Knockout med venner på nett, må de bruke samme konsoll.

Et annet argument for å velge samme konsoll som vennene er muligheten for å byttelåne spill dersom man har disse fysisk på disk. I tillegg kan man ta med en håndkontroller bort til vennen sin (dersom man bare har en fra før) og spille flerspiller på samme konsoll.

Både Sony og Microsoft skilter med mer eller mindre bakoverkompatibilitet med spill fra den gamle konsollen og over på den nye. Dette er et argument for å velge samme spillkonsoll som man allerede har fra før.

For barn som vil ha både spill og programvare

En gaming-pc kan passe fra ti år

Alternativet for eldre barn kan være en gaming-pc. Dette er et allsidig verktøy ikke bare til spill, men også til å jobbe med skoleoppgaver, nettsurfing, foto- og videoprogrammer og veldig mye mer.

En gaming-pc gir tilgang til de aller fleste spill. Her kan barna «shoppe» i flere spillbutikker i stedet for kun konsollutgiverens. For de som er opptatt av pynt så kan datamaskinen styles med stilige RGB-lys og tøft, blinkende spillutstyr.

Noen ulemper er det allikevel. En gaming-pc krever mer tekniske ferdigheter for å komme i gang med, og datamaskinen er ofte mer kostbar i innkjøpspris enn en spillkonsoll. I motsetning er det bare å plugge inn en spillkonsoll og så fungerer det meste øyeblikkelig.

Med en gaming-pc må man sjekke at maskinvaren takler spillet, og eventuelt oppgradere maskinvare med jevne mellomrom. Dessuten er det mer sikre foreldrekontroller på spillkonsoller sammenlignet med en gaming-pc.

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 29 og er oppdatert senere.)

Les mer: