10 filmer og serier som barna IKKE bør se på Netflix

Netflix er en fantastisk kilde til flott underholdning og positivt innhold for hele familien, men det er også mye som overhodet ikke egner seg for barn. Her gir vi et innblikk i noen titler med blodsprut, avhogde kroppsdeler, zombier, uhemmet rusmisbruk og det som verre er.

Skal vi gi ett godt tips til foreldre om hvordan man skal forholde seg til Netflix, så må det bli dette: Lær deg å sette foreldrekontroll på Netflix

Når det er gjort, bruk gjerne litt tid på å se gjennom tilbudet til tjenesten, og finn det beste innholdet til barna. Her er Barnevaktens tips til gode familiefilmer på Netflix

Dette må du vite om Netflix

Netflix er en utenlandsk strømmetjeneste, og er ikke pliktig å følge den norske bildeprogramloven, som regulerer aldersklassifisering av blant annet filmer og tv-serier. Tilbydernes aldersgrenser er av den grunn ikke nødvendigvis i samsvar med norske kriterier for fastsetting av aldersgrenser.

Dette kan føre til at aldersgrensene som settes ikke stemmer overens med den aldersgrensen den ville fått om de norske kriteriene ble lagt til grunn.

Et eksempel på dette er den norske filmen Bølgen, som fikk 15 års aldersgrense av Medietilsynet da den ble lansert på kino i 2015, men er oppført med aldersgrense 13+ på Netflix.

Les Barnevaktens vurdering av hvilken målgruppe Bølgen er egnet for.

Hva sier Netflix om aldersgrenser?

Vi har kontaktet Netflix med spørsmål om hvordan de setter aldersgrenser på filmer og serier, men per dags dato er det eneste svaret vi har fått en henvisning til en nettside som gir en generell forklaring på deres praksis.

Her står det blant annet:

  • Aldersgrensene fastsettes enten av Netflix eller av en lokal standardiseringsorganisasjon.
  • Netflix fastsetter aldersgrensene basert på hyppigheten av og påvirkningen til voksent innhold i en tittel, deriblant mengden vold, sex, voksent språk, nakenhet eller narkotikabruk som vises.
  • Netflix gir også informasjon om voksent innhold i en serie eller film der dette er relevant.
  • Aldersgrensen til serier gjenspeiler aldersgrensen på innholdet i serien totalt sett.
  • Aldersgrenser for serier og filmer kan variere etter region.

Netflix opererer med aldersgrensene Alle, 7+, 13+, 16+ og 18+.

Kilde: Netflix

Her er filmene og tv-seriene barna IKKE bør se på Netflix

Squid Game

Sør-koreansk dramaserie, 2021
Aldersgrense på Netflix: 16 år

Brutale henrettelser i barneleker, organhøsting og krabbespiste lik er blant ingrediensene i det globale fenomenet Squid Game. For voksne kan Squid Game være en original, forfriskende sjokkerende og tankevekkende serie, men for barn kan handlingen og synsinntrykkene oppleves svært sterke. Det er ingenting i seriens handling, formspråk eller karakterer som tilsier at dette er en serie for barn.
Les Barnevaktens omtale av Squid Game

I onde dager

Norsk splatterkomedie, 2021
Aldersgrense på Netflix: 16 år

Lars og Lisa er langt forbi sine gode dager i ekteskapet. Faktisk har begge to planen klar for å knerte ektefellen. Men tre rømte fengselsfugler forstyrrer de (mer eller mindre gjennomtenkte) drapsplanene, og snart er et ultravoldelig og blodig oppgjør i gang. Hender kuttes av, ansikter slås hardt og brutalt, hoder skytes av og generelt spruter det blod i hytt og pine. Dette er først og fremst en komedie, så for eldre ungdom og voksne som liker sjangeren kan filmen oppleves svært så underholdende. Men for barn er dette alt for drøy kost.

Extraction

Amerikansk actionfilm, 2020
Aldersgrense på Netflix: 18 år

Extraction er en film som i stor grad er laget som et førstepersons skytespill. Filmen er ekstremt voldelig, og viser en rekke brutale drap. Dette er en av Netflix sine mest populære egenproduserte filmer, det er en vellaget, spennende og heftig film som uten tvil vil være fristende for mindreårige å se – spesielt med tanke på at filmen etterligner et dataspill. Men her venter det altså en hypervoldelig film med svært sterke inntrykk. En oppfølger kommer sannsynligvis i 2022.

You

Amerikansk thrillerserie, 2018-2021
Aldersgrense på Netflix: 16 år

Denne thrillerserien følger en sjarmerende ung mann som blir besatt av og forfølger unge kvinner. Forfølgelse og mord, voldelige angrep. Ufint språk. Seksualiserte scener. Serien følger overgriperen, og har en mørk og dyster tematikk.

Kastanjemannen

Dansk kriminalserie, 2021
Aldersgrense på Netflix: 16 år

Kastanjemannen har vært på topplistene til Netflix siden den ble lansert, og er et spennende drapsmysterium for eldre ungdom og voksne. Men noen serie for barn er det ikke. Fra første sekund er det en skummel og dyster stemning, og vi får se lik, skadete mennesker og barn i fare tidlig i første episode.

The Exorcism of Emily Rose (og andre skrekkfilmer)

Amerikansk skrekkfilm, 2005
Aldersgrense på Netflix: 13+

Det finnes en rekke skumle skrekkfilmer på Netflix. Vi velger The Exorcism of Emily Rose som eksempel, ettersom den har fått aldersgrense 13 år på Netflix. I 2015 fikk filmen 15 års aldersgrense av Medietilsynet da den ble lansert på kino. Denne aldersgrensen er ikke gyldig lenger, og reglene for alderklassifisering er endret, men gir likevel en pekepinn på at denne filmen kan bli alt for drøy for noen 13-åringer. Filmen viser blant annet demonisk besettelse, dyrisk oppførsel og selvskading. Alt foregår i en mørk og dyster filmverden, og byr på en svært grøssende filmopplevelse.

Zombieland: Double Tap (og andre zombiefilmer)

Amerikansk thriller, 2019
Aldersgrense på Netflix: 18 år

De to Zombieland-filmene er skrekkomedier med ekstremt blodig innhold. Zombiefilmer kan være urovekkende med sine ekle og unaturlige menneskeskikkelse som brutalt slakter, dreper og eter mennesker ­– samtidig som heltene gjør sitt beste for å slakte zombiene på like brutalt vis.

Andre zombiefilmer på Netflix som kan nevnes er er Alive (Sør-Korea, 2020, 16+), Day of the Dead: Bloodline (USA, 2018, 18+), Reality Z (Brasil, 2020, 16+), Resident Evil (USA, 2002, 16+).

The Hangover (og andre voksenkomedier)

Amerikansk komedie, 2009
Aldersgrense på Netflix: 16+

Fire kompiser drar til Las Vegas drar til Las Vegas for å feire utdrikningslag. Når de våkner neste morgen er brudgommen borte. Alkohol, narkotika, sex. Denne komedien byr på frekk og hemningsløs humor for eldre ungdom og voksne, men for barn blir dette for drøyt. Netflix har for øvrig en rekke voksenkomedier med eldre ungdom og voksne som målgruppe.

How to sell drugs online (fast) (og andre filmer om narkotika)

Tysk dramaserie, 2019-2021
Aldersgrense på Netflix: 16+

Moritz er en tenåring som ser til snitt til å tjene penger ved å selge syntetiske narkotiske stoffer over «det mørke internettet». Det blir en stor suksess, og han roter seg inn i stadig mer trøbbel – men ambisjonene om å bli en narkotikaboss blir stadig større. Dette er en av mange filmer og serier på Netflix som handler om narkotika. Vi trekker denne frem fordi den har et formspråk, hovedpersoner og en blanding av humor og spenning som gjør at den kan ha appell til et yngre publikum. Serien kan tolkes som om den fremstiller bruken av MDMA på en positiv måte, og salg av narkotika som noe kult. Samtidig beveger karakterene seg inn i en voldelig verden, så alt er ikke positivt, men volden er igjen da noe som ikke egner seg veldig godt for barn under aldersgrensen.

Andre serier om narkotika som kan nevnes er de populære seriene Narcos (USA, 2015-2017, 16+) og Narcos Mexico (USA, 2018-2021 (ny sesong kommer 5/11), 18+). Klassikeren Breaking Bad (USA, 2008-2013, 16+) og forløperen Better Call Saul (USA, 2015-2020, 16+) er også serier mange får med seg.

Nattbøkene

Amerikansk skrekkfilm, 2021
Aldersgrense på Netflix: 7+

Nattbøkene er en barnevennlig skrekkfilm med et godt budskap som passer fint for litt yngre seere. Vi tar den likevel med på denne listen, ettersom filmen er gitt syv års aldersgrense på Netflix. Vi tror dette er for lavt og har potensiale til å gi barn i syvårsalderen en negativ filmopplevelse. Når barn begynner å bli ni-ti år gamle er det mer sannsynlig at de som har sett noen litt skumle filmer før, kan se denne filmen uten at det blir for skummelt. Men også for denne aldersgruppen kan det nok bli litt skummelt til tider.
Les Barnevaktens anmeldelse
Filmen er også med på vår liste med filmtips til Halloween

Les også