Instagram-oppdatering skal beskytte barn og unge

Kunstig intelligens skal anslå brukernes egentlige alder og det skal bli vanskeligere for overgripere å sende direktemeldinger til yngre brukere. Instagram oppfordrer barn til å sette kontoen i privat modus.

Instagram har nylig annonsert at de skal oppdatere appen med funksjoner som vil gjøre tjenesten deres tryggere for yngre brukere.

Akkurat når alle funksjonene er på plass er usikkert, men noen er allerede i bruk, som for eksempel oppfordringen om at barn og unge bør sette kontoen som privat.

Blant annet annonserer Instagram disse kommende endringene:

  • «Voksen-barn»-restriksjoner i direktemeldinger. Dette er en ny funksjon som skal hindre voksne fra å sende meldinger til tenåringer som ikke allerede følger dem.
  • Det skal bli vanskeligere for overgripere å finne og følge tenåringer på steder som «explore» (utforsk) og «reels».
  • Appen skal bli bedre til å forstå brukernes egentlige alder ved hjelp av kunstig intelligens og maskinlæring.
  • Nye ressurser for foreldre med en oppdatert foreldreguide.
  • Appen oppfordrer nå tenåringer til å sette profilene deres til privat ved å dele kunnskap om hva de ulike profilinnstillingene betyr.
  • Sikkerhetsnotiser i direktemeldinger skal oppfordre tenåringer til å være forsiktige når de snakker med voksne, og til å si ifra om samtalen virker rar. Dette testes i noen land, og vil snart bli tilgjengelig verden over ifølge en talsperson fra Instagram.

«Utforsk og reels» er en side i Instagram-appen der innhold blir publisert og søkbart offentlig for alle.

Hvordan blir de nye innstillingene?

Når barn og unge oppretter kontoer på Instagram får de allerede i registreringsprosessen spørsmål om kontoen skal være privat eller åpen. Her står det også kort hva de ulike valgene innebærer.

Med en privat konto kan bare personer man godkjenner se bilder og videoer som man legger ut.

I tillegg er det mulig å opprette en «nære venner»-liste. Slik kan barn enklere dele innhold (for eksempel historier) ut i en gruppe med personer som barna selv velger ut.

Det skal også være mulig å justere hvem barna kan motta direktemeldinger fra. For eksempel hvem som kan legge barna til i gruppechat, og hvem som kan sende direktemeldinger. Denne funksjonen er ikke på plass ennå, men når den blir tilgjengelig, finner man frem til den her:

Innstillinger > personvern > direktemeldinger

Bedre vern mot overgripere

Voksne som kontakter brukere under 18 år, skal få en automatisk beskjed om at dette ikke er mulig, dersom de ikke allerede følger barna.

Instagram skal også snart begynne med notifikasjoner i chat der barn og unge får beskjed dersom de chatter med voksne som har en tvilsom atferd. Akkurat hva Instagram legger til grunn for at voksne blir flagget som «tvilsomme» er usikkert.

Men i foreldreguiden til Instagram påpeker de blant annet at voksne som sender mange chatteforespørsler til brukere under 18 år, kan være en årsak. I tillegg skal Instagram bruke kunstig intelligens for å avdekke slike tilfeller.

Barna får da muligheten til å reagere på chatten på ulike måter, for eksempel ved å blokkere personen.

Voksne med tvilsom atferd kan også få begrensninger på sin konto, som det å ikke kunne se andre tenåringers profiler i «reels og utforsker»-delen av appen. Og andre tenåringer vil ikke dukke opp som forslag til nye personer som disse kan følge.

Varsler om stygge kommentarer

Instagram skal visstnok også kunne identifisere en stygg kommentar før den blir publisert. Og med det skal det dukke opp en beskjed med «er du sikker på at du vil publisere dette?»

Blant annet varsles kommentarer basert på lignende innhold som er blitt rapportert inn til Instagram.

Brukere kan også feste kommentarer de foretrekker øverst i et innlegg som de har publisert. Blant annet for å fremheve positive kommentarer, ifølge Instagram. Allerede nå er det mulig å begrense hvem som kan kommentere i innleggene som barna publiserer.

Les mer om dette i vår anmeldelse.

Må oppgi tretten år for å bruke appen

Instagram er eid av Facebook og er et av de mest brukte sosiale mediene. Ja, hele 65 prosent av barn og unge mellom ni og 18 år bruker den populære appen ifølge Medietilsynet (Barn og Medier, 2020).

Appen er merket «foreldreveiledning» av PEGI i Google Play og 12+ år i App Store fra Apple. I tillegg er det satt en grense for bruk fra 13 år ifølge Instagrams vilkår.

Man får ikke opprettet en konto dersom man oppgir en alder under tretten år.

Allikevel er det ifølge Medietilsynets tall mange barn og unge under tretten år som bruker appen. Instagram sier i pressemeldingen at de vil bruke kunstig intelligens for hjelpe til med å avdekke brukernes egentlige alder.

Akkurat hva det innebærer for barn under tretten år som bruker appen, er vanskelig å si. Vil kontoene da bli slettet? I Norge har vi en personvernlov som tilsier at barn under tretten år kan bruke sosiale medier så lenge de får foreldres tillatelse.

Men Instagram har, som andre sosiale medier, ingen god løsning på plass for å sikre at foresatte faktisk har gitt sitt samtykke.

For å unngå at kontoer til barn under tretten år bli slettet på Instagram skriver de følgende:

– Instagram krever at man må være fylt 13 år før man kan opprette en konto (i enkelte jurisdiksjoner kan denne aldersgrensen være høyere). I biografien til kontoer som representerer noen under 13 år må det stå tydelig skrevet at kontoen administreres av en foresatt eller en administrator. Hvis barnet ditt er under 13 år og har en konto som ikke administreres av deg eller en administrator, kan du vise barnet hvordan man sletter kontoen sin.

(Les vår anmeldelse av appen her, samt tips til tryggere innstillinger).

Ingen filtre er hundre prosent sikre

Selv om Instagram nå lanserer grep som gjør appen tryggere i bruk, gir de ingen fullstendig sikkerhet for barn og unge som bruker appen. Nettmobbing, bildedeling på avveie, overgripere og andre utfordringer kan fortsatt oppstå.

Det kommer særlig an på hvem barna kommuniserer med, og hva slags innhold som deles.

Les mer: