
Ny læremiddelkatalog for skoleapper
Staten har laget en oversikt over læremidler som elevene benytter i skolene. På sikt kan denne katalogen gjøre det enklere for lærere å velge læremidler som har godt personvern, er sikre og som har universell utforming. Men det er stykke igjen til mål.
Problemer med personvernet i skolene
I forrige uke avslørte Datatilsynet store svakheter i elevenes personvern. Kommunene har ikke kapasitet til sjekke alle appene som lærerne ønsker å benytte i undervisningen. Mange har ment at staten bør lage en felles katalog over skoleapper og at det er staten som sjekker personvernvernet og sikkerheten. Nå er starten på en slik katalog klar.
Katalogen heter Læremiddelkatalogen og leveres av Sikt som er et statlig organ under Kunnskapsdepartementet.
Skal bli bedre og mer omfattende etter hvert
Sikt lover ikke at katalogen er perfekt, men skriver på sine nettsider: «Katalogen viser bredden av læremidler som finnes på markedet i dag. Det betyr at det kan være læremidler som ikke følger alle lover og regler. Vi jobber med å gjøre det tydeligere hvilke læremidler som oppfyller alle lovkrav. Målet er at du enklere skal kunne ta gode og trygge valg.»
– Den første versjonen av Læremiddelkatalogen er nå tilgjengelig. Katalogen skal gi en nøytral oversikt over digitale læremidler for grunnopplæringen. Målet er at den skal bli et viktig verktøy for å støtte skolene i å ta gode, informerte valg på vegne av elevene. Med denne lanseringen tar vi et viktig første steg i arbeidet med å redusere usikkerhet rundt digitale læremidler. Vi skal videreutvikle katalogen i tett samarbeid med sektor og leverandører, sier avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet, Øyvind Lind Kvanmo, til Barnevakten.
Søk på fag eller klassetrinn
Lærere kan for eksempel søke med taggene Naturfag, 9. trinn og Bokmål og få frem en liste over læremidler:
Klikker du på et av læremidlene, kommer du til en side med reklametekst fra leverandøren. Katalogen er altså ikke fullt ut en nøytral katalog, men løftet fra Sikt er at oversikten er nøytral: «gi en nøytral oversikt over hvilke digitale læremidler som finnes».
Søker du på nytt med samme filter, viser katalogen en annen rekkefølge på læremidlene, slik at ikke noen favoriseres og kommer først hver gang.
Etter å ha lest reklameteksten, kan læreren klikke på en lenke som fører ut av katalogen og videre til leverandøren som selger læremiddelet.
Ikke informasjon om personvern
Enn så lenge finner vi ingen informasjon om kvaliteten på personvernet i den enkelte ressurs. Men dte an komme i en senere versjon.
Ikke noe om nettvett
Foreløpig er det svar når man søker etter nettvett, digital kompetanse, kunstig intelligens eller kildekritikk i katalogen:
Barnevakten har selv en katalog over norske undervisningsressurser om nettvett og tilstøtende temaer. For noen år siden hadde vi et pilotprosjekt der vi undersøkte personvernet i noen av ressursene, da lærte vi hvor krevende det er.
Vi kom frem til at man er nødt til å bygge personvernsjekken på selvrapportering fra leverandørene. Det er på tilsvarende måte appbutikkene setter aldersanbefalinger. Men hva er godt nok personvern? I vårt prosjekt måtte vi på egen hånd definere dette i et selvrapporteringsskjema. Men aller helst burde staten ha definert dette slik at foreldre kan vite hvor listen skal ligge for personvernet i skolen.
Det skal bli spennende å se hvor Sikt legger listen og om det blir åpenhet om dette.
Nylig sa Stortinget nei takk til et forslag om personvernnorm for skolesektoren.
En god begynnelse
– Det er flott at det nå foreligger en tjenestekatalog for læremidler. Den har vært etterlengtet, for Barnevakten får stadig henvendelser fra foreldre som er bekymret for personvern, sikkerhet og reklame i skoleappene og nett-tjenestene som skolen ber elevene benytte. Vi forstår at katalogen er i sin begynnelse og at det vil ta tid å bygge den ut både i omfang og med flere sjekk-funksjoner. Men vi applauderer tiltaket, sier Leif Gunnar Vestbøstad Vik som er daglig leder i Barnevakten (bildet over).