Press og mas om nakenbilder – her er en løsning

Send bilder av meloner eller en banan! Bufdir har gjort klar bilder som barn og unge kan svare med når de får spørsmål om å sende nakenbilder av seg selv.

Hva skal barna gjøre når de får spørsmål om å sende nakenbilder av dem selv? Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har laget en løsning sammen med ung.no. Jenter kan hente frem direktoratets illustrasjon av to meloner som et svar og si: «Her har du bilde av melonene mine!» Tilsvarende gjelder for gutter og bilde av en banan.

Kampanjen mot nudes-press heter «ikkegreit». Bufdir eier nettstedet Ung.no, der finner du mer informasjon, viktige fakta og nyttige artikler.

Youtuberne Stina Talling (bildet øverst) og Herman Dahl er engasjert til kampanjen. I løpet av en uke ble Tallings film «Vil du se mine meloner?» sett 200.000 ganger ifølge Talling. I et annet opptak sier hun at nettopp dette er et eksempel på hvor fort noe kan spre seg på nettet – for eksempel nakenbilder.

Bildet øverst er skjermdump fra Youtube-filmen som det er lenke til nederst.

13 prosent av barna sender nudes

Nakenbilder av barn under 18 år er ulovlig å dele, med noen få unntak.

Det er et mindretall av barna som deler nakenbilde av seg selv med venner eller fremmede: 13 prosent mellom 13-18 år, ifølge Medietilsynets barn og medier-undersøkelse (2018). Det fleste, altså 87 prosent har ikke sendt nakenbilde det siste året, eller nudes som det også kalles.

En del barn og unge sender nakenbilder frivillig, selv om de vet at det er risiko for at bildene kan bli spredd til sirkler langt utover den ene vennen de stoler på. Det handler om å utforske sin seksualitet eller å vise at man stoler på hverandre.

Langt mer vanlig er det nok å få spørsmål om å sende nakenbilder til noen man kjenner, men som man ikke er så tett på. Slike spørsmål kan oppleves som et press. Melonene til Bufdir kan være en løsning som er kreativ og avvæpnende, når man føler at det må gis en respons.

Melonbildene kan kopieres i sosiale medier

Ung.no skriver på sine sider: «Mange som skriver til ung.no opplever mas og press om å sende nudes. Det kan være vanskelig å sette grenser og vite hva man skal si når noen maser, og man ikke egentlig har lyst til å sende.» Løsningen er altså å sende bilder av frukt.

Men hvor finner man disse bildene? Ung.no forklarer: «Du finner GIF-ene ved å søke på ikkegreit på Snap, Insta og Messenger. Der ligger alle GIF-ene samlet. Du kan også søke på Minbanan, Minemeloner, Hermansbanan, Stinasmeloner, Splay, Herman Dahl, Stina Talling, Melon, Banan.»

Bildene kalles GIF-er fordi det er filformatet til disse bildene.

På Instagram: Ta et bilde med kamera i Instagram. Trykk på ikonet som ser ut som et smilefjes med en brettekant. Klikk på menyvalget «GIF».  Skriv ikkegreit i søkefeltet.

På Snapchat: Ta et bilde med kameraet når du står i appen. Velg symbolet som ser ut som et ark med en brett (stickers). Skriv ikkegreit i søkefeltet. Klikk på den gifen du ønsker. Klikk på nytt hvis du vil ha flere gifer i samme snap.

Bruker youtubere mot nakenpress

Her ser du to av filmene som youtuberne Stina Talling og Herman Dahl har laget til denne kampanjen:

Hva er definisjonen på et nakenbilde?

Her er flere artikler fra Barnevakten om nakenbilder

Bli medlem av Barnevakten