Bedre personvern med innstillinger i Tiktok

Det finnes en rekke innstillinger som reduserer datainnsamling i den populære underholdningsappen.

Tiktok, på samme måte som andre apper, samler inn data fra brukerne. Noe av dette brukes for å tilpasse reklame og gir dermed flere reklameinntekter. Annet kan bli delt med tredjeparter. Og i tillegg samles brukerdata for å tilpasse innhold til brukeren via algoritmer.

Noe av denne datainnsamlingen kan man gjøre noe med. Samtidig, er det ikke til å komme unna at så lenge man har installert og bruker appen, så vil det foregå en del datainnsamling som man ikke kan forhindre på noe vis.

Her skal det samtidig nevnes at Tiktok tar egne grep for å gi yngre brukere mer privatliv overfor andre brukere av nettsamfunnet. Blant annet ved å sette kontoen til privat som standard, og ved å ikke tillate dem å bruke GPS-funksjoner i appen, samt direktesending av innhold.

Tiktok sender også meldinger direkte i appen der man kan velge eller avslå målrettet reklame og forskjellige tillatelser som appen ber om. Det er positivt at disse dialogboksene dukker opp synlig og lett tilgjengelig. Samtidig skjer det nok en hel del datainnsamling som man ikke blir gjort obs på, og det er ikke sikkert at unge forstår konsekvensene av å huke «ja» på en slik forespørsel.

Hvordan bruker app-tilbyderne brukerdata? Les vårt intervju med Finn Myrstad som er fagdirektør i Forbrukerrådet.

Når man installerer appen krever Tiktok at man oppretter konto. Mange plattformer og apper tilbyr innlogging via en annen tjeneste man allerede er på, for eksempel Google, Facebook, Apple eller Twitter. Fordelen er at det går kjappere å logge på med en slik tjeneste. Ulempen er at disse kontoene kan ende opp med å dele informasjon med hverandre, for eksempel kontaktlisten og personopplysninger.

Derfor kan det være lurt å heller gå for opprettelse av konto ved å skrive inn e-post eller telefonnummer i stedet. Et mobilnummer er vanskeligere å bytte og dermed mer knyttet til deg enn en e-post. Så derfor kan sistnevnte alternativ være mindre sensitiv informasjon å dele.

Man kan også velge å oppgi en sekundær e-postadresse som man ikke bruker i forbindelse med annen korrespondanse med bank, skole, familie og så videre.

Si nei til målrettet reklame

Tidlig i bruk av appen dukker det opp et spørsmål om å tillate målrettet reklame eller ikke. Målrettet reklame dreier seg om at Tiktok basert på din alder, kjønn og interesser vist via bruk av appen, tilpasser reklamen deretter.

Dette kan man takke nei til når dialogvinduet dukker opp, eller senere i appens innstillinger. Ved å huke av nei får man ikke målrettet reklame, men bare generelle annonser. Tiktok lager fortsatt en profil av brukeren, men denne knyttes ikke opp mot distribueringen av annonser i appen.

For å endre dette senere: innstillinger > annonser > persontilpassede annonser.

Nekt appen tilgang til kontaktlisten

Etter noen minutters bruk av Tiktok vil appen spørre om tilgang til kontaktlisten. Begrunnelsen er muligheten for å komme i kontakt med venner, samtidig vil dette gi Tiktok mer informasjon om hvilke personer du kjenner, som igjen kan bygge en større profil av hvem du er.

Derfor er det lurt å avslå denne forespørselen.

For å endre dette senere: innstillinger > personvern > synkroniser kontakter og Facebook-venner.

Her er det også en knapp for å fjerne tidligere synkroniserte kontakter. Går man et hakk tilbake i menyen her, finnes det også en knapp for å foreslå kontoen til andre. Denne er påslått som standard for voksne, av for tenåringer.

Ved å avhake denne, vil ikke Tiktok-kontoen bli foreslått for andre brukere.

Hindre bruk av GPS-plassering?

For brukere over 18 år vil appen spørre om tilgang til GPS/stedsplassering. Dette dialogvinduet dukker blant annet opp når man skal laste opp innhold. Dette kan bli brukt til markedsformål og styring av algoritmen.

Det er fullt mulig å angi stedet som noe er filmet, ved å søke opp stedsnavn i stedet for bruk av GPS.

For å endre dette senere: innstillinger > personvern > plasseringstjenester. Her kan man også slette plasseringshistorikk. Appen hevder samtidig at alle slike data som er eldre enn 30 dager, blir slettet automatisk.

Brukere under 18 år har ikke slike innstillinger. Det ser ut til at for disse brukerne er GPS-funksjonen avslått så lenge man har en kontoalder angitt til under 18 år. Det behøver ikke å bety at Tiktok ikke samler inn lokasjonsdata. IP-adresse og lignende er andre måter appen kan beregne hvor man befinner seg.

Bilder og video-tillatelser

Når man laster opp video/bilder på Apple-produkter, er det også mulig å velge at appen kun skal få tilgang til noe av medieinnholdet på mobiltelefonen. Da kan man selv velge bestemte videoer og bilder, og dermed unngå at appen får tilgang til alle bildene på enheten.

På android-telefoner har man ikke denne valgmuligheten. Her må man gi appen tilgang til hele bildegalleriet, eller ikke i noe i det hele tatt.

Sjekk mobiltelefonens innstillinger

Det kan også være lurt å sjekke hvilke tillatelser (funksjoner) Tiktok har tilgang til på mobiltelefonen. For eksempel om appen har tilgang til kontaktliste, kamera, GPS og så videre.

  • På iOS (iPhone og iPad) velger du: innstillinger > finn Tiktok-appen i den nederste listen med alle appene
  • På Android velger du: innstillinger > apper > Tiktok > tillatelser

Apple har også en funksjon som forsøker å hindre apper i å spore hverandre (utveksle data med hverandre). Sjekk at ikke «la apper be om å spore» er på ved å gå til innstillinger > personvern og sikkerhet > sporing.

Andre innstillinger:

  • Gjør kontoen din privat (hindrer absolutt alle fra å se innholdet ditt): innstillinger > personvern > privat konto (kontoer til brukere under 15 år er satt til privat som standard).
  • Skjul for andre hvilke videoer du har likt: innstillinger > personvern > likte videoer.
  • Se/ikke se hvem som har tittet på profilen din: innstillinger > personvern > profilvisninger (denne funksjonen er kun tilgjengelig for voksne, ikke tenåringer).
  • Velg hvem som kan kommentere på videoene dine: innstillinger > personvern > kommentarer.
  • Last ned en kopi av Tiktok-dataene dine: innstillinger > konto> last ned dataene dine.
  • Deaktiver eller slett konto: innstillinger > konto> deaktiver eller slett konto.
  • Se hvilke videoer du har sett og innhold som du har kommentert på: innstillinger > kommentar og visningshistorikk.

Angående brukere mellom 13 – 15 år

Tiktok har på plass noen særegne innstillinger for brukere som har oppgitt kontoalder mellom 13 – 15 år:

  • Kan ikke sende eller motta private meldinger.
  • Andre kan ikke laste ned videoer eller klippe ut og bruke innhold som tenåringer har lastet opp.
  • Direktestrømming er kun åpent for brukere over 16 år. Det vil si at yngre brukere kan ikke se på eller sende direktesendt innhold. Og for å sende direktesendt innhold må man være over 18 år.
  • Kontoen blir satt til privat som standard.
  • Barnas kontoer blir ikke foreslått for nye personer å følge.
  • Tiktok har også laget en kort videoserie med nyttig informasjon.

Foreldre kan også opprette «Family paring». Med foreldreinnstillinger kan foreldre sette begrensninger på barnets Tikok-konto. Blant annet ved å gjøre barnas konto privat, slå på innholdsfilter, begrense skjermtid og mer. Les om dette her.

Foto (hovedbilde): Yashvi Jethi / Shutterstock