Økning i nettovergrep – ber politikere ta grep

Ferske forskningsrapporter i Norge viser stor økning av barn og unge som opplever seksuelle overgrep på internett. Organisasjonene Stine Sofies Stiftelse og Barnevakten sammen med forskningsinstitusjonen NKVTS møtte regjeringen til samtaler om hvordan snu utviklingen.

Organisasjonene møtte representanter for regjeringen samt justiskomiteen, kommunalkomiten og familie- og kulturkomiteen på stortinget 8. desember 2023.

Hensikten med møtet var å informere om forskning og organisasjonenes erfaringer i feltet samt peke på hvilke grep politikere bør ta. Ny forskning fra NKVTS blir publisert i januar 2024.

Bildet: Inga Marte Thorkildsen fra Stine Sofies Stiftelse, Gjertrud Sofie Hafstad fra NKVTS, statssekretær Trine Fagervik (barne- og familiedepartementet), Reidulf Stige fra Barnevakten, Per Moum Hellevik fra NKVTS, Kjellaug Tonheim Tønnesen fra Barnevakten, statssekretær Sigve Bolstad (justisdepartementet) og statssekretær Eli Blakstad (barne- og familiedepartementet).

Regjeringen svarte med å orientere om tre pågående strategiprosesser:

Etter møtet med statssekretærene møtte organisasjonene representanter på Stortinget; Svein Harberg fra (H), 
Silje Hjemdal (Frp), Anne Kristine Linnestad (H) og Turid Kristensen (H).

Per Moum Hellevik fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

– Vi må først og fremst verne om de som utsettes for digitale seksuelle overgrep. I tillegg er det viktig å øke vår kunnskap om personene som utøver slik vold og overgrep. Dette kan være med på å utforme tiltak som i større grad forhindrer og forebygger at slike overgrep skjer, sier Per Moum Hellevik, forsker hos NKVTS.

NKVTS er Norges nasjonale forskningsinstitusjon innen vold og overgrep, katastrofer, terrorisme, væpnede konflikter og stressmestring, og tvungen migrasjon og flyktninghelse.

Inga Marte Thorkildsen fra Stine Sofies Stiftelse.

– Vi trenger åpenhet, kunnskap og tydelig ansvarsplassering. Det er aldri barn og unges skyld at de blir utsatt for overgrep. Politiet må prioritere disse sakene, og utsatte må få god støtte og hjelp for å bygge motstandskraft og forebygge at de blir utsatt på nytt, sier Inga Marte Thorkildsen, politisk rådgiver i Stine Sofies Stiftelse.

Stine Sofies Stiftelse er en ideell organisasjon som ble etablert etter at Stine Sofie (8) og Lena (10) ble brutalt voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand i 2000. Stiftelsen arbeider for å forhindre og avdekke vold og overgrep mot barn og unge, ivareta utsatte og styrke deres rettssikkerhet.

Kjellaug Tonheim Tønnesen fra Barnevakten.

– Et av de forebyggende tiltakene som må styrkes fremover, er dialogbaserte kveldsskoler med barn, foreldre og lærere sammen. Like viktig er det å utarbeide oppdaterte og relevante læringsressurser for lærere og helsesykepleiere. I tillegg må man ansvarliggjøre tek-gigantene som skaper arenaene hvor barn og unge kan bli groomet og oppleve digitale seksuelle overgrep, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen, faglig leder i Barnevakten.

Hun forteller også at flere rapporter peker på foreldres avmakt knyttet til barnas skjermbruk, og at foreldre etterlyser mer støtte og flere tiltak fra myndighetene.

Bildet: Inga Marte Thorkildsen fra Stine Sofies Stiftelse, Anne Kristine Linnestad (H), Svein Harberg (H), Silje Hjemdal (Frp), Per Moum Hellevik fra NKVTS, Gjertrud Sofie Hafstad fra NKVTS, Reidulf Stige fra Barnevakten, Turid Kristensen (H) og Kjellaug Tonheim Tønnesen  fra Barnevakten.

Barnevakten,  NKVTS og Stine Sofies Stiftelse vil samarbeide videre med å legge press på regjering og storting for å iverksette tiltak som kan forebygge nettovergrep mot barn og unge.

Les mer: